Euro NCAP proglasio je Nissan Qashqai najboljim automobilom godine 2021. u klasi malih terenaca

Samo mesec dana nakon što mu je dodelio maksimalnih pet zvezica na testiranjima bezbednosti, Evropski program procene novih automobila (Euro NCAP) krunisao je novi Nissan Qashqai titulom najboljeg automobila godine 2021. u klasi malih terenaca.

Euro NCAP svake godine objavljuje popis vozila koja su ostvarila najbolji rezultat u svojoj klasi i njihov plasman u odnosu na konkurenciju. Nagrada se dodjeljuje na temelju ukupne ocene u sledećim kategorijama: zaštita odraslih putnika, zaštita dece, sistemi prepoznavanja pešaka i aktivni bezbednosni sistemi. Najbolji automobil u klasi biraju se na osnovu ponderisanog broja ostvarenih rezultata u tim kategorijama.

Euro NCAP dodelio je novom Qashqaiju 91 % za zaštitu odraslih putnika i dece, što ga postavlja u sam vrh njegove klase. Ovaj uspeh duguje naprednoj, čvršćoj šasiji CMF-C koja je na ključnim mestima ojačana upotrebom ultrasnažnog čelika kako bi se postigla veća krutost i ublažila sila udarca pri sudaru, pre nego što stigne do sigurnosne ćelije putničkog prostora. Dodavanjem središnjeg vazdušnog jastuka, prvi put u Nissanu za evropsko tržište, kako bi se sprečio sudar glavama između vozača i suvozača u slučaju bočnog sudara, Qashqai je osvojio maksimalnih 16 bodova u testu bočnog sudara.

Gotovo maksimalnu ocenu, 23,8 od mogućih 24, ostvario je za zaštitu dece, a maksimalnih 12 bodova osvojio je za proveru ispravnog postavljanja dečjeg sedišta.

70% za zaštitu ugroženih učesnika u saobraćaju

Qashqai je ostvario rezultat od 70 % na testiranjima sigurnosti za bicikliste i pešake. Nissan Qashqai opremljen je sa nekoliko aktivnih bezbednosnih karakteristika, među kojima i Inteligentnim sistemom kočenja u nuždi koji upozorava vozača i automatski koči ako prepozna opasnost od sudara sa drugim vozilom, pešakom ili biciklistom. Ovi su sistemi deo serijske opreme u svim nivoima opreme novog Qashqaija, a ne samo u onim najvišim.

Bezbednosni sistemi

Euro NCAP daje prioritet sprečavanju nesreća te nagrađuje one tehnologije koje vozačima pomažu da izbegnu sudar.

Zahvaljujući tehnologijama Nissanove inteligentne mobilnosti, Qashqai je i ovde ostvario visoku ocenu od 95 %. Opremljen je sveobuhvatnim paketom naprednih tehnologija.

Prvi je Nissan u Evropi opremljen head-up ekranom, koji vozaču omogućava proveru brzine, uputstva navigacionog sistema i aktuelnog ograničenja brzine bez skretanja pogleda sa puta.

Inteligentna svetla koja prilagođavaju oblik svetlosnog snopa kako bi sprečila zasljepljivanje nadolazećih vozača su još jedan primer Qashqaijeve tehnologije koja povećava bezbednost.

Opremljen je i sistemom za nadzor mrtvog ugla koji prepoznaje vozila van vozačevog vidnog polja u susednoj traci i preuzima upravljanje kako bi vratio Qashqai u kolovoznu traku i izbegao opasnost. Upozorenje na nadolazeći saobračaj pozadi takođe pomaže da spreči sudar pri izlasku sa parking mesta.

Novi Qashqai je konstruisan na Alijansinoj platformi CMF-C, izrađenoj od naprednih materijala i uporabom novih tehnika proizvodnje, koji je čine krućom, a pritom je sama konstrukcija 60 kg lakša od prethodne.

David Moss, viši potpredsednik sektora, regionalni sektor za istraživanje i razvoj pri Nissanovom tehničkom centru za Evropu, izjavio je: „Pri razvoju novog Qashqaija razmatrali smo kako tehnologija može pomoći vozaču u situacijama kad je jako opterećen. Pomoć se odvija u fazama. Prvi je korak informisanje, zatim upozorenje, a na kraju i intervencija u slučaju da vozač ne preuzme odgovarajuće korake.”

Dodao je: „Upotreba naprednih materijala, uključujući čelika visoke čvrstoće, za izradu karoserije vozila te pasivnih i aktivnih Nissanovih tehnologija inteligentne mobilnosti, vozačima možemo pružiti uglađene i okretne vozne karakteristike i vrhunsku zaštitu u svakom pogledu. Zaista smo ponosni na ovaj vrhunski rezultat.”

Euro NCAP provodi nezavisna testiranja vozila još od 1997., a većinu novih vozila testira na temelju kriterijuma koje neprestano poboljšava. Osim stvarne izdržljivosti vozila u različitim simulacijama sudara, organizacija takođe testira i vrednuje tehnologije za izbegavanje sudara.

Potpuni izveštaj s EuroNCAP-ovog testa novog Nissana Qashqai pronaći ćete ovde

Više informacija o novom Nissanu Qashqai pronaći ćete na www.nissan.rs

Nissan Srbija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *