Kako se pripremiti za road trip sa detetom

Road trip izraz je ustaljen na engleskom govornom području, koji se vrlo brzo odomaćio i na našim prostorima – najviše zbog toga jer nema adekvatnog prevoda na našem jeziku. U bukvalnom prevodu road trip je „putovanje na putu“, a podrazumeva dugo putovanje u vozilu, najčešće kolima, i obilaske različitih destinacija za to vreme. Road trip je naročito popularan među avanturistima, zbog čega se vezuje uglavnom za mlađu populaciju.

Ipak, to ne znači da i roditelji sa decom i porodice ne mogu uživati u ovakvoj vrsti putovanja! Iako dete uvek podrazumeva više odgovornosti i obaveza, to ne znači da morate odustati od bilo čega! Uz mala prilagođavanja i mere predostrožnosti podjednako ćete, ako ne i više, uživati u road trip-u sa mališanom!

Nastavite da čitate i saznajte i kako!

#1 Dodatna oprema za putovanje sa detetom – prioritizujte udobnost na putovanju

Jedni od najvećih problema road tripa jesu komfor i udobnost. Budući da se veći deo ove vrste putovanja odvija upravo na putu, čak i odrasli i manje osetljivi na putovanja, često mogu osetiti neku vrstu nelagode na putovanju u kolima ili drugom motornom vozilu na road trip-u.

Upravo kako bi se obezbedila dodatna udobnost i komfor deteta tokom vožnje, potrebno je uložiti u kvalitetnu opremu. Potrebna oprema za bebu se može poručiti online, što dodatno olakšava i skraćuje vreme pripreme za putovanje i nabavku preko potrebne opreme, koja ne samo da će doprineti udobnosti, već i dodatnoj bezbednosti dece kod dugih vožnji.

Primer ovakve opreme su neizostavna sedišta za decu, koja su za mališane do određenog uzrasta i obavezni deo opreme zakonom. Vrlo je važno da sedište za dete ili bebu bude komforno, ali da istovremeno obezbeđuje podršku i dodatnu bezbednost sigurosnim pojasevima i držačima.

Kako bi dodatno unapredili bezbednost i udobnost vožnje vašeg mališana, preporučujemo da na putovanje ponesete jastuk za vrat, ćebance, kao i dovoljno presvlaka za put. Zaštite za prozore od sunca i toplote, takođe će biti koristan komad opreme, naročito u toplijem periodu godine.

Od ostale opreme, tu su suncobran kolica i rasklopiva kolica koja se lako pakuju u gepek, kao i sigurosna brava za bebe i decu za automobil ili drugo popularno vozilo za putovanja poput – kombija.

#2 Bezbednost kao imperativ – obavezan pregled vozila pre puta sa detetom

Pregled vozila pre bilo kog dužeg putovanja, preporučuje se čak i kada su putnici samo odrasli. Ipak, kada je jedan od, ili čak više putnika, beba ili dete, tehički pregled vozila pre putovanja je imperativ.

Tehničkim pregledom vozila pre putovanja minimizujete šanse za nepredvidivim okolnostima na putu, koje su na putovanju sa malom decom izuzetno nezgodna i nepoželjna.

Road trip je po definiciji putovanje koje se odvija pretežno u vozilu, na otvorenom putu, pa je od izuzetne važnosti da preduzmete sve mere predostrožnosti kako se ne bi našli u situaciji da ste sa malim detetom na otvorenom putu.

Zbog svega navedenog, savetujemo da obavezno obavite makar osnovni kontrolni pregled vozila pred put, te da se za ove usluge konsultujete sa profesionalcima, najmanje dve nedelje pred planirani termin putovanja.

Neke provere možete izvršiti i sami, kao na primer:

  • Proveriti enterijer i mehanizme za otvaranje vrata i prozora
  • Lampice na kontrolnoj tabli
  • Proveriti ručnu kočnicu
  • Proveriti stanje brisača
  • Proveriti nivoe svih tečnosti u automobilu – motorno ulje, kočiono ulje, tečnost za vetrobran, antifriz itd.
  • Ispitati svetlosnu signalizaciju
  • Ispitati amortizere i trap
  • Ispitati obaveznu opremu – prvu pomoć, svetlosni trougao, prsluk i drugo
  • Obavezno proverite da li imate adekvatne gume u skladu sa sezonom
  • Proverite da li su vam važeće putne isprave poput međunarodne vozačke dozvole, zelene karte osiguranja ili registracije vozila pre putovanja

Ukoliko ste izvršili sve ove promene samostalno, i sve vam se čini u redu – možete da zakažete samo osnovni kontrolni pregled vozila. Ipak, ukoliko primete jedan ili više kvarova, savetujemo da se opredelite za neki sveobuhvatniji kontrolni pregled, kako biste bili sigurni da nešto niste propustili.

#3 Jasan plan i dobra organizacija – na avanturu sa mališanom krenite pripremljeni

Na samom kraju, generalni savet je da ukoliko krećete na road trip sa mališanom, isplanirate dobro svaki segment putovanja. Istini za volju, mnogi ljudi na road trip kreću upravo iz ljubavi prema avanturama i nepredvidivosti koje ovakav tip putovanja donosi.

Ipak, kada putujete sa mališanom, potrebno je preduzeti neke mere predostrožnosti i osmisliti jasne „sigurosne tačke“ koje će vam predstavljati sigurnost u svakom trenutku. To može biti jednostavan popis svih hotela ili motela na putu do konačnog odredišta, u kojima možete pronaći pristojno prenoćište u slučaju da se beba ili dete unervozi.

Korisno je obeležiti naseljena mesta u blizini gde se nalaze restorani, apoteke, prodavnice i druga mesta koja mogu zadovoljiti osnovne potrepštine na putovanju u svakom trenutku i predstavljati sklonište u nepredviđenim okolnostima.

Uz jasan plan, organizaciju i sigurosne baze, minimizujete mogućnosti da nepredvidive okolnosti budu negativno iskustvo, već da naprotiv možete uživati u svojoj avanturi sa mališanom bez straha i potpuno oslobođeno! Srećan put!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *