Dušan Borković u drugoj sezoni TCR Evropa

0 0

 

Najbolji srpski automobilista Dušan Borković u drugoj sezoni TCR Evropa nastupiće kao vozač NIS Petrol racing tima u saradnji sa Target competition u automobilu Hyundai i30 N TCR. Srpski as će i ove godine nositi broj 62.

Target je jedan od najuspešnijih timova u TCR takmičenju sa petnaestogodišnjim iskustvom u auto sportu. Sa Stefanom Kominijem su 2015. godine bili prvi šampioni TCR International serije. Iste godine su osvojili I timsku titulu, a 2016. i 2017. godine bili su prvaci TCR Nemačka sa Džošom Filesom. Prošle sezone, Target je u timskom delu šampionata osvojio drugo mesto velikim delom zbog sjajnih vožnji našeg asa. Zbog pokazane profesionalnosti I ogromnog iskustva Borković je odlučio da I ove godine ostane u istom timu.

Još uvek nije poznat tačan broj učesnika i timova, ali se sa sigurnošću zna da će biti više od 30 vozača na stazi svakog vikenda. Dušanove klupske kolege (spisak nije konačan) su: Slovak Mato Homola koji je protekle sezone vozio FIA WTCR šampionat, a sa kojim je Borković bio timski kolega i 2016.godine u madjarskom B3 timu, Britanac Džoš Fajls, dvostruki šampion TCR Nemačka I šestoplasirani u generalnom plasmanu prošlogodišnjeg TCR šampionata. Tu su i rođeni brat I sestra iz Švedske Andreas i Jesika Bäckman koji su prošle godine počeli da voze TCR trke, ali već u prvoj sezoni TCR UK osvojili su treću I četvrtu poziciju u generalnom plasmanu.Oboje su prethodno prošli razne trkačke škole, i prema mišljenju našeg asa biće veoma kokurentni od samog starta. Zanimljivo je I da su oboje trostruki šampioni Švedske u kartingu.

Od vozača koji su u ovom momentu zvanično prijavljeni za novu takmičarsku sezonu tu su i: Holanđanin Tom Coronel, koji će se pored WTCR šampionata, ove sezone takmičiti I u TCR Evropa. Đani Morbideli I Oli Kangas voziće za švedski tim West Coast racing, norveški trkač Stijan Paulsen…

TCR Evropa imaće sedam trkačkih vikenda i ukupno 14 trka. Dodeljuju se dve titule: za najboljeg vozača i timska. Jedna runda takmičenja ima dva slobodna treninga, kvalifikacije (Q1 I Q2) i dve trke u trajanju od 25 minuta. Kvalifikacije se održavaju iz dva dela I to tako što 12 vozila posle prvog dela nastavlja drugi deo kvalifikacija. Na osnovu kvalifikacija formira se redosled na startu prve trke, a inverzno prvih 10 na startu druge trke. Najbržih pet u kvalifikacijama dobijaju bodove I to na sledeći način: 5-4-3-2-1. Sistem bodovanja na trkama je ove godine promenjen I to tako što će bodove osvajati prvih 15 vozača koji prođu kroz cilj po sledećem principu: 40-35-30-27-24-21-18-15-13-11-9-7-5-3-1. Polovina bodova će se dodeliti ukoliko vodeći pređe 2 kruga ili manje od 75% ukupnog broja krugova. Rezultati sa pet rundi TCR Evropa biće bodovani za regionalno prvenstvo TCR Beneluks, trakački vikend na stazi Spa Frankošamp bodovaće se za TCR Velika Britanija, a Hungaroring, Red Bul Ring I Monca za novoformirani TCR Istočna Evropa.

Sve trke šampionata će prenositi RTS2.
Direktan prenos trka može da se prati I preko sajtova:

Kalendar takmičenja:

  • 27/28.4. Hungaroring (Mađarska)
  • 24/26.5. Hockenhein (Holandija)
  • 08/09.6 Spa Frankošamp (Belgija)
  • 13/14.7. Red Bull Ring (Austrija)
  • 03/04.8. Oschersleben (Nemačka)
  • 21/22.9 Barselona (Španija)
  • 12/13.10 Monza (Italija)

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *