Kia Sorento dobitnik dizajnerskih nagrada Red Dot i iF

Kijin prestižni SUV, višestruko nagrađivani Sorento, osvojio je dve nove globalno priznate lovorike – nagrade Red Dot i iF za dizajn modela. Sa najnovijim priznanjima Red Dot i iF markaKia, koju pokreće dizajn, nastavlja svoj izuzetan niz uspeha u ova dva takmičenja.

Od 2009. godine, kada je Kia Soul postao prvi korejski model, koji je osvojio Red Dot, ovu nagradu je osvojilo već 26 modela Kije. Što se tiče nagrade iF, koju je Kia prvi put osvojila 2010. godine, broj nagrađenih modela Kije se uključujući novog Sorenta popeo na ča k21. Ubrzo nakon prošlogodišnje premijere Sorento je dobio priznanje za izuzetan dizajn terenskog vozila 2020. godine od strane magazina AutoBild Allrad. Nakon toga osvojio je najznačajniju nemačku automobilsku nagradu Zlatni volan 2020 u segmentu velikih sportskih terenaca. U martu ove godine postao je Ženski svetski auto 2021. godine u kategoriji velikih sportskih terenaca.

Nova generacija sportskog terenca je nastala u saradnji sa Kijinom svetskom dizajnerskom mrežom. Karim Habib, vođa Kijinog globalnog dizajnerskog centra, rekao je: „U dizajniranju novog Sorenta hteli smo prvo da razvijemo robusnu estetiku prethodnih generacija modela, a ujedno da upotrebimo veću dozu prefinjenosti ielegancije. Ustvari koncept ‘prefinjene odvažnosti’ je inspirisao celi proces–nastao je zreo i uravnotežen, ali samouveren dizajn. Raduje nas da su prestižne institucije, koje dodeljuju dizajnerske nagrade, kao što suRed Dot i iF, prepoznale naš rad.

„Red Dot i iF: dve globalno najvažnije dizajnerske nagrade
Nagrade za dizajn Red Dot i iF spadaju među najveća i najznačajnija dizajnerska takmičenja na svetu. Red Dot Award dodeljuju se svake godine u dizajnerskom centru Severno Porenje-Vestfalija i dele se na tri discipline: dizajn proizvoda, dizajn brenda i komunikacija te dizajn koncepata. Nagrade Red Dot za dizajn proizvoda dodeljuju se još od 1955. godine, a na ovogodišnjem takmičenju su učestvovali proizvođači i dizajneri iz 60 zemalja, koji su prijavili 7.800 proizvoda. Prijavljene proizvode je ocenjivao međunarodni žiri, koji je sastavljalo 50-ak nezavisnih dizajnera, profesora dizajna i novinara iz različitih sektora. Pored estetike proizvode ocenjuju na osnovu kriterijuma,kao što su stepen inovativnosti, funkcionalnost, ergonomija, kvalitet i ekološka primerenost.

iF Design Award, koji organizuje International Forum Design GmbH iz Hanovera, postoji od 1954. godine i jedna je od vodećih nezavisnih dizajnerskih ustanovana svetu. Ove godine su takmičari iz 52 zemlje prijavili više od9.500 proizvoda, a samo takmičenjeje doživelo nekoliko novosti. To su npr. digitalna preliminarna faza(‘Online Preselection’) u kojoj je polovina prijavljenih dela ušla u finale (‘Final Jury’), u svim kategorijama je obavljeno transparentno ocenjivanje, uključujući i nove kategorije‘ korisničko iskustvo’ (UX) i‘korisnički interfejs’ (UI).

Ostale kategorije su proizvodi, komunikacije, dizajn ambalaže iusluga, arhitektura, unutrašnji dizajn iprofesionalni koncepti. Ove godine žiri iF je sastavljalo 98 nezavisnih međunarodnih dizajnerskih stručnjaka. Svi nagrađeni proizvodi objavljeni su u katalogu“iF World Design Guide“ (ifworlddesignguide.com) i u aplikaciji „iF Design App“.

 

KIA Motors

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *