Aleks Dan je britanski šampion F4. Vurc i Antoneli pobednici Monce

Aleks Dan (IRL – Hitech GP) je šampion Britanskog šampionata F4 Certified by FIA u 2022. Dok je bio na stazi Monca u okviru Italijanskog šampionata F4, za irskog vozača je postojala matematička potvrda da će postati šampion britanske serije na kraju kvalifikacija sa direktnim protivnikom, Oliverom Grejem (GBR – Carlin), koji nije mogao da ga sustigne na rang listi. Aleks Dan prokomentarisao je titulu u britanskoj seriji: „Prava je čast biti šampion Britanskog šampionata F4 2022. Ovo je bila zaista neverovatna godina sa timom Hitech GP, s kojim smo oborili rekord za najviše pobeda u jednoj sezoni. Postigli smo sjajne rezultate i kao tim. Znali smo da je moguće, ali vrlo sam srećan sa onim što smo postigli.“

Poeni za titulu omogućili su irskom vozaču, u okviru italijanske kampanje sa timom US Racing, da zauzme drugo mesto u prvoj trci u „Hramu brzine“, preotevši drugo mesto od Rafaela Kamare (BRA – Prema Racing) u ukupnom rangiranju i povrativši poene u odnosu na lidera šampionata Andreu Kimija Antonelija (ITA – Prema Racing), pobednika trke 2. Italijanski vozač će narednog dana na stazi Mugello morati da se pazi povratka Irca, ali će nad njim imati solidnu prednost.

Na stazi Brands Hatch, u desetoj i konačnoj rundi Britanskog šampionata F4, Džozef Louk (GBR – JHR Developments) pobedio je i u prvoj i u trećoj trci, dok je u drugoj trci Edvardo Koseteng (PHI – Hitech GP) osvojio svoju prvu pobedu. Oliver Grej bio je na podijumu dva puta, zauzevši drugo mesto u trci 2 i pretekavši Danijela Ginčarda (GBR – Phinsys by Argenti) i treće mesto u trci 3, iza partnera Luisa Šarpa (NZL – Carlin). U trci 2, iza Kosetenga, Majkl Šin (KOR – Virtuosi Racing) i Luis Šarp popeli su se na podijum. Van podijuma, ali i dalje kao pobednik titule za rukije, bio je Ugo Ugočukvu (USA – Carlin), koji je napravio ključan doprinos osvajanju timske titule tima Carlin.

U Monci, u pretposlednjoj rundi Italijanskog šampionata F4 Certified by FIA, zbog kiše su održane samo dve trke, zbog čega je trka 2 odložena, a trka 3 otkazana. Učestvovalo je čak 44 bolida, čime je oboren međunarodni rekord u seriji. Sa suvom stazom, u trci 1, pobednik je bio Čarli Vurc (AUT – Prema Racing), koji je odneo prvu pobedu u italijanskoj seriji, dok su iza njega bili britanski šampion Aleks Dan (IRL – US Racing) i Kacper Štuka (POL – US Racing). U drugoj trci u „Hramu brzine“, Andrea Kimi Antoneli povratio je pobedu nad divljim Čarlijem Vurcom i Norvežaninom Martiusom Stenshornom (NOR – Van Amersfoort Racing), popevši se na podijum prvi put nakon sezone napretka. Italijanska titula biće dodeljena sutradan na stazi Mugello.

S druge strane, srećan zbog prve pobede u italijanskoj seriji, Čarli Vurc je rekao: „Trka nije bila laka, bila je vrlo izazovna, ali u isto vreme sam užicao. Borili smo se za svaki krug, sa više momenata kad smo bili rame uz rame, i na kraju sam uspeo da prvi prođem kroz finiš. Vrlo sam srećan i zahvalan timu. Prva pol pozicija i prva pobeda istog vikenda, na istorijskoj stazi kao što je Monca, zaista su fantastični.“

Ukupna rang lista za Britanski šampionat F4: 1. Alex Dan (IRL – Hitech GP) 412; 2. Oliver Grej (GBR – Carlin) 343; 3. Ugo Ugočukvu (USA – Carlin) 290; 4. Luis Šarp (NZL – Carlin) 272; 5. Džozef Louk (GBR – JHR Developments) 271.

Ukupna rang lista za Italijanski šampionat F4: 1. Andrea Kimi Antoneli (ITA – Prema Racing) 287; 2. Aleks Dan (IRL – US Racing) 223; 3. Rafael Kamara (BRA – Prema Racing) 214; 4. Čarli Vurc (AUT – Prema Racing) 165; 5. Džejms Varton (AUS – Prema Racing) & Kacper Štuka (POL – US Racing) 150.

 

FCA Srbija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *