Alfa Romeo Tonale: Metamorfosi

Konačni dizajn modela Tonale je izuzetno veran konceptu automobila iz kojeg vodi poreklo, zahvaljujući izvanrednom poslu obavljenom u centru Centro Stile Alfa Romeo. Namenjen mladom, „velegradskom“ i dinamičnom kupcu, Alfa Romeo Tonale nudi prepoznatljiv, senzualan i napredan dizajn, ističući nove stilske kanone koji su predodređeni kao referentne tačke u razvoju Alfa Romeo postavke: felne sa 5 rupa, grupa u „teleskopskoj“ instrument tabli, sportski volan sa 3 kraka i farovi sa sinusnom krivom. Njegove kompaktne dimenzije – dužina od 4,53 metra, širina 1,84 metra i visina 1,6 metara – na taj način obuhvataju jedinstvenost italijanskog dizajna i originalnog savremenog stila karakterističnog za Alfa Romeo, u sintezi između prestižnog nasleđa i pogleda u budućnost.

Vidimo da se ponavljaju stilske karakteristike koje su ušle u istoriju svetskog automobilizma, kao što je GT Line, koja se proteže od zadnjeg dela do farova, podsećajući na forme modela Giulia GT i smenjujući se sa punim i sofisticiranim kapacitetima, koji podsećaju na legendarne modele kao što je 8C Competizione. Na prednjoj strani nalazi se neponovljivi Trilobo i prepoznatljivi štit Alfa Romea Scudetto, koji predstavlja glavni fokus.

Prednja svetla „3+3“ sa novom Full-LED adaptivnom matricom dočaravaju ponosni izgled SZ Zagato ili Proteo koncepta automobila. Razvijena u saradnji sa kompanijom Marelli, tri modula čine jedinstvenu liniju fronta za automobile i istovremeno obezbeđuju dnevno svetlo, dinamičke pokazivače pravca i funkciju „Dobrodošli i doviđenja“ (aktivira se svaki put kada vozač upali ili isključi automobil), kako bi se osigurali najbolji uslovi osvetljenja zahvaljujući uvođenju dve sofisticirane tehnologije. Prvi od ovih modula – „Adaptive Driving Beam“ – stalno prilagođava kratka svetla u skladu sa brzinom i specifičnim uslovima vožnje; Drugi – „Glare-Free High Beam Segmented Technology“ – automatski detektuje saobraćaj ispred i/ili idući u suprotonom smeru da bi se izbegao odsjaj od drugih automobila; konačno, treći modul, koji se automatski aktivira prilikom skretanja u krivinama kako bi se osiguralo najbolje bočno osvetljenje. Ove tehnologije nude veću efikasnost – u smislu izdržljivosti i uštede energije sa dvostruko većim intenzitetom svetlosti od konvencionalnih halogenih sijalica i nižom emisijom – i poboljšanu bezbednost, uz manje naprezanje očiju i bolju udobnost u vožnji.

Zadnja svetla poprimila su iste dizajnerske naznake kao i prednja svetla i formiraju sinusnu krivu koja se u potpunosti obavija oko zadnjeg dela automobila, čineći ga zaista jedinstvenim i prepoznatljivim svetlosnim potpisom.

Senzualnost i dinamika automobila takođe su jasni u sveobuhvatnom zadnjem prozoru, u čast 8C Competizione i u dizajnu aluminijumskih felna koje reprodukuju kanon u stilu Alfa Romea „telefonskog okretanja“.

Inspirisan trkačkom istorijom Alfa Romea, unutrašnjost je snažno usredsređena na vozača, sa lakim pristupom svim kontrolama za bezbedno iskustvo vožnje bez premca. Ista briga je rezervisana i za putnike, koji imaju idealan prostor za udobno putovanje. Ovo rezultira okruženjem dizajniranim za i oko putnika, koje karakteriše izuzetna pažnja prema detaljima uparena sa stalnom potragom za najvišim kvalitetom.

Unutrašnjost modela Tonale izaziva prave emocije, a da ne pominjemo najnoviju tehnologiju, koja obezbeđuje povezano i udobno iskustvo, istovremeno zadržavajući zadovoljstvo sportske vožnje koja uvek ostaje na prvom mestu.

 

TEHNOLOGIJA KOJA OBARA REKORDE: ZA ALFA ROMEO, SOFTVER I POVEZANOST UNAPREĐUJU VOZAČKO ISKUSTVO I ŠTITE REZIDUALNU VREDNOST

U svetskoj ekskluzivi, Tonale predstavlja tehnologiju nezamenljivih tokena (NFT), pravu inovaciju u automobilskom sektoru. Alfa Romeo je prvi proizvođač automobila koji povezuje automobil sa NFT digitalnim sertifikatom. Tehnologija je zasnovana na konceptu „blokčejn kartice“, poverljivom zapisu koji se ne može menjati o glavnim fazama u životu pojedinačnog vozila. Ova posebna karakteristika van vozila – odmah upotrebljiva i održiva – naglašava inovativnu prirodu Alfa Romea. Uz saglasnost kupca, NFT će snimiti podatke o vozilu, generišući sertifikat koji se može koristiti kao garancija da je automobil pravilno održavan, sa pozitivnim uticajem na njegovu preostalu vrednost. Na tržištu polovnih automobila, NFT sertifikat predstavlja dodatni izvor kredibiliteta na koji vlasnici ili trgovci mogu računati. U međuvremenu, kupci će biti sigurni u izbor automobila.

 

Alfa Romeo tumači upotrebu softvera i povezivanja kako bi poboljšao vozačko iskustvo, što je i ostaje u centru pažnju. Tonale zato dolazi sa najnaprednijom tehnologijom, kako bi se obezbedilo povezano i udobno iskustvo, uz zadržavanje užitka u vožnji tipičnom za Alfa Romeo.

Glavne nove funkcije u modelu Alfa Romeo Tonale uključuju ugrađene funkcije Amazon Alexa glasovnog asistenta, tako da se uvek možete „osećati kao kod kuće“ u svom automobilu, čineći svakodnevno iskustvo još jednostavnijim i praktičnijim.

Potpuna integracija sa Amazonom: zahvaljujući „sigurnoj usluzi dostave“, možete odabrati Tonale kao mesto za isporuku paketa koje očekujete tako što ćete otključati vrata i pustiti kurira da ih ostavi u autu, sve potpuno bezbedno.

Takođe možete da primate stalna ažuriranja o statusu vozila iz udobnosti svog doma, saznate nivo punjenja i/ili goriva, tražite interesantne tačke, pronađete najnoviju lokaciju svog automobila, šaljete komande za daljinsko zaključavanje i otključavanje i još mnogo toga. „Alexa“ se takođe može koristiti za traženje dodavanja proizvoda na vašu listu za kupovinu, za traženje restorana u blizini ili za podešavanje svetla ili grejanja povezanog sa vašim sistemom kućne automatizacije, a da pritom ostanete fokusirani na put.

U standardnoj opremi, Tonale dolazi sa ugrađenim i potpuno novim sistemom informisanja i zabave. Sa prilagodljivim Android operativnim sistemom i 4G vezom sa ažuriranjima Over-the-Air (OTA), takođe nudi sadržaj, funkcionalnost i usluge koje se uvek ažuriraju.

Ovaj sistem uključuje potpuno digitalni ekran od 12,3 inča, glavnu jedinicu ekrana osetljivog na dodir od 10,25 inča i glatki, sofisticirani interfejs za više zadataka, držeći sve na jednom mestu bez odvlačenja pažnje sa puta. Dva velika Full TFT ekrana od ukupno 22,5” su najbolja u kategoriji.

Tehnologija je takođe u službi bezbednosti i udobnosti: drugi nivo autonomne vožnje, sa novim naprednim sistemima za pomoć vozaču (ADAS) koji deluju u skladu sa filozofijom Alfa Romea. I ovde je softver u službi DNK brenda, sa fokusom na vozača. Svi sistemi prema tome rade bez ikakvog mešanja u iskustvo vozača, pri čemu kontrola i emocije vožnje ostaju netaknuti.

To uključuje „Inteligentan prilagodljivi tempomat“ (IACC), „Centriranje trake“ (LC) i „Pomoć pri zastoju u saobraćaju“ – koji automatski prilagođavaju brzinu i putanju, držeći automobil u sredini trake i na rastojanju od vozila ispred, čime se obezbeđuje sigurnost i udobnost. Tonale je takođe opremljen drugim inovativnim uređajima i tehnologijama koje usavršavaju interakciju između vozača, vozila i puta: od „autonomnog kočenja u nuždi“ da upozori vozača na opasnost i aktivira kočnice kako bi se izbegao ili ublažio bilo kakav sudar sa pešakom ili biciklistom; preko „Detektovanja pospanog vozača“ koje upozorava vozača ako postane pospan; „Detekcije mrtvog ugla“, koji detektuje zadnje mrtve uglove i signalizira svim vozilima koja se približavaju kako bi izbegli sudar, do „Detekcije poprečne staze pozadi“, za upozorenja o vozilima koja se približavaju sa strane pri kretanju unazad, sve do kamere visoke rezolucije od 360° sa dinamičkom mrežom.

 

NAJSAVREMENIJA ELEKTRIFIKACIJA, SA REŠENJIMA ZA UNAPREĐENJE DNK BRENDA

Za Brend, Tonale predstavlja prirodnu ulaznu tačku u svet elektrifikacije, ali, veran svom smelom pristupu, Alfa Romeo postavlja paradigmu: elektrifikacija mora da služi brendu i njegovom DNK, sa misijom da se osveži sportski duh 21. veka.

Konkretna posvećenost održivoj mobilnosti orijentisanoj na budućnost, pri čemu ostaje veran svojim osnovnim vrednostima.

Dva nivoa elektrifikacije, Hybrid i Plug-in Hybrid: Tonale debituje sa hibridnim VGT motorom od 160 KS (turbo motor sa promenljivom geometrijom), ekskluzivnim za Alfa Romeo. Njegov turbopunjač promenljive geometrije uparen sa 7-brzinskim Alfa Romeo TCT menjačem sa dvostrukim kvačilom i 48-voltnim električnim motorom od 15-kV i 55 Nm obrtnog momenta „P2“ omogućava 1,5-litarskom benzinskom motoru da pokreće točkove čak i kada je motor sa unutrašnjim sagorevanjem isključen. Alfa Romeo se odlučio za ovo tehničko rešenje kako bi ponudio autentično iskustvo elektrifikacije. Menjač omogućava pokretanje i vožnju u električnom režimu pri malim brzinama i pri parkiranju i vožnji. Prilikom lansiranja, dostupna je i hibridna verzija od 130 KS, ponovo uparena sa 7-brzinskim Alfa Romeo TCT i 48-voltnim „P2“ električnim motorom.

Vrhunske performanse su zagarantovane ekskluzivnim Plug-in Hybrid Q4 motorom od 275 KS, koji postiže ubrzanje od 0-100 km/h za samo 6,2 sekunde i autonomijom u čisto električnom režimu do 80 km* u gradskom krugu (preko 60 km* u kombinovanom krugu), najbolje vrednosti u klasi u segmentu. Kao standard u Plug-in hibridnom pogonu, vuča Q4 obezbeđuje neuporediv nivo bezbednosti i užitka u vožnji.

Za kompletiranje asortimana motora, novi dizel motor od 1,6 litara, 130 KS sa 320 Nm obrtnog momenta, uparen sa 6-brzinskim Alfa Romeo TCT automatskim menjačem sa dvostrukim kvačilom i pogonom na prednje točkove.

 

KUPCI U CENTRU ALFA ROMEO UNIVERZUMA: KVALITET PROIZVODA I USLUGA

Sa modelom Tonale, Alfa Romeo pokreće seriju novih usluga, koje redefinišu korisničko iskustvo i pokrivaju čitav asortiman brenda.

Digitalno iskustvo: iskustvo kupovine onlajn za kupca iz udobnosti svog doma, u tri jednostavna koraka, pristupom interfejsu identičnom onom koji se koristi u salonima.

Produžena garancija: Neumorni napori da se poboljša kvalitet krajnjeg proizvoda doveli su do dostupnosti inovativne produžene garancije za Alfa Romeo, produžavajući zaštitu glavnih komponenti vozila na 5 godina. Garancija na baterije u hibridnim verzijama modela Tonale takođe je produžena na 8 godina ili 150.000 pređenih kilometara, čime  je ova ponuda postala najbolja u segmentu.

Alfa Romeo Certified je posvećen kupcima na tržištu polovnih automobila. Cilj je da se obezbedi iskustvo kupovine koje je identično onom pri kupovini novog vozila. Glavne karakteristike usluge su sledeće:

  • Pokrivenost garancije je ekvivalentna garanciji novog automobila
  •  „Zadovoljstvo ili povraćaj novca“, u roku od 10 dana ili 1.000 km
  • Bez troškova održavanja, za 15.000 km ili godinu dana
  • 120 provera vozila
  • Prilagođene usluge nakon prodaje i usluge finansiranja
  • Probna vožnja
  • Pomoć na putu u Evropi 24 sata 7 dana u nedelji tokom garantnog roka

Na kraju, Alfa Romeo Videocheck je usluga posvećena postprodaji, kreirana imajući u vidu poseban odnos njegovih kupaca sa svojim automobilom. Jedini cilj: kvalitet usluge i transparentnost za klijente. Kada su u radionici, ako se utvrdi da je za automobil potrebno više posla nego što je dogovoreno sa kupcem, tehničari će morati da prate proceduru putem mobilne aplikacije da bi sertifikovali rad, uz video koji prati povezane troškove popravke. Kupac će tada biti slobodan da delimično ili u potpunosti prihvati ili odbije novu ponudu.

NAJBOLJA DINAMIKA VOŽNJE ZAHVALJUJUĆI NAMENSKIM TEHNIČKIM REŠENJIMA

Tonale predstavlja reper u svojoj kategoriji u pogledu dinamike vožnje. Obezbeđuje besprekorno dinamičko ponašanje poput sportskog automobila, dokazano najboljom raspodelom težine i najdirektnijim upravljanjem u svom segmentu (13.6) i činjenicom da je to jedini model u svojoj klasi koji je opremljen integrisanim kočionim sistemom (IBS)  koji uključuje fiksne lopatice za menjanje od aluminijuma. Usvajanje fiksnih čeljusti od strane Brembo-a, sa 4 klipa i diskovima sa samoventilacijom napred i punim diskovima pozadi, doprinosi poboljšanim performansama kočenja. Tonale se opredelio za potpuno nezavisan MacPherson sistem vešanja, sa amortizerima sa selektivnim prigušenjem frekvencije (FSD). I da bi dodatno poboljšao svoje izuzetne kvalitete na putu, čak i na površinama sa slabim prianjanjem, novi Tonale nudi dva pogonska rešenja: Q4 pogon na sva četiri točka u Plug-in Hybrid e-Q4 verziji i pogon na prednje točkove u Hybrid i dizel verzijama. Poslednji su takođe opremljeni Alfa Romeo elektronskim samoblokirajućim diferencijalom. Specifikacije su upotpunjene aktivnom suspenzijom „Dual Stage Valve” sa elektronski kontrolisanim prigušenjem. Ukratko, sedenje za volanom novog modela Tonale jednako je privlačnom iskustvu vožnje koje postaje poziv na putovanje, bez obzira na odredište.

NOVA STRATEGIJA PONUDE

Alfa Romeo Tonale uvodi novu strategiju ponude, čineći konfiguraciju kupaca još lakšom. Dostupna su dva nivoa opreme – Super i Ti, oba sa jasno definisanim specifikacijama koje zadovoljavaju potrebe najizbirljivijih kupaca. Super oprema, beg u jedinstveno iskustvo Alfa Romea, može se prilagoditi paketom Sprint, koji uključuje brojne opcije sa snažnom sportskom konotacijom. Alternativno, Ti trim – koji poboljšava kvalitete elegancije i prepoznatljivog karaktera modela Tonale – može da se doda Veloce paketu, kako bi se postigao vrhunac u pogledu performansi i sportskog karaktera.

PROIZVEDENO U ITALIJI U POMILJANU, SA SVOJOM NAMENSKOM PROIZVODNOM LINIJOM I BEZKOMPROMISNIM KVALITETOM

Alfa Romeo Tonale se proizvodi u renoviranoj fabrici kompanije Stellantis „Giambattista Vico“ u Pomiljano d’Arku (Napulj) – jednoj od najnaprednijih proizvodnih lokacija Grupacije – na obnovljenoj proizvodnoj liniji posvećenoj novom modelu Alfa Romea, sa specijalno kreiranom , ultra modernom montažnom jedinicom. Dizajniran 1968. od strane Alfa Romea i operativan od 1972. godine, industrijski kompleks je do danas proizveo 5 miliona automobila i osvojio je brojne međunarodne nagrade, uključujući: 2012. godine, srebrni sertifikat World Class Manufacturing (WCM) i nagradu Automotive Lean Production za najbolju pogon u Evropi, a zatim 2013. godine WCM zlatna medalja i istoimeni nivo. Prošle godine, fabrika je podvrgnuta velikom renoviranju kako bi se suočila sa izazovima budućnosti, o čemu svedoči usvajanje najinovativnijih tehnologija za proizvodnju hibridnih automobila, obuka osoblja i poštovanje životne sredine.

 

FCA Srbija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *