Fabrika grupe Stellantis u poljskom gradu Tihi proslavila je proizvedenih 2,5 miliona vozila Fiat 500

2,5 miliona primeraka modela 500 je proizvedeno u fabrici grupe Stellantis u poljskom gradu Tihi. Model kojim je postignut rekord, a koji je poručio kupac iz Francuske, je 500 hybrid opremljen sa „blagim“ hibridnim motorom sa 70 KS: reč je efikasnoj, kompaktnoj i laganoj pogonskoj jedinici, koja nudi zabavno i udobno iskustvo vožnje, koja smanjuje potrošnju i emisiju. Tehnologija „blagog“ hibrida – upotrebljena u modelima 500 i Panda tokom 2020. – bila je prvi korak u svet elektrifikacije za brend Fiat. To je vrlo brzo učinilo Fiat neprikosnovenim standardom u Evropi za elektrifikovanu urbanu mobilnost otvorivši time put ka hibridnim automobilima. U 2020. godini, modeli 500 i Panda Hybrid, zajedno sa Lancia Ypsilon, su isporučeni do ukupno 110,000 kupaca, pri čemu su 500 i Panda činili više od 50% ukupne prodaje. Od izlaska na tržište do danas, ova tri modela su prodata u ukupno 155,000 primeraka.

Rezultat od 2,5 miliona proizvedenih primeraka znači da je model 500 oborio rekord poljske fabrike za ukupnu proizvodnju jednog modela, više od druge generacije modela Panda (2.168.000 primeraka) i modela Fiat 126p (2.166.000). Ikona brenda Fiat koja se proizvodi u Poljskoj od 2007. je odmah postigla – i nastavlja da postiže – velike uspehe na međunarodnim tržištima, u toj meri da se isporučuje kupcima u preko 100 zemalja širom sveta. Takođe, 80% je prodato van Italije, čineći ga najinternacionalnijim automobilom brenda Fiat i ambasadorom krilatice Proizvedeno u Italiji. Glavna tržišta, pored Italije, su Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Nemačka, Španija, Belgija, Holandija, i daleke zemlje poput Japana. 500 je stigao čak i na egzotična tržišta poput Kajmanskih Ostvra, Kurasaoa, Sv. Martina, Senegala i Gane.

Fiat 500 je završio 2020. kao evropski lider u segmentu gradskih automobila sa impresivnim i rekordnim tržišnim udelom od 17,7%, time ponavljajući rezultat postignut godinu dana ranije, nakon što je i povećao svoj udeo u segmentu za 3 procenta. Ove rekordne brojke pokazuju da je model konzistentno cenjen i popularan kod kupaca. Takođe, jedan je od najnagrađivanijih automobila na svetu, što je dokazano sa preko 60 međunarodnih trofeja koje je osvojio od početka svoje proizvodnje. To uključuje prestižne nagrade „Automobil godine 2008“, „EuroCarBody 2007“, „Auto Europa 2008“, „Najbolje dizajniran automobil 2009“, „Zlatni Kompas 2011“ i „Najlepši automobil na svetu“.

Nakon predstavljanja prve generacije 1957. godine, preko 6,7 miliona primeraka modela 500 je prodato širom sveta. Ovo je potvrda do koje mere je ikona brenda Fiat postala deo kolektivne mašte generacija vozača: različitih godina, ukusa i nacionalnosti. Tajna njegovog svetskog uspeha leži u tome što neprestano evoluira, a ostaje veran svom identitetu. Uspeh se takođe duguje mnogim specijalnim serijama predstavljenim tokom nedavnih godina, pokazujući da je Fiat 500 oduvek bio trendseter, sa sposobnošću da se reinterpretira u saradnji sa drugim kultnim brendovima – od mode do brendove luksuzne nautike, od umetnosti do sveta sporta – udišući život u jedinstvene verzije, i istražujući neistraženo za ovaj gradski automobil. Ove verzije uključuju upečatljive Diesel, Gucci, Gq i Collezione izdanja, povezana sa svetom mode, izvanredne Riva i Abarth Rivale, originalne Anniversario i 560, za proslavljanje originalnog automobila iz 1957, i 500 Mirror u oblasti povezanosti i 120th Anniversary.

 

FCA Srbija

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *