Nova Abarth 595 gama: Škorpion opet ubada

Pretvaranje običnog u izuzetno nudeći najbolje proizvode u segmentu kompaktnih sportskih automobila je misija brenda Abarth koji je oduvek bio sinonim za italijanske performanse i stil. Danas, samo nekoliko nedelja pre svoje 73. godišnjice, škorpion ponovo ubada uvođenjem svoje nove serije 595, koja odaje počast inventivnosti svog osnivača Karla Abarta (1908 – 1979). Kao stalni deo Abarthovog DNK, koncept nadogradnje je navodio rad dizajnera, inženjera i tehničara na redizajniranju serije bezvremenskih ikona za 2022. godinu.

Sada dostupni u dva modela i nivoa snage, Abarth 595 sa 165 KS i Abarth 695 sa 180 KS imaju posebne karakteristike koje bude emocije kod kupaca koji su više zainteresovani za still, ali i kod onih kojima su performanse obavezne. Obe verzije nude uzbudljive performanse, bučan izduvni sistem, zanimljiv i razigran, a opet smeo stil i, naravno, radost vožnje.

Polazeći od ovih „osnova“, kupci mogu da naprave automobil koji najbolje odgovara njihovim ukusima i potrebama uz pomoć četiri paketa napravljena držeći se najautentičnijih tradicija brenda Abarth. Na um odmah padaju škorpionovi legendarni kompleti za prilagođavanje, koji su šezdesetih godina pretvarali standardna vozila u nenadmašne trkačke automobile. Uz očuvanje dvostruke duše brenda u odnosu na njegove ciljne kupce, danas se prilagođena vožnja i dalje može postići sa jednim od četiri paketa konverzije.

Abarth 595 može biti opremljen sa „595 Turismo” paketom koji se više fokusira na stil, i paketom „F595”, koji naglašava performanse. Slično tome, već ekskluzivni Abarth 695 može se dodatno prilagoditi prefinjenim „695 Turismo“ paketom ili „695 Competizione“ paketom.

Konačno, kreirano je 7 paketa za kupce koji žude za još sveobuhvatnijim vozilom. Oni kombinuju najpopularnije opcije, uz značajne finansijske uštede i dostupni su za oba modela (osim Racing Stile paketa, koji je ekskluzivan za Abarth 695).

Jedna od najznačajnijih karakteristika ovog poslednjeg paketa je svakako „ad Assetto Variabile“ spojler – sa 12 podesivih pozicija, 0 sa nagibom od 0° do 60° – što omogućava povećanje aerodinamičkog opterećenja, rezultirajući poboljšanom stabilnošću pri krivinama i većim odzivom u mešovitim deonicama. U položaju maksimalnog nagiba (60°), spojler povećava aerodinamičko opterećenje do 42 kilograma pri brzini od 200 km/h. Ova sportska karakteristika vraća nas u svet trka i legendarnu istoriju Škorpiona u njoj.

Abarth 595: 165 KS čistog adrenalina
Model 595 je osnovni model ponude brenda Abarth i nudi niz pogodnosti, koje osiguravaju uživanje i zadovoljstvo vožnje vozila sa oznakom škorpiona.
Silueta je poboljšana aluminijumskim felnama od 16 inča, duplim hromiranim izduvnim sistemom, prednjim svetlima za maglu i poklopcima retrovizora u boji karoserije. Unutrašnje lajsne i ručke vrata su od satenskog hroma. Osim toga, siva komandna tabla savršeno se uklapa sa crnom tkaninom sedišta, detaljima u kabini, volanom i ručicama menjača.


U pogledu sportske opreme, za kraj su tu poklopci za papučice od nerđajućeg čelika — trkački element koji dobro funkcioniše u kombinaciji sa upravljačem sa ravnim dnom sa fokusnom tačkom, dizajniranim za efikasniju sportsku vožnju.
Ove estetske karakteristike odražavaju tipične vrednosti stila i udobnosti italijanskog granturizma. Međutim, novi Abarth 595 takođe predstavlja izbalansiran izraz sportskog duha, što pokazuje njegovo zadnje vešanje Koni i specijalni kočioni sistem visokih performansi brenda Abarth koji nudi najviše sigurnosti zahvaljujući svojim ventilirajućim diskovima od 284 mm napred i 240 mm pozadi.
Srce novog Abarth 595 je 1,4-litarski T-jet Euro 6D Final motor od 165 ks, opremljen povećanim turbo punjačem marke Garrett sa geometrijskim odnosom kompresije 9:1. Ova kombinacija obezbeđuje maksimalnu brzinu od 218 km/h i ubrzanje u petoj brzini od 80 do 120 km/h za samo 7,8 sekundi. Pogon u Tatuus bolidu, koji se takmiči u italijanskom i nemačkom šampionatu Formule 4, potiče od istog motora. Dolazi sa ručnim menjačem, ali se može opremiti — po zahtevu — sa 5-stepenim automatskim menjačem sa ručicama na volanu.
Ubrzava od 0-100 km/h za 7,3 sekunde sa ručnim menjačem i za 7,4 sekunde sa sekvencijalnim automatskim menjačem. Na kraju, u pogledu tehnologije, Abarth 595 nudi DAB radio standard sa ekranom osetljivim na dodir od 7 inča sa opcijom za Apple CarPlay i kompatibilnošću sa Android AutoTM softverom.

595 Turismo paket, idealan izbor za modernog i elegantnog vozača
Dostupan za model Berlina ili Cabrio Abarth 595, paket 595 Turismo kombinuje ono najbolje u sportskom duhu i ekskluzivnosti u velikoj tradiciji italijanskog granturizma. Važni elementi dizajna spojeni su kako bi kreirali ovaj paket, uključujući satenske hromirane poklopce retrovizora, lake aluminijumske felne Granturismo od 17 inča, specijalnu značku na karoseriji i sedišta presvučena crnom ili braon kožom.

F595 paket za entuzijaste motosporta
Kupac modela Abarth 595 može se dodatno prilagoditi paketom F595: koncentracija trkačkih karakteristika, sposobna da zadivi entuzijaste motosporta koji očekuju najviše performanse od svojih vozila. Jedna od najznačajnijih osobina je svakako izduvni sistem Record Monza Sovrapposto. On je evolucija legendarnog sistema Record Monza, sa novom konfiguracijom i četiri cevi —dva na svakoj strani — koji su vertikalno postavljeni. Izduvni ventil se kontroliše putem škorpion tastera na kontrolnoj tabli. To omogućava vozaču da bira, jednostavnim pritiskom dugmeta, između džentlmenskog zvuka motora i Abarthovog tradicionalne, dublje i grublje rike. Paket F595 upotpunjava Koni prednje vešanje, mat crna kontrolna tabla, 17-inčne felne od legure i posebna značka „F595“ koja predstavlja omaž Formuli 4, čiji motor izrađuje Abarth.

Abarth 695 sa 180 KS, vrhunski, nenadmašni model game
Novi Abarth 695 ističe se svojim prepoznatljivim stilom sa visokim performansama i posvećen je onima koji nikada ne odustaju od pretvaranja vožnje u uzbudljivo iskustvo. U poređenju sa opremom koja je već prisutna na modelu 595, agresivni 695 dodaje neke elemente koji naglašavaju njegov sportski karakter, kao što je sedište od Sabelt Fabric tkanine sa mat sivom školjkom i specijalnim felnama od legure od 17 inča.
Osim toga, uključuje čuveni izduvni sistem Record Monza sa svojom nepogrešivom rikom, koji je pratio generacije vozače Abartha i uvek je bio sinonim za snagu i performanse.

Novi Abarth 695 je opremljen snažnim 1.4 T-jet motorom koji isporučuje 180 ks snage i 250 Nm obrtnog momenta pri 3.000 o/min sa maksimalnom brzinom od 225 km/h i ubrzanjem od 0 do 100 km/h za samo 6,7 sekundi. Isti sportski duh važi i za Koni FSD amortizere na obe osovine i snažan kočioni sistem koji ima crvene, prednje Brembo čeljusti sa 4 klipa i ventilacione diskove od 305 mm napred i 240 mm pozadi. Ovo omogućava brzo ubrzanje i efikasno kočenje, što je neophodno za prijatnu, sportsku vožnju.

Pored izuzetnih performansi, novi Abarth 695 pruža prefinjeniji stil, kao što se može videti u njegovim detaljima u boji „tar cold gray“: od lajsni do kvaka i poklopaca retrovizora.

Isti izbor boja stvara jedinstvenu kontrolnu tablu, koja je oduvek bila simbolični element Abarth modela. Ekskluzivnost materijala se takođe lako može videti u kokpitu presvučenom alkantarom, u volanu koji kombinuje alkantaru i ugljenična vlakna i u aluminijumskoj ručici menjača. Smenjivanje finih materijala i više tehnoloških elemenata dizajna stvara jedinstvenu i ekskluzivnu kombinaciju u ovom segmentu tržišta.

Paket 695 Turismo, nepogrešiv stil vozača džentlmena
Za sportske kupce i ljubitelje finih materijala, škorpionski brend je kreirao paket 695 Turismo, koji poboljšava stilske karakteristike Abartha 695 u modelima hečbek ili kabriolet. Ovo se može odmah videti kabini, tu je kožno sedište u dve boje — crnoj ili braon — i kontrolna tabla presvučena alkantarom. Sedamnaestoinčne felne od legure i znak „695 Turismo“ čine sve još ekskluzivnijim. U paketu je i šiber što omogućava izvanrednu kabrioletsku vožnju.

Paket 695 Competizione, koreni razvoja Abartha
Paket 695 Competizione je autentični spoj ekskluzivnosti, performansi i trkačkog duha. Dostupan je za Abarth 695 i pretvara osnovni model u vozilo za napredne vozače. To pokazuje Record Monza Sovrapposto izduvni sistem koji pruža kako zvuk tako i zadovoljstvo u vožnji. Isto važi i za Sabelt sedišta sa crvenim šavovima i ugljeničnom školjkom koja garantuju bolju bočnu podršku i savršena su za sportsku vožnju
Opremljeni karbonskom školjkom i napravljeni od tkanine, proizvedeni su od specifičnih materijala kako bi se obezbedilo bolje prianjanje.

Konačno, kupci koji su kupili paket 695 Competizione mogu da biraju (što je obuhvaćeno cenom) između mehaničkog diferencijala za ograničeno proklizavanje, koji unapređuje prianjanje u teškim uslovima i na neravnim putevima, ili Abart robotizovani sistem prenosa sa pedalama na volanu. Na karoseriji se ističe znak „695 Competizione“ čiji koreni sežu daleko u istoriji brenda.

 

FCA Srbija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *