Izveštaj sa DDOR BG CAR SHOW & MOTOPASSION 2014

Iako je prvi dan sajma najznačajniji zbog otvaranja i svečanih premijera, mnogi zanimljivi događaji se dešavaju i narednih dana. Mi ćemo se svakako potruditi da ispratimo sva značajnija dešavanja do zatvaranja sajma, a prethodnih dana smo takođe zabeležili nekoliko zanimljivih događaja. Uz pregled ovih dešavanja dopunićemo i prethodni izveštaj, jer nismo sve prikazali u izveštaju sa otvaranja manifestacije.

U subotu, već od 09 časova smo bili ispred Upravne zgrade Beogradskog sajma gde su polako počeli da se okupljaju oldtajmeri. U pitanju je Međunarodna smotra i parada oldtajmera „Memorijal princa Tomislava Karađorđevića“ u organizaciji AMK Diplomat Classic, koja se tradicionalno održava svake godine tokom sajma automobila.

bgcarshow14_oldtimers01
Vlasnici su se družili i pomagali jedni drugima, a ljubitelji oldtajmera i ostali prolaznici koji su se uputili na sajam automobila, zagledali su detaljno ove automobile koji su po godinama starosti odavno u penziji, ali su svi i dalje u voznom stanju, čak je većina i registrovana tako da se povremeno mogu i sresti na putevima.

U prethodnom izveštaju smo preskočili oldtajmere prikazane u hali 3A Beogradskog sajma, ali ih naravno nećemo zaboraviti. Nakon što posetioci prođu halu 3 u kojoj je smešten sajam motocikala i prateće opreme, imaće priliku da vide izuzetnu kolekciju oldtajmera. Prateći sajmove automobila godinama unazad, možemo reći da su ovaj put oldtajmeri jako lepo smešteni i sigurno će ih videti skoro svi posetioci sajma.

bgcarshow14_oldtimers02
bgcarshow14_oldtimers03
Iako smo se najviše bavili automobilima, ne možemo izostaviti i sajam motocikala, pod nazivom „Motopassion“ koji se tradicionalno održava u istom periodu kada i sajam automobila. U hali 3 posetioci imaju priliku da vide na jednom mestu veliki broj motocikala kao i ponudu moto opreme, a izlagači su za kupce pripremili popuste i razne pogodnosti.

bgcarshow14_motopassion01
bgcarshow14_motopassion02
bgcarshow14_motopassion03
bgcarshow14_motopassion06
Pored motocikala, na dva štanda su izloženi i bicikli. Posebnu pažnju privlače Avantgarde bicikli, koji pre svega privlače svojim dizajnom, ali i drugačijim konceptom.

bgcarshow14_bicikli01
bgcarshow14_bicikli02
Drugog dana sajma, od 12 do 13 časova održan je skup članova organizacije vlasnika motora Harley Davidson, „Harley Owner Group“ ispred hale 3, a mi smo zabeležili druženje članova ove organizacije, kao i ljubitelja ove marke, na štandu Harley Davidsona.

bgcarshow14_motopassion04
bgcarshow14_motopassion05
U isto vreme je teško biti na dva mesta, ali uspevamo nekako. Takođe, od 12 časova, na štandu NIS-a posetioci su imali prilike da se pozdrave i slikaju sa našim automobilskim asom, Dušanom Borkovićem. Najmlađi su imali svoju zanimaciju, a možda neki od njih postane šampion, poput Dušana.

bgcarshow14_borkovic01
bgcarshow14_borkovic02
U kratkom razgovoru sa Dušanom saznali smo da su pripreme za početak WTCC šampionata pri kraju i da će automobil uskoro biti završen, ali je otežavajuća okolnost što neće biti puno vremena za testiranje. Poželeli smo Dušanu da ga zaobiđu tehnički problemi koji su česti u auto-moto sportu i da mu prva sezona u WTCC šampionatu bude vrlo uspešna.

bgcarshow14_borkovic04
Kao i svake godine, NAVAK ima svoj test poligon na sajmu. Posetioci koji se prijave (potrebna lična karta i važeća vozačka dozvola) imaju priliku da urade mali test kočenja na specijalnoj podlozi, a 100 najboljih će biti nagrađeni intezivnim treningom bezbedne vožnje na NAVAK-u. Pogledajte kako izgleda zadatak koji je postavljen za učesnike.

Iako na ovogodišnjem sajmu nemamo priliku da vidimo ponudu privrednih vozila, na otvorenom prostoru ispred hale 1 Opel je izložio svoje modele. Pored se mogu videti i kamperi, kao i kamp prikolice za koje ne vlada veliko interesovanje.

bgcarshow14_opelkombi
bgcarshow14_kamperi01
bgcarshow14_kamperi02
Jedna od atrakcija ovogodišnjeg sajma automobila je i prototip autobusa IK112 le koji je napravljen na osnovu saradnje Ikarbusa i Mercedesa. Posebno je bio interesantan đacima koji su grupno ulazili i zagledali autobus kako unutra, tako i spolja.

bgcarshow14_ikarbus
Na štandovima koji nude usluge, delove i opremu za auto i moto opremu, može se videti mnogo toga, a naftne kompanije su se posebno potrudile da imaju što atraktivnije štandove.

bgcarshow14_eko
bgcarshow14_lukoil
bgcarshow14_europetrol
NIS je na svom velikom štandu ugostio i partnera „Super Karticu“, a drugog dana postavljen je  igrački simulator. Vrlo zanimljiv eksponat je formula „DMB“ koja nažalost nikad nije proizvedena.

bgcarshow14_nis01
bgcarshow14_nis02
Još jedna formula je izložena na štandu u hali 4, a u pitanju je Drumska Strela tj. Road Arrow. Drumska strela predstavlja prvi Formula Student tim koji je formiran u Srbiji, ispred Univerziteta u Beogradu i jedini koji se trenutno takmiči na svetskim Formula Student (FS) takmičenjima.

bgcarshow14_roadarrow
Rafinerija ulja Modriča je na svom štandu izložila BMW 320si S2000 WTCC sa kojim će se Milovan Vesnić u sezoni 2014 takmičiti u Evropskom kupu turističkih automobila (ETCC).

bgcarshow14_modrica
Jedan od štandova je zauzeo i OPCS (Opel Club Serbia) na kojem ljubitelji ove marke mogu dobiti sve informacije o klubu, aktivnostima kojima se bave, kao i o pogodnostima koje klub obezbeđuje za svoje članove.

bgcarshow14_ocs
Nakon obilasaka ostalih hala, vraćamo se ponovo u dve glavne hale u kojima su izloženi automobili da napravimo još jedan krug i pokažemo šta sve nudi ovogodišnji BG CAR SHOW kada je u pitanju ponuda novih automobila.

Drugog dana sajma štand FIAT-a je bio u centru pažnje posetilaca jer je održana prezentacija modela Punto koji je na sajamskom popustu. Cena za osnovni model 1.2 69KS opremljen klima i radio cd/mp3 uređajem, u metalik boji, iznosi 8.950 eura. Pogledajte deo prezentacije koja je zabavila celu halu 4.

Evo šta se još može videti u delu hale 4 na kojem su svoje modele predstavili Alfa Romeo, Jeep, Lancia i FIAT. Alfa sa modelima MiTO i Giulietta uzela je skromno učešće na ovogodišnjem sajmu automobila. Jeep se predstavio sa tri modela, Compass, Wrangler i Grand Cherokee.

bgcarshow14_alfaromeo
bgcarshow14_jeep01
bgcarshow14_jeep02
bgcarshow14_jeep03
Lancia je takođe predstavila tri modela, limuzinu Thema, kao i modele C i B segmenta, Delta i Ypsilon. Odmah do Lancie su postavljeni modeli FIAT-a, predstavnik SUV segmenta Freemont, zatim Doblo, Panda i model 500.

bgcarshow14_lancia01
bgcarshow14_lancia02
bgcarshow14_fiat01
U prethodnom izveštaju sa otvaranja, videli ste slike atraktivnog 500L Trekking i standardnog 500L, za kojim vlada najveće interesovanje. Pored njih, kao da se sakrio 500L Living, produžena verzija modela 500L. U tamno zelenoj boji uklopio se u deo hale koji je slabije osvetljen, tako da je gotovo neprimetan pored žutog 500L u Trekking opremi.

bgcarshow14_fiat02
Prekoputa tri brata sa oznakom 500L je parkiran Volvo, a pored već prikazanih modela XC60 i S60, možete videti i atraktivni V40 Cross Country, kao i limuzinu visoke klase, S80 odmah do njega.

bgcarshow14_volvo
Uz Volvo su se našli Jaguar i Infiniti čije smo modele predstavljene na sajmu već prikazali u izveštaju sa otvaranja, ali smo preskočili modele Range Rover Evoque i Land Rover Discovery, koji su takođe predstavljeni, kao i Range Rover Sport.

bgcarshow14_rrevoque
bgcarshow14_lrdiscovery
Fordove modele smo već predstavili, pa se sa štanda Grand Motorsa selimo u drugi deo hale gde nas čekaju štandovi Mazde, Opela i KIA-e. Na Mazdinom štandu vas, pored već prikazane „trojke“ u verziji sa 4 i 5 vrata, čekaju već poznati modeli CX-5, Mazda 6, kao i modeli sa oznakom 5 i 2.

bgcarshow14_mazda01
bgcarshow14_mazda02
bgcarshow14_mazda03
Na štandu Opela posetioci mogu videti gotovo sve modele iz ponude ovog nemačkog proizvođača, a posebno izdvajamo novu Merivu, Corsu sa pogonom na TNG i uvek atraktivne modele Adam, Insignia i Mokka. Možete videti i Astru Classic koja se nudi po ceni od 10.600 eura.

bgcarshow14_opel01
bgcarshow14_opel03
bgcarshow14_opel04
bgcarshow14_opel02
Model KIA pro_ceed GT smo već predstavili, a pored njega posetioci mogu videti i ostale modele iz ponude: ceed, Rio, Sportage, Optima i druge.

bgcarshow14_kia
U najvećoj hali posetioce očekuju Mercedes, Audi i BMW, pa ćemo se sada malo posvetiti onome što nude ova tri direktna konkurenta u premium segmentu. O premijerama na štandu Mercedesa smo već pisali, a pored nove C klase i modela CLA, na štandu Mercedesa posetioci mogu videti i mnoge druge modele, predstavnike gotovo svih klasa koje Mercedes nudi na tržištu Srbije. Mi smo drugog dana imali priliku i da zavirimo ispod haube, kao i u unutrašnjost nekih modela.

bgcarshow14_mercedes01
bgcarshow14_mercedes02
bgcarshow14_mercedes03
bgcarshow14_mercedes04
bgcarshow14_mercedes06
Na drugom kraju hale 1 Audi je zauzeo prvi štand i prikazao gotovo sve modele iz ponude. Najviše pažnje privlači novi TTS Coupe, ali tu su i redom A3, A4, A6 i A8, kao i Q3 i Q5 i još poneki model. TTS ostavlja odličan utisak uživo, pogotovo enterijer.

bgcarshow14_audi01
bgcarshow14_audi02
bgcarshow14_audi03
bgcarshow14_audi04
bgcarshow14_audi05
BMW je kao glavnu atrakciju prikazao seriju 4 kabriolet u fantastičnoj, plavoj boji. Tu su i modeli iz ostalih serija, kao i novi X5 za ljubitelje SUV segmenta. Dva MINI-ja u pozadini su takođe atrakcija, pogotovo Cooper S.

bgcarshow14_bmw01
bgcarshow14_bmw02
bgcarshow14_bmw03
bgcarshow14_bmw04
bgcarshow14_bmw05
bgcarshow14_mini

Pored štanda BMW-a, sa jedne strane se smestio Hyundai, a sa druge Subaru.  Hyundai je na sajmu predstavio novi i10 i redizajnirani i20, o čemu smo već pisali. Pored ova dva modela, posetioci mogu videti i mnoge druge modele, a posebno su interesatni modeli koji su na popustu. Hyundai je uveo nove pakete opreme kako bi dodatno snizio cenu određenih modela.

bgcarshow14_hyundai01
bgcarshow14_hyundai02
bgcarshow14_hyundai03

Subaru se predstavio sa relativno skromnom ponudom, ali je izložen atraktivni BRZ, kao i XV koji se nudi po sniženoj ceni tokom trajanja sajma.

bgcarshow14_subaru01
bgcarshow14_subaru02A
bgcarshow14_subaru03

Još tri japanska proizvođača našla su se u donjem delu hale 1, a to su Honda, Suzuki i Nissan.
Na štandu Honde je premijerno prikazan Civic Tourer, karavan verzija Hondinog predstavnika C segementa. Više pažnje od ovog modela privlače super hostese koje ulepšavaju štand Honde i uveseljavaju posetioce. Od prikazanih modela tu je kompletna ponuda, Civic u standard i Black Editon izdanju, CRV takođe u oba izdanja, od toga jedan sa novim 1.6 i-DTEC motorom, zatim Jazz i Accord koji se nudi po veoma povoljnoj ceni.

bgcarshow14_honda01
bgcarshow14_honda02
bgcarshow14_honda03
bgcarshow14_honda04

Do Honde je smešten štand Suzukija, na kojem se mogu videti 3 modela u različitim paketima opreme, a kupce najviše interesuje novi model,  SX4 S-Cross. Sa cenom od samo 12.990e za osnovni model, tokom trajanja sajma, vrlo je privlačan potencijalnim kupcima ovog segmenta.

bgcarshow14_suzuki01
bgcarshow14_suzuki02
Da je Nissan predstavio novi Qashqai već smo pisali, a pored ovog modela na štandu Nissan-a posetioci mogu videti modele Juke, Murano i Note.

bgcarshow14_nissan01
bgcarshow14_nissan02

Između japanaca u hali 1 smestio se Peugeot sa modelom 308, koji je na salonu u Ženevi proglašen za Evropski automobil godine, po izboru novinara. Pored njega se može videti atraktivni 208 GTI, ali i mnogi drugi aktuelni modeli.

bgcarshow14_peugeot01
bgcarshow14_peugeot02
bgcarshow14_peugeot03

Još jedan francuski proizvođač se predstavio u hali 1, ali u gornjem delu. U pitanju je Renault, koji je svoju ponudu bazirao na modelu Megane, u više različitih verzija. Tu su i modeli Clio i Scenic, kao i Captur.

bgcarshow14_renault03
bgcarshow14_renault01

bgcarshow14_renault02

Rumunski proizvođač DACIA je predstavio svoju standardnu ponudu, sa sajamskom akcijom „LIFE Special Edition“ koja uključuje poseban paket za osnovne modele, dodatnu opremeu u vidu radio cd/mp3 uređaja i svetla za maglu.

bgcarshow14_dacia01
bgcarshow14_dacia02
bgcarshow14_dacia03
Od japanskih proizvođača ostala je samo Toyota, koja se predstavila sa modelom GT86 koji smo videli premijerno prošle godine, zatim Auris u karavan verziji, ali i hibridnom verzijom novog modela, kao i modelima Yaris, Corolla, Avensis, RAV4 i Land Cruiser. Toyota je za posetioce štanda organizovala zanimljivu igru, za sve one koji koriste facebook.

bgcarshow14_toyota03
bgcarshow14_toyota01
bgcarshow14_toyota02
Sa druge strane gornjeg dela hale su se predstavili VW, Seat i Škoda.
Najviše ima da prikaže Škoda, sa novim modelom, Rapid Spaceback, redizajniranim model Yeti i najsnažnijom verzijom modela Octavia, vRS. Rapid i Octaviu smo već predstavili i prvom izveštaju.

bgcarshow14_skoda01
bgcarshow14_skoda02

Seat bez posebnih novosti, a najveća atrakcija je model Leon FR koji smo videli na prošlogodišnjem sajmu u Novom Sadu.

bgcarshow14_seat01
O rođendanu Golfa smo već pisali i to je razlog zašto je VW postavio čak tri Golfa na svoj štand, a svakako najatraktivniji je model GTI. Tu su i modeli Passat, CC, Tiguan, Touareg, kao i praktični Caddy.

bgcarshow14_vw01
bgcarshow14_vw02
bgcarshow14_vw03
bgcarshow14_vw04
bgcarshow14_vw05

Na kraju, posetioci sajma imaju priliku i da vide dva modela korejskog proizvođača SsangYong koji sada zastupa AK Gudalović.

bgcarshow14_ssangyong02

bgcarshow14_ssangyong01
Pred sam kraj ovog izveštaja evo jedne male galerije fotografija devojaka koje svojim osmehom podižu raspoloženje i čine da automobili i motocikli budu još privlačniji.

Na kraju ovog iscrpnog izveštaja, nadamo se da nismo ništa bitno propustili i da će svi oni koji nisu u prilici da posete sajam moći na osnovu ovog izveštaja osetiti barem deo atmosfere ovogodišnjeg sajma automobila i motocikala „BG Car Show & Motopassion“.

Uskoro ćemo postaviti galeriju sa više stotina fotografija u kojoj ćete videti sve ono što nije stalo u ovaj izveštaj.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *