E-Ducato je „Održivi kamion godine 2022.“ u kategoriji „Kombi“

Ducato je napunio 40 godina i slavi rođendan kao neprikosnoveni lider u svom segmentu zahvaljujući velikom rekordu u prodaji: prošle godine je bio najprodavanije komercijalno vozilo u Evropi prema podacima platforme Dataforce, sa preko 150.000 prodatih primeraka.

Lider u svom segmentu od 2014. godine i najprodavanije komercijalno vozilo 2020. godine, Ducato je neprikosnoveni lider u segmentu velikih kombija na 13 evropskih tržišta i jedini je kreiran specifično kao osnova za kamper.

Proslavljanje se nastavilo u 2021. godini, obeležavajući veliki jubilej od 40 godina postojanja sa 100% električnom verzijom modela koji je predstavljen javnosti u aprilu.

Počevši od konfiguracije električnih verzija što potvrđuje da je E-Ducato osmišljen prema zahtevima kupaca. Zahvaljujući svojoj originalnoj, beskompromisnoj „samo napred“ arhitekturi, bez opterećenja na dnu šasije i velikim prostorom između šipki na krovu, baterije novog modela su optimalno postavljene ispod poda, ostavljajući netaknutim tovarni kapacitet od 10 do 17 m3 zapremine i skoro 2 tone tereta. Druge očigledne prednosti su optimalna raspoređenost težine i niži centar gravitacije, kako bi se unapredila upravljivost vozila pod svim uslovima opterećenja.

E-Ducato može da postigne performanse ekvivalentne dizel verzijama zahvaljujući električnom motoru sa maksimalnim obrtnim momentom od 280 Nm, koji isporučuje do 90 kW snage (otprilike 122 KS) i ubrzanje od 0 do 50 km/h za 5 sekundi.

E-Ducato je takođe opremljen nizom modularnih rešenja, počevši od 2 različita izbora baterije – 47 kWh i 79 kWh, instaliranim električnim kapacitetom koji je najbolji u klasi, i 4 vrste režima punjenja, od kojih su tri dostupna odmah po predstavljanju. Sa baterijom od 47 kWh, E-Ducato može da pređe do 170 km u WLTP ciklusu, i do 235 km u gradskom ciklusu. Sa baterijom od 79 kWh, razdaljina se povećava na 280 km u WLTP ciklusu i 370 km u gradskom ciklusu. Potrebno je manje od pola sata da se napuni dovoljno da pređe 100 km.

Što se toga tiče, vredi pomenuti da baterije imaju garanciju od 10 godina, ili pređenih 220.000 km za verziju od 79 kWh, ili 8 godina/160.000 km za model sa 47 kWh.

Opet što se tiče fleksibilnosti, vredi pomenuti da, kako bi se ispunio tako širok i raznolik izbor potreba, E-Ducato takođe nudi izbornik režima vožnje: u „Normal“ poziciji, obezbeđuje idealnu ravnotežu između performansi i cene, ili može biti podešen na „Eco“ režim kako bi se štedela energija. Kada je potrebno transportovati veliki teret, ili kada se vozilo suočava za izazovnim usponom, pravi izbor je „Power“ režim. E-Ducato ima još dve funkcionalnosti kako bi vozači mogli da budu spokojni:

– Režim „Turtle“ (kornjača), sličan funkciji za čuvanje baterije na mobilnom telefonu, koji se automatski aktivira kada je baterija pri kraju i ograničava performanse vozila kako bi baterija mogla da traje 8-10% duže.

– Režim „Recovery“ (oporavak) čini E-Ducato jedinim električnim vozilom koje nikada ne staje. Štaviše, ako jedan baterijski modul ne radi, ostali zauzimaju njegovo mesto kako bi se obezbedilo da vozilo nastavi dalje.

Sve u svemu, fleksibilnost ovog modela, specifikacije koje su najbolje u klasi uz njegovu pouzdanost garantuju vrednost na rezidualnom tržištu.

Na sajmu Ecomondo u Riminiju, koji predstavlja vodeću evropsku manifestaciju za ekološku tranziciju i nove modele cirkularne i regenerativne ekonomije, E-Ducato je dobio još jedno priznanje koje pokazuje poštovanje koje je stekao, dobivši nagradu za „Održivi kamion godine 2022.“ koju dodeljuju uredništva magazina „Vado e Torno“ i „Sustainable Truck & Van“.

Ocena grupe eksperata koji su povezani sa magazinom bila je vrlo strukturirana, uzevši sledeće faktore u obzir: motor i vrsta goriva (dizel, hibrid, gas, električna energija); menjač; bezbednosni sistemi; udobnost; povezivanje. I za kraj, ocenjena je i ukupna održivost, uzevši u obzir specifične aspekte kao što je odnos snage i mase, mogućnost recikliranja komponenti i ukupni troškovi posedovanja.

Nagradu je primio Đanluka Zampeze, direktor odeljenja za laka komercijalna vozila i autonomiju. On je rekao: „Ponosni smo na nagradu koju danas primamo. Ona daje pečat  našoj posvećenosti u novooformljenoj kompaniji Stellantis, terajući nas da posvetimo još više pažnje ekološkoj održivosti i novim potrebama klijenata koji su sve zahtevniji po pitanju profesionalnih i ekoloških potreba.“

E-Ducato predstavlja veliku prekretnicu po pitanju održivosti i alternativnih pogonskih sistema, suvereno postavljajući standarde u dostavi robe krajnjem kupcu u kategoriji vozila sa nultom emisijom štetnih gasova.

On to radi bez odricanja od svog suštinskog karaktera, ostajući 100% veran legendarnom imenu „Ducato“, koristeći svoje jake atribute: motor od 122 KS, savršen za gradsku vožnju; autonomiju od 370 km u zavisnosti od baterija: 17 m3 tovarnog prostora: kapacitet od 1.910 kg. Dve najpopularnije funkcije su njegovo povezivanje i pažnja koja je posvećena sigurnosnim funkcijama.

 

FCA Srbija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *