Kimi Raikonen se povlači iz F1 krajem 2021. godine

Vozač Alfa Romeo Racing ORLEN tima, Kimi Raikonen (Kimi Räikkönen), najavio je da će se povući iz Formule 1 na kraju sezone 2021. Finac, trenutno najiskusniji vozač sa 344 prijave za Velike nagrade, napustiće ovaj sport nakon rekordnih 19 sezona, u kojima je osvojio 21 trku, jedno Svetsko prvenstvo i srca i divljenje miliona fanova širom sveta.

Kimi je debitovao 2001. godine sa timom Sauber F1, pomažući švajcarskom konstruktoru do tada najboljeg četvrtog mesta u šampionatu, pre nego što je prešao u Meklaren i Ferari. Nakon dvogodišnje pauze 2010. i 2011. godine, vratio se sportu sa Lotusom pre povratka u Ferari. Nakon toga se vratio u Hinvil da bi se takmičio još tri sezone sa Alfa Romeo Racing ORLEN timom – savršen zaključak koji je zaokružio impresivnu karijeru.

Alfa Romeo Racing ORLEN tim želi da iskaže svoju zahvalnost Kimiju na neverovatnim sezonama koje su proveli zajedno u ova dva navrata; za radnu etiku, strast prema trkanju, odlučnost da uspe koju je demonstrirao od svog prvog testa u Fioranu do prošlonedeljne informativne sesije; i zbog toga što je jedinstven i uvek veran sebi – zbog čega je bio omiljen svima koji su radili sa njim i za njega.

Tim želi Kimiju sve najbolje u veoma zasluženoj penziji, znajući da će on i njegova porodica uživati u njegovom prisustvu kod kuće nakon podizanja poslednje crno-bele zastavice u Abu Dabiju. U međuvremenu, radujemo se uspešnom završetku sezone za 2021. godinu, kako bismo ovako slavnu karijeru priveli kraju koji zaslužuje.

Žan Filip Imparato (Jean Philippe Imparato), izvršni direktor brenda Alfa Romeo: „Kimi je legenda sporta i fantastično je što je Alfa Romeo bio deo njegovog putovanja. Uvek je bio zvezda, kako za volanom, tako i u našim marketinškim kampanjama. Dokazao se kao fenomen na stazi, brz i odlučan. „Ledeni čovek“ će uvek predstavljati prekretnicu u slavnoj istoriji kompanije Alfa Romeo.“

Frederik Vasur (Frédéric Vasseur), direktor tima Alfa Romeo Racing ORLEN: „Nema vozača kao što je Kimi Raikonen. Njegovo prisustvo, njegova harizma i njegov jedinstven stav, usklađeni sa urođenom veštinom zbog koje mu je tim dao priliku još 2001. godine, učinili su ga legendom našeg sporta čiji uspeh brojke i statistika teško mogu preneti. Bilo mi je zadovoljstvo sarađivati sa njim svih ovih godina i verujem da govorim u ime svih u Alfa Romeo Racing ORLEN-u, od radionice u Hinvilu do garaže ovde u Zandvortu, kada kažem da je vozač poput Kimija neizbrisivo ispisao stranice istorije našeg tima i našeg sporta.“

 

FCA Srbija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *