Kia je 2021. godinu završila sa rekordnim tržišnim udelom u Evropi

Kia je u prošloj godini ostvarila svoj najviši tržišni udeo u Evropi – u okolnostima kada se tržište novih automobila generalno smanjilo.

U 2021. godini Kia u Evropi rekordno ꟷ tržišni udeo sa 3,5 % porastao na 4,3 %
Prema podacima Evropskog udruženja proizvođača automobila (ACEA) Kijin evropski tržišni udeo je u 2021. iznosio 4,3 % (3,5 % u 2020.).

U Evropi u 2021. prodatih 502.677 vozila Kia, što je 21 % više nego prethodne godine
Kijina prodaja u 2021. u zemljama članicama EU i EFTA te u Velikoj Britaniji je sa ukupno prodatih 502.677 primeraka zabeležila rast od 21 posto u odnosu na 2020. godinu kada je Kia prodala 416.715 vozila.

Kia i dalje izuzetno raste uprkos padu tržišta automobila za 1,5 %
Ove uspešne brojke bitno se razlikuju od događanja na tržištu novih putničkih vozila koje se prošle godine smanjilo za 1,5 posto. Pad je u velikoj meri posledica teške situacije na tržištu koju su prouzrokovali pandemija Covid-19 i globalna nestašica poluprovodnika.

Kia je prebrodila proizvodne probleme sa kojima se susreću brojni drugi proizvođači automobila tako što je brzo dobila potrebne delove i prilagodila proizvodnju u svojoj naprednoj fabrici u Slovačkoj kako bi zadovoljila tražnju. Posledično je bila Kijina prodaja u 2021. godini samo za 168 vozila manja od 502.845 vozila koliko ih je ovaj brend prodao u 2019., dakle u godini pre pandemije Covid-19 i nestašice čipova.

Za prošlogodišnje impresivne rezultate zaslužne i elektrifikovane Kije, koje su u 3. kvartalu predstavljale 45 % svih prodatih Kija
Transformaciju brenda Kia u 2021. godini je uključivao i cilj postati vodeći pružalac rešenja za održivu mobilnost, sa rastućom ponudom ekološki prihvatljivijih elektrifikovanih vozila. Lanjski impresivni rezultati su i posledica rastućeg udela prodaje Kijinih elektrifikovanih vozila koji je u trećem kvartalu činio 45 posto.

Jason Jeong, predsednik Kia Europe, rekao je: »2021. godina je bila za Kiju u Evropi vrlo uspešna, a naš do sada najbolji tržišni udeo svedoči o uspešnom radu kako mojih kolega u Kiji tako i u našoj zastupničkoj mreži. Naša nagrađena, najsavremenija vozila i dalje osvajaju srca evropskih kupaca zahvaljujući svojoj pobedničkoj kombinaciji dizajna, performansi i tehnologija.”

»Iako je bila vrlo uspešna prošla godina je bila za Kiju i inače vrlo važna – iznova smo transformisali brend i uveli odvažnu novu filozofiju dizajna zvanu ‘Opposites United’. Bez obzira na to da li se radi o lansiranju našeg prvog namenskog električnog modela EV6, našeg potpuno novog evropskog elektrifikovanog sportskog terenca Sportage ili razotkrivanju našeg potpuno novog elektrifikovanog krosovera Niro – ovi uzbudljivi modeli dokazuju Kijin sve važniji položaj u doba elektrifikacije.“

Kia do 2035. godine namerava evropskim kupcima ponuditi potpuno elektrifikovane modele, sa ukupno 11 električnih vozila do 2026. godine. Sedam od ovih električnih vozila, od kojih je prvi model EV6, biće napravljanih na Kijinoj namenskoj električnoj globalnoj modularnoj platformi. (E-GMP).

 

KIA Motors

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *