Kia predstavlja platformu E-GMP za električna vozila

 

Grupacija Hyundai Motor Group (HMG) je predstavila novu platformu namenjenu isključivoelektričnim vozilima (EV), koju zovu električna globalna modularna platforma (E-GMP -Electric-Global Modular Platform). Platforma razotkrivena na današnjem online događaju ‘E-GMP Digital Discovery’ služiće kao centralna tehnologija za sledeću generaciju električnihvozila marki Kia, Genesis i Hyundai.

Od 2021. godine će E-GMP biti temelj novih baterijskih električnih vozila (BEV), kada će između ostalog biti predstavljen model Kia CV i još nekoliko drugih modela ovog koncerna.

E-GMP, koji je nastao isključivo za baterijska električna vozila nudi različite prednosti uodnosu na postojeće platforme namenjene ugradnji motora sa unutrašnjim sagorevanjem.Prednosti uključuju poboljšane performanse, bolju voznu dinamiku, duži domet i višeprostora za putnike i njihov prtljag.

“E-GMP je tehnološka prelomnica za buduću eru EV-ova i označava dolazak sledećegeneracije električnih modela naše automobilske grupacije. To je vrhunac dugogodišnjihnapora na području istraživanja i razvoja koji donosi najnovije tehnologije,” rekao je FayezAbdul Rahman, viši podpredsednik razvoja i vođa centra za razvoj konstrukcije vozila ugrupaciji Hyundai-Kia.

E-GMP sa modularizacijom i standardizacijom pojednostavljuje proizvodnju, jer dozvoljavabrz i prilagodljiv razvoj modela koji se temelji na konstrukciji primerenoj u većiniautomobilskih segmenata, kao što su npr. limuzine i sportski terenci različitih dimenzija.Model visokih performansi će ubrzavati od 0 do 100 km/h za manje od 3,5 sekunda, dok ćenjegova maksimalna brzina iznositi čak 260 km/h.

Dizajn optimizuje voznu dinamiku i bezbednost i maksimizuje prostranost kabine
E-GMP stvoren je da nudi udobnost u vožnji i stabilnost pri visokim brzinama. To pružazahvaljujući optimalnoj distribuciji mase između prednje i zadnje osovine, kao i zbog novihsnažnih elektro motora, zadnjeg oslanjanja sa pet vođica i kao prvi na svetu saintegrisanom pogonskom osovinom (IDA – Integrated Drive Axle). Platforma garantujebezbednost baterije pomoću zaštitne potporne konstrukcije napravljene od vrlo čvrstogčelika i inovativne konstrukcije koja u slučaju sudara apsorbuje energiju. Jačanjem strukturedela za potporu opterećenja smeštenog ispred armaturne ploče inženjeri su smanjili energijusudara električnog sistema i baterije. Struktura distribucije opterećenja A stuba sprečava ideformaciju suvozačeve ćelije.

Pored toga E-GMP zbog dugog međuosovinskog rastojanja i kratkog prednjeg i zadnjegprepusta maksimalno iskorišćava prostor u kabini. Sa baterijskim sklopom smeštenim ispoddna kabine E-GMP omogućava ravno dno kabine. To putnicima nudi više prostora za noge,dok ujedno nudi i različite položaje prednjih i zadnjih sedišta.

Sam baterijski sklop postavljen između prednje i zadnje osovine spadaće među energijskinajgušće ikada proizvedene za serijski model u grupaciji Hyundai-Kia. Na tome može da sezahvali poboljšanom hlađenju što je rezultat nove odvojene konstrukcije bloka za hlađenjezbog čega je baterijski sklop kompaktniji. Sa energijskom gustoćom poboljšanom za oko 10% u odnosu na postojeću tehnologiju za EV-ove su baterijski sklopovi lakši, a mogu sepostaviti niže na karoseriji i omogućavaju više prostora.

Efikasan i potentan sistem PE umesto sistema sa ICE-om
E-GMP-ov kompaktan novi sistem PE (Power Electric), koji će zameniti uobičajeni sistem samotorom sa unutrašnjim sagorevanjem (ICE), sastoji se od snažnog elektro motora, EVmenjača i invertera. To pruža izuzetne mogućnosti sa povećanjem najveće brzine vozila od30 do 70 posto u odnosu na postojeće elektro motore. Pored toga standardizovani baterijski modul napravljen je da nudi performanse odgovarajuće za pojedini automobilski segment, saciljem dostizanja maksimalno dugog dometa ili za zadovoljavanje potreba kupaca.

Inverterski modul za napajanje, koji koristi silikonske karbidne poluprovodnike (SIC),kontroliše elektro motor. Ovaj elektro motor može poboljšati efikasnost za oko 2-3 posto štoznači da vozilo može imati do 5 posto duži domet sa istom potrošnjom energije.

Kupci će moći da biraju između zadnjeg i 4×4 pogona. Modeli sa 4×4 pogonom imaćemogućnost dodatnog elektro motora. Sistem 4×4 pogona između ostalog uključujesklapanje EV menjača, koji može kotrolisati vezu elektro motora i točkova, ali i preklapaizmeđu pogona na dva i četiri točka sa ciljem smanjenja potrošnje energije ili performansi,zavisno od uslova vožnje.

Sva vozila s E-GMP platformom koristiće standardizovani tip 1 modula baterije. Ovaj modulje sastavljen od standardnih ćelija u obliku kesica koje se mogu pakovati u različitimkoličinama u zavisnosti od potreba pojedinog modela vozila.

Integrisani električni sistem – prvi u svetu – uključuje više napona punjenja (400V /800V) i dvosmerno punjenje
Većina postojećih električnih vozila i većina brzih punionica vozilima sa 400-voltnimsistemom omogućava punjenje sa snagom 50kW~150kW. Razvoj 800-voltne infrastrukturesa punjenjem do 350kW postepeno će omogućavati i još brže punjenje.

U skladu sa ovim trendom je grupacija Hyundai-Kia postala strateški partner i suvlasnikvodeće evropske mreže brzih punionica IONITY. Mreža IONITY ima uz evropske auto-puteve 298 snažnih punjačkih stanica (HPC – high-power charging), koje imaju snagupunjenja do 350 kW. Kompanija do 2022. godine namerava da poveća broj HPC punionicana 400, dok su trenutno u izgradnji 53 stanice.

Grupacija Hyundai-Kia će kao prva u svetu lansiranjem platforme E-GMP uvesti sistem brzog punjenja sa više snaga napetosti, jer omogućava upotrebu punionica napetosti 800V i400V bez ikakvih dodatnih komponenti ili adaptera.

Domet od preko 500 km, 80% baterije za 18 minuta, više od 100 km za samo 5 minuta
BEV na E-GMP platformi imaće domet preko 500 km sa jednim punjenjem u WLTP ciklusu.Za 80-postotnu napunjenost baterije biće dovoljno tek 18 minuta, dok će za 100 kilometara dometa trebati samo 5 minuta punjenja.

Za razliku od prethodnih električnih vozila koja se mogu puniti samo jednosmerno je E-GMPplatforma fleksibilnija. Nova integrisana punjačka upravljačka jedinica (ICCU – IntegratedCharging Control Unit) omogućava funkciju vehicle-to-load (V2L), koja može dodatnoisprazniti bateriju vozila za potrebe drugog električnog potrošača (110/220V) bilo gde. Sistem čak može da puni drugo električno vozilo. Nova funkcija V2L pruža do 3,5 kW snagei omogućava upotrebu srednje velikog klima uređaja i 55-inčnog televizora do 24 časa.

Do 2025. čak 23 električna modela; Grupacija će godišnje prodavati milion EV-ova
Platforma E-GMP će Grupaciji pomoći u realizaciji plana da do 2025. godine lansira čak 23modela BEV, dok će širom sveta godišnje ukupno prodati više od milion BEV-ova.

Do 2025. svaka peta Kia električna, do 2027. sedam isključivo električnih vozila Kia
U Kia Motors trenutno teče transformacija u eru elektrifikacije koja se temelji na Planu S –srednjoročnoj i dugoročnoj strategiji. U septembru ove godine ovaj najstariji korejskiproizvođač automobila najavio je da će do 2025. godine udeo baterijskih električnih vozilakod njih iznositi 20 posto, a do 2027. će predstaviti čak 7 isključivo električnih modela.

 

KIA Motors

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *