Kada je vreme da razmišljate o prodaji svog automobila

 

Svaki vlasnik nekog vozila u jednom trenutku postaje i preprodavac. U današnjem vremenu, postoje razni načini da prodate vaše vozilo, bilo da je to putem oglasa ili preko agencije za otkup polovnih vozila, jer potražnja za prevoznim sredstvima nikad nije bila veća.

Neko nepisano pravilo nalaže da je idealno menjati automobil svakih 5 godina kako bi se postarali da je bezbednost na visokom nivou, ali i ekonomičnost takođe.

Međutim, pitanje koje svi vlasnici vozila pre ili kasnije postave sebi glasi “kako da znam da li je vreme da prodam svoj automobil?” Postoji čitava gomila odgovora na ovo pitanje koji zavise od mnogo različitih faktora.

Šta raditi ukoliko ste previše vezani za svoj automobil?

Razumemo da vaš auto ima poseban sentimentalnu vrednost i da vas za njega vezuju razna sećanja, naročtio ako je u pitanju prvi auto koji je samo vaš ali nažalost, kada realnost zakuca na vrata, sentiment nije dovoljno dobar razlog da ga zadržite.

Ako vam se ideja o prodaji svog automobila već neko vreme mota po glavi, onda je sigurno vreme za to odavno došlo.

Zato smo se u ovom tekstu potrudili da vam pružimo informacije koje će vam koristiti ako vas ovo pitanje muči neko vreme. Kako biste lakše našli odgovor, izdvojili smo 4 najčešće stavke koje muče vlasnike starijih vozila.

Više puta ste improvizovali popravke

Ako vam fizički izgled i “kozmetika” nisu bitniji od funkcionalnosti, sigurno ste našli u iskušenju da preskočite odlazak kod majstora i da sami popravite deo koji vam pravi probleme.

Veoma je praktično imati takvu sposobnost ali previše kućnih popravki ostaviće značajan trag na vašem vozilu i ubrzo ćete voziti pokretnu šklopociju izolir trake i mnogih drugih predmeta koji više liče na eksperiment nego na vozilo.

Iako se vi verovatno ne obazirete na to, drugim ljudima verovatno nije najprijatnije da se voze sa vama. Osim što izgleda loše, vozila koja su popravljana od više različitih delova  mogu biti opasna i po vas i po okolinu pa vam savetujemo da ga zamenite čim vam se ukaže prilika za to.

Popravke koštaju više nego što ceo auto vredi

I dalje razmišljate o svim lepim trenucima kada ste prvi put kupili vaš lični auto. Vožnja gradom dok je još uvek bio u dobrom stanju i koliko vas je dobro služio vam je ostala duboko urezano u sećanju.

Danas, međutim, sve više novca vam svakog meseca odlazi na popravke ili troškove održavanja što u velikoj meri utiče na vaš budžet.

Isprva su to bile sitne popravke i manji izdaci poput menjanja radio aparata ili curenja klime ali danas vaš auto odbija da uđe u rikverc, dok vama slika cifre koju će mehaničar ovog puta zatražiti ne izbija iz glave.

Popravke menjača su najskuplje popravke na svakom vozilu a što je automobil stariji, popravka menjača je sve skuplja. Iz tog razloga, uopšte nije retkost da ova popravka može koštati više nego čitavo vozilo, naročito ako je reč o starijim automobilima.

Međutim, popravke nisu jedini troškovi koje starija vozila mogu prouzrokovati. Uvek postoji mogućnost da vaše vozilo, ukoliko nije u zavidnom stanju bude oboreno na tehničkom pregledu.

Poenta cele priče je, ukoliko vam je svake godine potrebno 1000 evra da biste uopšte izašli na put, to ulaganje je odavno izgubilo smisao.

Više ne zadovoljava vaše potrebe

Vaš tinejedžerski auto vas je možda odlično služio dok ste živeli sa roditeljima ali se vaš život menja brže nego što mislite. Godine su prosto proletele, sada živite sa svojim partnerom a beba je uveliko na putu, dok vaš stariji automobil nikako nije vozilo u kojem želite da prevozite vaše dete od tačke A do tačke B.

To znači da je došlo vreme za novi automobil, u ovom slučaju najverovatnije SUV ili neki drugi prostrani tip automobila koji će obezbediti sigurno i udobno porodično putovanje.

Ljudi često zanemaruju ove razloge i voze automobile u lošijem stanju nego što je preporučljivo, uprkos tome što u velikoj meri to ne odgovara njihovim dnevnim obavezama, nebitno da li je u pitanju posao ili nešto drugo.

Zato ponavljamo još jednom, ukoliko više ne zadovoljava vaše potrebe, zamenite ga.

Rezervni delovi su skupi i nisu lako dostupni

Vremenom vaš automobil deluje sve više zastarelo u poređenju sa novim modelima. Ovo takođe znači i da osnovne popravke, osim toga što postaju skuplje, postaju i sve teže.

Kada proizvođač automobila napravi drastičnu promenu u proizvodnji nekog modela, aktivno počinje sa proizvodnjom delova i alata za taj model, što znači da svi prethodni modeli padaju u drugi plan dok njihova proizvodnja eventualno ne prestane.

Jedini lošiji ali i podjednako realan scenario od ovoga je da proizvođač vašeg automobila bankrotirao i da prosto ne postoji više.

BIlo da su delovi za vaš automobil skupi ili nisu lako dostupni, ukoliko se nalazite u ovoj situaciji, prodajte ga što pre jer što duže to odlažete sami sebi smanjujete cenu koju ćete dobiti.

Na kraju krajeva, izbor je na vama

Da li ćete menjati vozilo uskoro ili ćete nastaviti da vozite auto koji vas služi već godinama je potpuno na vama. Na kraju dana, uopšte nije ni bitno da li ćete ga što pre zameniti novijim modelom, niti bi to trebalo da vam bude prioritet.

Za razliku od ovoga, ono što je zaista bitno je realan i objektivan pristup kada je u pitanju dijagnoza vašeg trenutnog vozila.

Ukoliko vidite da vam automobil predstavlja dodatnu obavezu umesto da vam pojednostavi život, najbolje rešenje je da se strpite i dovoljno dugo štedite tempom koji vam odgovara kako biste se našli u novijem i pouzdanijem vozilu.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *