Alfa Romeo Tonale hibrid: Energija koja sve pokreće

Snaga modela Tonale debitovala je na putevima Tempio Voltiana, proslavljenog mesta pronalazaka Alesandra Volte u prelepom okruženju jezera Komo. Simbolična lokacija naglašava „metamorfozu“ brenda, pre više od 200 godina kada je italijanski naučnik došao do svog najpoznatijeg pronalaska: baterije, prvog generatora dinamičkog elektriciteta. Naučno obeležje moderne istorije, ovaj instrument omogućava funkcionisanje naše tehnološke civilizacije. Kao preteča koncepta održivosti, Alesandro Volta je opsesivno proučavao prirodu kako bi je reprodukovao za dobrobit čovečanstva. Ovaj inovativni pristup, koji je u potpunosti prihvaćen od strane Alfa Romea, pokazuje kako, sa svojim „mehaničkim kreacijama“, održivi tehnološki razvoj mora da imitira prirodu i da od nje crpi inspiraciju kako bi se prilagodio i živeo u skladu sa njom. Stoga, najnovije poglavlje italijanskog brenda nije moglo a da ne počne u Tempio Voltianu. Sa Tonaleom, Alfa Romeo je radikalno evoluirao i otisnuo se u novu, tehnološku, održivu i elektrifikovanu eru.

Putne sposobnosti Tonalea su jasne. Tehnologija i povezanost u vozilu čine ga najtehnološkijim Alfa Romeom do sada. Kombinuje kvalitet i pažnju posvećenu detaljima sa dinamičkim karakteristikama kako bi ponovo otkrio sportski duh 21. veka.

 

ENERGIJA U SLUŽBI DNK BRENDA. Alfa Romeo je ušao u doba elektrifikacije, a ipak ostaje odan sopstvenom DNK italijanskog sportskog duha zahvaljujući najsavremenijem sistemu elektrifikacije na usluzi brendu i njegovom smelom stavu.

Ekskluzivno za Alfa Romeo, hibridni VGT (Variable-Geometry Turbo) motor od 160 ks i 48 volti imao je svoju premijeru. 1,5-litarski benzinski motor sa turbopunjačem varijabilne geometrije uparen je sa 7-brzinskim Alfa Romeo TCT menjačem sa dvostrukim kvačilom i 48-voltnim 15-kV i 55-Nm P2 električnim motorom (135 Nm zahvaljujući 2,5:1 prenosnom odnosu) i može da pokreće točkove čak i kada je motor sa unutrašnjim sagorevanjem isključen. Zahvaljujući ovoj tehničkoj osobini, Tonale nudi autentično električno iskustvo vožnje. Čak mu je i performans impresivan: pri ubrzanju od 0 do 100 km/h tajmer se zaustavlja nakon 8,8 sekundi i maksimalna brzina dostiže preko 210 km/h.

Takođe je dostupan u hibridnoj verziji od 130 cv sa 7-brzinskim Alfa Romeo TCT menjačem sa dvostrukim kvačilom i 48-voltnim „P2“ električnim motorom; u ovom slučaju, ubrzanje do 100 km/h postiže se za 9,9 sekundi uz maksimalnu brzinu od 195 km/h.

 

ALFA ROMEO SINONIM DINAMIČNE VOŽNJE. Pažljiva raspodela težine i najdirektnije upravljanje u svom segmentu (13,6:1) osiguravaju savršeno ponašanje modela Tonale na putu, smeštajući ga u sam vrh klase po pitanju dinamike vožnje. Štaviše, on je jedini model u svojoj kategoriji opremljen sa Integrisanim kočionim sistemom (IBS) i nudi aluminijumske ručice menjača, integralne sa stubom upravljača. Brembo-ova fiksirana kočiona čeljust sa 4 klipa, diskovi sa sopstvenom ventilacijom napred i puni diskovi pozadi obezbeđuju besprekorno kočenje. Novi Tonale Hibrid je opremljen pogonom na prednje točkove i nudi standardne Alfa Romeo „Dynamic Torque Vectoring“ sistem i FSD („Frequency Selective Damping“) amortizere. Alternativno, dostupno je aktivno „Dual Stage Valve“ sa elektronski kontrolisanim prigušenjem. U oba slučaja, šema vešanja obezbeđuje arhitekturu tipa MacPherson na obe osovine. Tehnološki sastav Tonale-a karakterišu ekskluzivne tehničke karakteristike koje poboljšavaju sportski karakter vozila i garantuju jedinstveno i privlačno iskustvo vožnje za klijenta uz puno poštovanje tradicije Alfa Romea.

SOFTVER I POVEZANOST POBOLJŠAVAJU ISKUSTVO VOŽNJE I ŠTITE REZIDUALNU VREDNOST

U svetskoj ekskluzivi, tehnologija NFT („Non-Fungible Token“ – nefungibilni token) debituje u Tonale-u. To je potpuno nova karakteristika u automobilskom sektoru, a Alfa Romeo je prvi proizvođač koji povezuje NFT digitalni sertifikat sa vozilom. Tehnologija je zasnovana na konceptu blokčejn kartice, poverljivog i nepromenljivog digitalnog registra u koji se beleže glavne informacije o svakom vozilu. Ova održiva i prepoznatljiva karakteristika odmah spremna za upotrebu naglašava sposobnost Alfa Romea za inovacije van vozila. Na osnovu izbora kupca, NFT generiše sertifikat u koji se beleže podaci o životnom veku vozila. Ovaj sertifikat se može koristiti kao garancija da se vozilo dobro održavalo i, stoga, kao podrška njegovoj rezidualnoj vrednosti. NFT verifikacija se na tržištu polovnih automobila smatra dodatnim izvorom kredibiliteta koji pomaže vlasniku/preprodavcu, ali i uverava kupca u sigurnost izbora pri kupovini polovnog vozila.

Najbolji softver i mogućnost povezivanja su uključeni kako bi se ponudilo uzbudljivo iskustvo vožnje zaštitnog znaka brenda, obezbeđujući i udobnost i povezanost. Tonale usvaja električnu arhitekturu nove generacije koja je sposobna za ažuriranje sistema i programa u bežičnom režimu „Over-The-Air“ (OTA), dodajući nove sadržaje originalnoj konfiguraciji čim postanu dostupni. Ističući se među tehnološkim inovacijama, ugrađeni glasovni VI asistent Alexa pruža pogodnost interakcija bez upotrebe ruku, iniciranih glasom, što olakšava držanje ruku na volanu i očiju na putu. Jednostavnim pitanjem upućenim sistemu Alexa korisnici modela Tonale mogu da kontrolišu funkcije vozila uključujući puštanje muzike, slušanje audio knjiga, dobijanje uputstava, proveru saobraćaja, upravljanje svojim pametnim kućnim uređajima i još mnogo toga. Kupci mogu da komuniciraju sa svojim vozilima prirodno i govore stvari poput: „Alexa, pronađi najbližu benzinsku pumpu“ ili „Alexa, pusti moju plejlistu za putovanja“ ili „Alexa, pozovi mamu“. Putem „MyAlfa“ funkcije sistema Alexa, kupci takođe mogu da primaju stalna ažuriranja o statusu vozila iz udobnosti svog doma, saznaju nivo punjenja i/ili goriva, traže tačke interesa, pronađu najnoviju lokaciju automobila, daljinski zaključavaju i otključavaju i još mnogo toga. Vremenom će nove funkcije i mogućnosti biti isporučene besprekorno putem bežičnih ažuriranja softvera.

Tu je i standardni, potpuno novi, ugrađeni sistem za zabavu i informisanje koji nudi sadržaj, funkcionalnost i ažurirane usluga zahvaljujući prilagodljivom Android operativnom sistemu i 4G konekciji sa „Over-The-Air“ (OTA) ažuriranjima. Sistem se sastoji od potpuno digitalnog ekrana od 12,3 inča i glavnog ekrana osetljivog na dodir od 10,25 inča koji je sa ukupnom veličinom od 22,5 inča najveći u segmentu.

Pored toga, sofisticirani i fluidni interfejs za obavljanje više zadataka odjednom omogućava vozaču da ima sve informacije u vidokrugu bez skretanja očiju sa puta, pružajući iskustvo slično pametnom telefonu.

 

STRATEGIJA POSTAVKE SA 4 RAZLIČITE VERZIJE

Alfa Romeo Tonale ponudiće obnovljenu strategiju za gamu pri izlasku na tržište, sa dva različita paketa opreme – Super i Ti – čiji identiteti su zasebni i dobro definisani kako bi se zadovoljile potrebe najzahtevnijih mušterija. Paket Super, koji predstavlja ulazak u jedinstveno Alfa Romeo iskustvo, može se dodatno prilagoditi pomoću paketa Sprint, koji obuhvata brojne opcije sa snažnom sportskom konotacijom. S druge strane, paket Ti, sa elegantnijom i istaknutijom konotacijom, može se obogatiti paketom Veloce, kako bi se postigao maksimum u pogledu performansi i sportskog karaktera.  U skladu sa strategijom pojednostavljenja i racionalizije game, za pristup određivanju cena modela Tonale takođe je usvojena pojednostavljena i transparentna linearna strategija za korisnike, od trenutka kupovine i tokom celog putovanja kupca. Cena „SPECIAL“ verzije modela Tonale biće ista na glavnim evropskim tržištima.

 

Takođe je dostupan i u ekskluzivnoj „EDIZIONE SPECIALE“ premijernoj verziji

Samo za vreme premijerne faze, Tonale će takođe biti dostupan u ekskluzivnoj premijernoj verziji „EDIZIONE SPECIALE“, ekstremno bogatoj u pogledu tehnoloških sadržaja i povezanosti, koju karakteriše uobičajeni Alfa Romeo sportski karakter i biće u ponudi sa dva nivoa snage, 130 i 160 KS.

Korisničko iskustvo je takođe potpuno redefinisano: kupci mogu da poruče Tonale tako što će otići u svoj omiljeni salon, ili mogu da se registruju pomoću inovativne onlajn platforme gde, ako izraze interesovanje, mogu da postanu deo Alfa Romeo Tonale univerzuma u nekoliko jednostavnih koraka.

 

48V HYBRID VGT: NAJSNAŽNIJE PERFORMANSE I EFIKASNOST

 • Vrhunski električni pogonski sistem dizajniran je tako da osnaži DNK brenda, iznova osmišljavajući sportski karakter za XXI vek.
 • Potpuno novi 4-cilindarski Hybrid VGT (Variable-Geometry Turbo) motor od 160 VKS sa turbopunjačem varijabilne geometrije i direktnim ubrizgavanjem benzina sa pritiskom od 350 bara imaće ekskluzivan debi.
 • Tonale Hybrid dostupan je u dva nivoa snage, 130 KS i 160 KS, oba sa pogonom na prednje točkove, novim 7-brzinskim prenosom sa dvostrukim kvačilom i ugrađenim P2 električnim motorom od 48 volti, 15 kW i sa 55 Nm (135 Nm zahvaljujući odnosu prenosa od 2,5:1).
 • Zahvaljujući brojnim mogućnostima elektrifikovanog vozila, Tonale može da ponudi autentično iskustvo električne vožnje.

Alfa Romeo pokazao je sa modelom Tonale konkretnu posvećenost budućnosti orijentisanoj ka održivoj mobilnosti. To je učinio ostajući veran očekivanim performansama i dinamici vožnje brenda. Tonale nudi više efikasnih hibridnih motora koji mogu da unaprede performanse bez odustajanja od brige o životnoj sredini.

Prvi elektrificirani kompaktni SUV brenda nudi novi koncept sportskog duha u XXI veku tako što obezbeđuje autentično „hibridno iskustvo“, zahvaljujući vrhunskom sistemu elektrifikacije koji je osmišljen tako da bude na usluzi brendu.

Tonale debituje sa Hybrid VGT (Variable-Geometry Turbo) motor, koji je ekskluzivan za Alfa Romeo. Njegov turbopunjač varijabilne geometrije uparen sa 7-brzinskim Alfa Romeo TCT prenosom sa dvostrukim kvačilom i sa P2 električnim motorom od 48 volti, 15 kW, sa 55 Nm (135 Nm zahvaljujući odnosu prenosa od 2,5:1) čini mogućim da se točkovi pokrenu čak i kada je motor sa unutrašnjim sagorevanjem ugašen. Zahvaljujući ovom tehničkom rešenju moguće je voziti u električnom modu sa snagom do 15kW u svakoj situaciji u kojoj je to neophodno, kao što je vožnja pri niskim brzinama, parking i kruzing, kako bi se obezbedilo autentično iskustvo vožnje hibrida.

Kako bi se maksimizovale performanse i efikasnost, izabrana je litijumsko-jonska baterija druge generacije od 48 volti: zahvaljujući svojoj velikoj snazi  (do 22 kW), moguće je napajati električni trakcioni motor na najbolji način, a pored toga, njegov kapacitet (0,8 kWh) je više nego duplo veći od kapaciteta baterija koje se obično koriste za BSG hibridne sisteme. Nova baterija ima zapreminu od oko 11 litara i zato je vrlo kompaktna: ne utiče na veličinu prtljažnika jer je instalirana ispod centralnog tunela, između prednjih sedišta. Sistem dvostruke voltaže sa DC/DC konvertorom iz 48 u 12 volti povezan je sa električnom arhitekturom vozila.

Zahvaljujući svojoj tehnologiji, Tonale 48V Hybrid VGT motor nudi performanse tipične za benzinske motore, koje su unapređene zahvaljujući reakcijama električnog motora. Ubrzanje je konzistentno sa ekstremno linearnom isporukom snage, ali i potrošnjom koja je uporediva sa dizel motorom.

Ulazna tačka u Tonale svet je hibridna verzija od 130 KS, sa novim 4-cilindričnim 1,5-litarskim turbo benzin motorom od 130 KS i sa 240 Nm maksimalnog obrtnog momenta sa 7-brzinskim Alfa Romeo TCT i P2 električnim motorom od 48 volti, 15 kW i sa 55 Nm.

 

Sve specifikacije Hybrid verzije 

Novi 4-clindrični motor sa turbo punjenjem dizajniran je tako da se optimizuje termodinamičnost i time uštedi na potrošnji, poseduje kompaktnu komoru za sagorevanje, sistem dvostrukog promenljivog rada ventila i posebne usisnike sa visokim protokom. Njegove specifikacije obuhvataju i činjenicu da funkcioniše po Miler ciklusu takođe sadrži potpuno nov sistem direktnog ubrizgavanja visokog pritiska, koji radi sa pritiskom do 350 bara.

Verzija od 160 KS je ekskluzivna za Alfa Romeo. Zahvaljujući novom turbo punjaču varijabilne geometrije, može da kombinuje odlične reakcije pri nižim brzinama i veću snagu za sportskiju vožnju, dok održava visok nivo ekonomičnosti. Pogonski sistem isporučuje 130 KS a maksimalni obrtni momenat dostiže 240 Nm.

Starter generator s kaišem takođe je instaliran u oba motora kako bi se garantovale brze i tihe tranzicije pri ponovnom paljenju motora. Pametni sistem za kočenje optimizuje automatsko punjenje i koristi mešovito regenerativno kočenje kako bi maksimalizovao povratak kinetičke energije tokom usporavanja, kako bi se unapredila ekonomičnost.

Ova ekskluzivna tehnička rešenja garantuju visoke i efikasne performanse i nude kupcima autentično hibridno iskustvo. To je moguće zahvaljujući spajanju novog 1,5-litarskog benzin motora i električnog motora, što pruža optimalne reakcije. Pored toga, brojni elementi koje nudi Tonale čine iskustvo vožnje još komfornijim, a među njima su:

 • „Silent Start“, za paljenje vozila bez potrebe da se upali benzin motor, koristeći samo EV mod.
 • „Energy Recovery“, za povraćaj energije koja bi inače propala dok auto usporava („e-Coasting“) i tokom kočenja („Regenerative Braking“)
 • „Boost & Load Point Shift“, „e-Boosting“ omogućavaju povećan obrtni momenat na točkovima zahvaljujući električnom motoru koji pomaže benzin motoru; pored toga, kalibracijom obrtnog momenta (motora ili kočenja) koji isporučuje električni motor, moguće je optimizovati rad benzinskog motora
 • „Electric Drive“, što omogućava vozilu da putuje samo pomoću električnog motora, sa ugašenim benzinskim motorom.

Razne EV sposobnosti modela Tonale omogućavaju mu da samo koristi električni motor (dok je benzinski motor ugašen) u različitim scenarijima vožnje, uključujući: :

 • „e-Creeping“ koristi električni motor za obezbeđivanje normalnog starta u vozilima sa automatskim prenosom, po brzinama koje mogu da variraju do 0 km/h do ekvivalenta benzinskog motora u prvoj brzini u leru, ili pri vožnji unazad.
 • „e-Launch“, za pokretanje vozila samo pomoću električnog motora
 • „e-Queueing“, da automobil može da nastavi da se kreće u gustom saobraćaju, po šablonu „stani-kreni“
 • „e-Parking“, kako bi se pojednostavili manevri pri parkiranju, što ih čini praktičnim i tihim.

EV mogućnosti su dostupne u zavisnosti od statusa baterije i potrebnih performansi.

 

IZVRSNA DINAMIKA SVRSTALA TONALE NA VRH SVOJE KLASE

 • Savršena distribucija težine, za kontrolu u krivinama bez premca.
 • Tonale je opremljen najdirektnijim skretanjem u segmentu (13,6:1) i opremljen je aluminijumskim papučicama za prenos, integrisanim u stub, što je jedinstveno u kategoriji.
 • Jedini automobil u svojoj klasi koji je usvojio Integrisani sistem kočenja (IBS) i koji nudi kočioni sistem sa fiksiranim čeljustima sa 4 klipa koje je proizveo Brembo.
 • Nezavisno MacPherson vešanje sa tehnologijom FSD (selektivno izbacivanje frekvencije). Alternativno, tu je elektronsko vešanje „Alfa Active Suspension“, koje čini mogućim da se vozilo prilagodi odabranom modu vožnje.
 • Sistem Dynamic Torque Vectoring Alfa Romeo za maksimalnu trakciju i kontrolu…

 

Savršena distribucija težine

Alfa Romeo nudi maksimalno zadovoljstvo pri vožnji zahvaljujući konkretnim tehničkim rešenjima. Jedan element koji je doprineo ovom cilju je savršena distribucija težine između dve osovine – što je posebno za Alfa Romeo tradiciju proizvodnje – što je  zahtevalo pažljiv odabir mase i materijala, koji su postignuti radom na rasporedu automobila i stavljanjem teških komponenti što je više moguće u centar. Verzije modela Tonale sa pogonom na prednjim točkovima koriste izvanrednu ravnotežu mase kako bi optimizovale isporuku obrtnog momenta na tlu, kao i rukovanje, koje je bez premca u krivinama.

 

Jedinstveno vozačko iskustvo moguće zahvaljujući najdirektnijem skretanju u segmentu i ekskluzivnim aluminijumskim papučicama za prenos.

Prenosni odnos (13,6) omogućava zabavno i instinktivno iskustvo vožnje u svakoj situaciji i pri svakoj brzini. Usvajanje geometrije u nezavisnom prednjem vešanju smanjuje odskakanje na prirodan način, naglašavajući osećaj preciznog i intuitivnog skretanja, ograničavajući primenu softverskog filtriranja i optimizujući kontrolu skretanja pomoću prednjih točkova. Sportski duh dodatno naglašavaju aluminijumske papučice za prenos: „zaštitni znak“ brenda koji je jedinstven u klasi.

 

Integrisani sistem kočenja (IBS)

Novi Alfa Romeo Tonale usvojio je Integrisani sistem kočenja (IBS) koji je jedinstven u njegovoj klasi i predstavlja inovativan elektromehanički sistem koji kombinuje kontrolu stabilnosti sa konvencionalnim servo kočnicama. Sistem garantuje momentalnu reakciju kočnica zahvaljujući integraciji elektronike i mehanike, zahvaljujući značajnoj optimizaciji težine, optimalnom osećaju i potpunom odsustvu vibracija na papučicama. Pored toga, IBS upravlja spojem regenerativnog kočenja (kako bi se maksimizovao oporavak energije) i disipativnog kočenja (postignutog pomoću sistema kočenja), na način koji je potpuno neprimetan vozaču. Tonale je opremljen i standardnim fiksiranim čeljustima koje je proizveo Brembo, sa 4 klipa i diskovima sa sopstvenom ventilacijom napred i punim diskovima pozadi, kako bi se garantovale savršene performanse kočenja.

 

Elektronsko vešanje sa dvofaznim ventilom 

Električni amortizeri, razvijeni u saradnji sa kompanijom Marelli, istorijskim tehnološkim partnerom brenda Alfa Romeo, pružaju izbor između performansi i komfora. Elektronski amortizeri sadrže poseban ventil sa električnom aktivacijom unutar amortizera, koji pruža nezavisne krive prigušenja. Dostupna su dva moda: „Comfort“ i „Sport“. Prvi je osnovno podešavanje u okviru modova D.N.A. „Advanced Efficiency“ i „Normal“, kako bi se ozbezbedile najkomfornije performanse na neravnim putevima. Za razliku od njega, „Sport“ mod je aktivan u D.N.A. „Dynamic“ i „ESC Off“ podešavanjima, čime se smanjuju pokreti karoserije i uvećava vertikalna čvrstoća, radi bolje dinamičnosti vozila u krivinama. Konačno, pritiskom na posebno dugme na DNA selektoru, kalibracija moda „Dynamic“ se može aktivirati ili ugasiti.

 

Alfa Romeo dinamično vektorisanje obrtnog momenta 

Pogon na prednje točkove nudi električni samozaključavajući standard diferencijala, koji garantuje savršenu trakciju za glatko iskustvo vožnje, čime se naglašavaju agilnost i sportski karakter automobila, sa dodatnim pozitivnim uticajem u pogledu bezbednosti. Sistem je ugrađen u DNA selektor i iskorišava efekte kočionog sistema time što simuliše ograničeni mehanički diferencijal. U kombinaciji sa MacPherson prednjim vešanjem, omogućava sportsku i efikasnu dinamiku vožnje pomoću kontrole stabilnosti vozila, i preusmeravanjem snage na točkove kada se ubrzava u krivinama. Sistem takođe pruža bolju kontrolu na klizavim površinama, kao i dramatično smanjeno podupravljanje, prenoseći obrtni momenat sa unutrašnjeg na spoljašnji točak, kako bi se obezbedilo longitudinalno ubrzanje i posledično bolje prianjanje na put.

 

Nezavisno MacPherson vešanje sa FSD tehnologijom (selektivno prigušivanje frekvencije)

Napravljena je sa DNK brenda Alfa Romeo na umu, i šema vešanja pruža arhitekturu MacPherson tipa. Geometrija prednje osovine je optimizovana za rapidne i precizne promene pravca, naglašavajući osećaj pri skretanju tipičan za ovaj brend. Ovo smanjuje distorziju pri skretanju, ograničavajući primenu softverskog filtriranja i optimizujući kontrolu skretanja pomoću prednjih točkova. Pozadi, ekskluzivna troruka geometrija omogućava rapidne reakcije kada se aktivira i najviši nivo lateralnog ubrzanja u krivinama. Za kraj, vešanje modela Tonale koristi FSD tehologiju (selektivno prigušivanje frekvencije) —razvijenu u saradnji sa brendom Koni, istorijskim tehnološkim partnerom brenda Alfa Romeo – kako bi se unapredile performanse obezbeđivanjem savršenog prianjanja na put i istovremeno unapređenjem komfora u svim uslovima vožnje.

 

TEHNOLOGIJA KOJA PREMAŠUJE REKORDE: ZA UNAPREĐENJE ISKUSTVA VOŽNJE I ČUVANJE REZIDUALNE VREDNOSTI

 • U svetskoj ekskluzivi, Tonale debituje tehnologiju nefungibilnih tokena (NFT), pravu inovaciju u automobilskom sektoru.
 • Tonale nudi iskustvo „kao kod kuće“ zahvaljujući glasovnoj kontroli sistema Alexa.
 • Potpuno redizajniran sistem informacija i zabave opremljen sofisticiranim interfejsom za iskustvo nalik pametnom telefonu.
 • Sa ukupno 22,5 inča, dva velika Full TFT ekrana koja su najbolji u klasi u segmentu.

 

NFT tehnologija

U svetskoj ekskluzivi, Tonale debituje tehnologiju nefungibilnih tokena (NFT). Pravu inovaciju u automobilskom sektoru, što čini Alfa Romeo prvim proizvođačem automobila koji je povezao automobil sa NFT digitalnim sertifikatom. Tehnologija je zasnovana na konceptu blokčejn kartice, koja predstavlja poverljivu i neizmenljivu evidenciju o glavnim životnim stadijumima pojedinačnog vozila. Ova istaknuta funkcija izvan automobila, koja je odmah spremna za upotrebu i održiva, naglašava inovativnu prirodu brenda Alfa Romeo. Uz pristanak klijenta, NFT generiše sertifikat sa podacima o vozilu. Ovaj sertifikat se može iskoristiti kao garancija ukupnog statusa automobila i može napraviti pozitivan uticaj na njegovu rezidualnu vrednost. Na tržištu polovnih vozila, NFT sertifikat predstavlja dodatan izvor kredibilnosti za vlasnike ili prodavce, a kupci dobijaju dodatnu potvrdu za svoj izbor polovnog automobila.

Amazon Alexa, kako biste se uvek osećali kao kod kuće 

Među tehnološkim inovacijama izdvaja se Alexa Built-in glasovno iskustvo, koje pruža pogodnost hendsfri interakcija pomoću glasa, što znači da je lakše zadržati ruke na volanu i oči na putu. Time što se jednostavno obratite sistemu Alexa, korisnici Tonale modela mogu da kontrolišu funkcije vozila, uključujući puštanje muzike, slušanje audio knjiga, dobijanje smernica, proveravanje saobraćaja, upravljanje pametnim uređajima kod kuće i još mnogo toga. Kupci mogu da koriste svoja vozila spontano i kažu stvari kao što su „Alexa, proveri gde je najbliža benzinska pumpa“ ili „Alexa, pusti moju plejlistu za putovanja“ ili „Alexa, pozovi mamu“. Pomoću Alexa „MyAlfa“ sistema, korisnici takođe mogu da dobijaju aktuelne vesti o statusu vozila u komforu svog doma, da provere nivo napunjenosti baterije i/ili goriva, potraže stvari koje ih interesuju, pronađu najnoviju lokaciju vozila, zaključavaju i otključavaju ga na daljinu i još mnogo toga.  Vremenom, novi elementi i mogućnosti biće lako isporučeni putem softverskog ažuriranja.

 

U okviru standardne ponude je i potpuno nov sistem za zabavu i informisanje koji takođe nudi sadržaje, funkcije i usluge koje su uvek ažurirane, sa Android operativnim sistemom koji se može prilagođavati i 4G konekcijom sa bežičnim ažuriranjem („Over-the-Air“ – OTA). Ovaj sistem sadrži i potpuno digitalni 12,3-inčni ekran i glavnu jedinicu sa ekranom osetljivim na dodir od 10,25 inča, što je ukupno 22,5 inča i predstavlja vrhunac u segmentu.

Nadalje, pogodan, sofisticirani interfejs za multitasking omogućava vozaču da sve ima u vidokrugu bez da mu se skreće pažnja sa puta, što obezbeđuje iskustvo nalik  pametnom telefonu.

 

INOVATIVNA TEHNOLOGIJA U SLUŽBI VRHUNSKE BEZBEDNOSTI I KOMFORA

 • 2. nivo autonomne vožnje, zahvaljujući novim naprednim sistemima za pomoć pri vožnji (ADAS).  
 • Inovativni sistemi u službi vrhunske bezbednosti i zadovoljstva u vozilu.
 • Napredovanje režima vožnje, kojima se upravlja putem Alfa D.N.A. sistema.

 

Novi ADAS sistemi uzdižu emocije autonomne vožnje 2. nivoa

Novi Alfa Romeo napredni sistemi za pomoć pri vožnji (ADAS) za 2. nivo autonomne vožnje, kojima je Tonale opremljen, omogućavaju automatsko upravljanje ubrzavanja, kočenja i držanja trake uz održavanje maksimalne bezbednosti u vožnji bez ugrožavanja užitka sedenja za volanom.

Detaljnije, Alfa Romeo Tonale omogućava autonomnu vožnju 2. nivoa kombinovanjem sistema „inteligentnog adaptivnog tempomata“ (IACC) i „održavanja trake“ (LC) i prednje kamere, koja uzdužno i poprečno nadzire okolinu automobila.  Specifično, sistem IACC koristi „adaptivni tempomat“, koji automatski prilagođava brzinu vozila kako bi se održala bezbedna razdaljina sa vozilima ispred i „prepoznavanje saobraćajnih znakova“ i „inteligentnu kontrolu brzine“. Prvi koristi kameru vozila da prepoznaje saobraćajne znakove, prikazuje ih na displeju i upozorava vozača na trenutno ograničenje brzine. Drugi predlaže vozaču da smanji brzinu ukoliko je detektovano ograničenje: ukoliko vozač prihvati, automatski se menjaju podešavanja tempomata.  Sa druge strane, sistem LC kontroliše poprečno kretanje kako bi se vozilo zadržalo u traci, čak i u velikim saobraćajnim gužvama.

 

Najbolje od komfora i zadovoljstva u vozilu  

Italijansko gostoprimstvo ulazi u svet premijum C terenaca zahvaljujući modelu Alfa Romeo Tonale, koji je otelotvorenje ekskluzivnosti, dobrog ukusa i elegancije. Deo za putnike u modelu Tonale pruža sasvim dovoljno prostora za putnike, a vozačevo sedište obezbeđuje pun osećaj kontrole i dominacije na putu koji ne oduzima od uživanja u vožnji koje je tipično za sportski Alfa Romeo automobil.  Komfor i zadovoljstvo za sve u automobilu je dodatno osigurana sa klimatizacijom dve zone, prijatnim ambijentalnim svetlom, sofisticiranim sistemom za zabavu i informisanje, hlađenjem i grejanjem prednjih sedišta i Harman Kardon audio sistemom sa 14 zvučnika.  Novi model ima elektronska vrata gepeka i bežičnu podlogu za punjenje – ispred menjača, gde se može staviti i puniti bežični telefon potpuno bezbedno za najbolje iskustvo komfora.  Na kraju, Tonale je jedan od nekolicine modela u svojoj klasi koji nudi sistem za „poluatomatsko parkiranje“, koji pokazuje mesto na koje se može parkirati i sam izvodi manevre za ulazak i izlazak vozila. Tonale je namenjen za ljubitelje opipljivog užitka u italijanskoj druželjubivosti, komforu i ukusu.

Napredovanje režima vožnje, kojima se upravlja putem Alfa D.N.A. sistema

Izbornik režima vožnje Alfa D.N.A., od svog pojavljivanja u modelima Giulietta, Mito i 4C, kroz svoj razvoj u modelima Giulia i Stelvio, sada stiže u Tonale sa specifičnim funkcijama u vezi elektronskog pogonskog sistema.

U modelu Tonale, režim „Dynamic“ je dizajniran sa specifičnom kalibracijom papučice za gas, omogućavajući efikasnije kočenje i direktniji odziv volana.  Režim „Natural“ održava optimizaciju najboljih performansi.  U ovom režimu, automatski upravlja kompromisom između korišćenja električnog motora i SUS motora, a omogućava svakodnevnu uštedu energije i goriva bez ugrožavanja performansi.  Na kraju, režim „Advance Efficiency“ je podešen za maksimalnu energetsku efikasnost u hibridnoj verziji.

 

Alfa Romeo Authentic Accessories powered by Mopar®

Novi Alfa Romeo Tonale se može prilagođavati upotrebom širokog izbora autentičnih delova koje je napravio Mopar® (Authentic Accessories powered by Mopar®). Dostupno je više od 100 komada dodatne opreme koji su dizajnirani da unaprede temeljnu lepotu i plemeniti sportski duh brenda Alfa Romeo. Neki od njih su ugrađeni u Alfa Romeo Tonale koji je prikazan na događaju. Možete se diviti 20-inčnim alu felnama, visokokvalitetnim podovima sa premijum patosnicama sa crvenim Tonale slovima koji su upareni sa unutrašnjim šavovima. Crni osvetljeni pragovi i sportske papučice dodaju sportskom duhu Veloce nivoa opreme. Za više komfora, postoje dodaci poput naslona za glavu i sklopive šipke za bolju organizaciju unutar vozila tokom putovanja. Detalji prave razliku, tako da možemo videti poklopce ventila guma sa logoom Alfa Romeo, crne i bele centralne poklopce i mogućnost da poklopac za bravu bude iste boje kao vaš Tonale. Unutar vozila se takođe nalazi i D-Fence paket, inovativni sistem proizvoda za dezinfekciju kabine i atmosfere za putnike.  D-Fence paket koji nudi Mopar® uključuje proizvode za održavanje higijenskih uslova unutar vozila. Dostupan je za celu Alfa Romeo gamu, kako bi se naglasilo da je zaštita životne sredine i zdravlja deo istog putovanja za nas. D-Fence paket uključuje: „Prime Cabin Filter“, koji blokira spoljne agense da uđu u vozilo; UV-C čistač, radi dezinfekcije unutrašnjosti; čistač vazduha za čišćenje vazduha unutar vozila. Tamni paket kojem se možete diviti kao delu standardne opreme u Veloce nivou opreme (Solid crna kućišta retrovizora, Miron tamna boja karoserije sa mat Miron bočnim, prednjim umecima i zaštitnom pločom, Miron tamnim V prednjim okvirom), možete odabrati kao autentični dodatak na drugim nivoima opreme. Na kraju, široki izbor autentičnih dodataka takođe uključuje Travel nivo opreme, sa nosačem za bicikl, skije/snoubord i kutiju za krov od 360L ili 490L sa Alfa Romeo logoom, čini vaša putovanja potpuno opuštenim.

*za Launch Editiona (Speciale) nivo opreme od 130ks

 

FCA Srbija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *