Novi Kia Sportage Inspirativan SUV po meri Evrope

Posebna evropska verzija modela Kia Sportage pažljivo je dizajnirana kako bi postavila nova merila u klasi sportskih terenaca u Evropi. Elegantna, moderna i istovremeno mišićava spoljašnjost novog Sportage-a dopunjena je nasavremenijom unutrašnjošću, koja uključuje veliki integrisani zakrivljeni ekran koji sadrži najnovije tehnologije povezivanja.

Nova platforma N3 sa poboljšanim SUV voznim karakteristikama prilagođenim evropskim putevima

Razvijen na novoj platformi N3, evropski Sportage koristi visokotehnološki inženjerski program koji nudi međuosovinski razmak i dimenzije prilagođene evropskim kupcima. Ovaj precizan pristup pomogao je u stvaranju SUV-a koji u potpunosti zadovoljava evropske zahteve i naglašava njegovu svakodnevnu upotrebljivost i praktičnost. Takav progresivni i prilagođeni paket u poređenju sa modelom Sportage-a koji je u odlasku, takođe donosi poboljšani prtljažni prostor, prostor za glavu i noge kao i veliki volumen za noge putnika u drugom redu.

Izuzetno ekonomične verzije HEV i PHEV dodatno povećavaju atraktivnost Sportage-a

Najsavremeniji hibridni pogoni dodatno poboljšavaju performanse evropskog Sportage-a i značajno smanjuju emisije i potrošnju goriva. Napredni plug-in hibrid (PHEV) je još jedna novost Sportage-a i ekološki prihvatljivije rešenje koje zadovoljava potrebe većine jednodnevnih putovanja od kuće do posla ili svakodnevne kupovine. Sportage pete generacije donosi i visokotehnološku hibridnu (HEV) verziju i blagi hibrid (MHEV) sa benzinskim pogonom. Dostupni su i najnoviji benzinski i dizel motori sa unutrašnjim sagorevanjem, koji osiguravaju da novi Sportage može zadovoljiti širok raspon potreba i zahteva kupaca. Dizel motor se takođe može kombinovati sa MHEV tehnologijom, koja služi za dodatno smanjenje emisija i potrošnje goriva.

 

Vozna dinamika

Terrain Mode za off-road avanture putem jednostavnog i intuitivnog okretnog prekidača

Svaki element novog Sportage-a, izgrađen na Kijinoj novoj N3 platformi, dizajniran i razvijen za poboljšanje voznih karakteristika ovog vrhunskog SUV-a. Među njima je i funkcija Terrain Mode, koja je premijerno predstavljena na Sorentu. Terenski način vožnje, razvijen za vlasnike Sportage-a koji se žele upustiti u avanture i uživati ​​u slobodnim aktivnostima na otvorenom, prilagođava postavke Sportage-a tako da vozilo postiže optimalnu dinamiku vožnje prema individualnim uslovima vožnje na putu ili van njega.

Nova platforma N3 značajno je poboljšala vozne karakteristike Sportage-a, kombinujući sofisticiranu, stabilnu i udobnu vožnju sa okretnim i dinamičnim upravljanjem. Pri tome pomažu i napredni sitem upravljanja i precizno podešeno oslanjanje.

Kako bi stvorio dinamično, atraktivno i optimalno iskustvo vožnje na evropskim putevima, novi Sportage predstavlja niz vrlo inovativnih tehnologija. Nova generacija elektronskog podešavanja oslanjanja (ECS) osigurava optimalnu udobnost i vrhunsku sigurnost u svakom trenutku, zahvaljujući kontinuiranoj kontroli prigušenja vibracija. Tehnologija brzo reaguje na pokrete karoserije i upravljanje Sportage-om na način da se amortizeri brzo prilagođavaju i sprečavaju naginjanje karoserije kroz krivine. Takođe prilagođava silu prigušenja oslanjanja, što mu omogućava udobno prilagođavanje preprekama i smanjenje udarca točkova usled naknadnih neravnina. Elektronski kontrolisan AWD sistem osigurava optimalnu raspodelu snage između prednjih i zadnjih točkova prema karakteristikama puta i uslovima vožnje, što ne samo da dodatno poboljšava performanse vožnje, već i povećava sigurnost i efikasnost.

 

Napredni motori

U središtu novog evropskog Sportage-a su sigurnost, snaga i performanse

Novi Sportage će biti lansiran sa najsavremenijim snažnim, brzim i štedljivim pogonima, uključujući vrhunske hibridno-električne tehnologije i najnovije ekološki prihvatljive benzinske i dizel motore sa unutrašnjim sagorevanjem.

Od samog početka razvoja novog modela, inženjeri su Sportage-u namenili najnovije tehnologije elektrifikovanog pogona, što ga čini jednim od najefikasnijih dostupnih sportskih terenaca. Razvijene na naprednoj platformi koja uključuje inovacije elektrifikovanog pogona, verzije HEV i PHEV (plug-in hibrid) osiguravaju beskompromisan ekološki SUV paket.

Ugradnja baterija u verzijama HEV i PHEV pažljivo je napravljena kako bi se što više smanjio uticaj na putnički i prtljažni prostor. U HEV verziji, baterija se nalazi ispod sedišta u drugom redu, što pruža jednaku količinu prostora za noge kao i kod verzije motora sa unutrašnjim sagorevanjem. U plug-in hibridnom Sportage-u baterija je smeštena centralno između dve osovine ispod karoserije SUV-a, što osigurava uravnoteženu raspodelu težine i praktičan, udoban i svestran prostor u kabini.

Sve tri hibridne verzije – HEV, PHEV i jedna od dve MHEV verzije – Sportage-a pete generacije imaju Kijin provereni 1,6-litarski T-GDI motor. Osim sportskog karaktera i dobrog odziva, napredni četvorocilindrični motor takođe ima sofisticiranu tehnologiju vremenski promenljivog upravljanja otvaranja ventila (CVVD) koja kontroliše vreme trajanja otvaranja ventila kako bi se značajno poboljšale performanse, smanjila potrošnja goriva i smanjile emisije.

Uz korišćenje CVVD-a, 1,6-litarski motor takođe ima koristi od novog optimiziranog procesa sagorevanja, tehnologije hlađenja i ključnih mera za smanjenje trenja, uključujući napredni integrisani sistem upravljanja toplotom i korišćenje kugličnog ležaja niskog trenja.

U verziji PHEV, kompaktni turbo motor deo je naprednog paketa pogonskog sklopa koji uključuje i elektromotor sa permanentnim magnetima snage od 66,9 kW i litijum-jonsku polimersku bateriju od 13,8 kWh. Ova kombinacija pogonskog sklopa osigurava ukupnu snagu sistema od 195 kW (265 KS), pri čemu 132 kW (180 KS) daje T-GDI motor.

Najsavremeniji baterijski sklop u verziji PHEV ima visokotehnološku jedinicu za upravljanje baterijom koja stalno prati status baterije, uključujući faktore kao što su struja, napon, izolacija i dijagnoza kvarova. Sklop takođe ima i naprednu jedinicu za praćenje ćelije koja meri i prati napon i temperaturu ćelije.

Hibridni Sportage pokreće 1,6 T-GDI motor i elektromotor sa permanentnim magnetom snage 44,2 kW i litijum-jonska polimerna baterija od 1,49 kWh koja osigurava ufikasnost i brz rad pogonskog sklopa. Ukupna snaga iznosi 169 kW (230 KS).

Sportage nudi i blagi hibrid (MHEV) sa 1.6 T-GDI motorom koji smanjuje emisije i potrošnju goriva. Dostupne su dve verzije – 110 kW (150 KS) i 132 kW (180 KS).

Sportage-ova evropska ponuda uključuje i vrlo štedljiv 1,6-litarski dizel motor snage 85 kW (115 KS) ili 100 kW (136 KS). Snažniji dizel motor drugi je blagi hibrid (MHEV) u ponudi, koji uz tehnologiju hibridizacije dodatno smanjuje emisije i poboljšava ekonomičnost SUV-a. Dizel motor ima i najnoviju SCR tehnologiju aktivne kontrole emisija, koja dodatno smanjuje zagađivače kao što su NOx čestice.

Dostupno je nekoliko opcija menjača: 7-stepeni automatski menjač sa dvostrukom spojnicom (7DCT), 6-stepeni ručni menjač i 6-stepeni inteligentni ručni menjač (iMT) – poslednji je isključivo namenjen MHEV verzijama. Hibridna i plug-in hibridna verzija opremljene su 6-stepenim automatskim menjačem najnovije generacije (6AT). Kako bi zadovoljio sve zahteve kupaca, novi Sportage je dostupan sa pogonom na sve točkove (AWD) ili pogonom na prednje točkove (FWD).

 

Vrhunska unutrašnjost

Pažljivo dizajnirana kabina kombinuje naprednu tehnologiju sa modernim stilom

Unutrašnjost novog Sportage-a donosi kombinaciju odvažnog karaktera, mekoće, kvaliteta i inovativne tehnologije te pruža prostor orijentisan na vozača koji je uistinu najsavremeniji. Kabina je pažljivo dizajnirana kako bi kombinovala revolucionarnu tehnologiju sa luksuznim karakteristikama, vrhunskim materijalima i savremenim stilom.

U središtu moderne kabine novog Sportage-a je lepo oblikovan integrisani zakrivljeni ekran osetljiv na dodir sa sportskim otvorima i detaljima. Zakrivljeni ekran elegantno se proteže preko cele kontrolne table, dajući kokpitu dramatičnu širinu i dubinu.

Visokotehnološki 12,3-inčni ekran osetljiv na dodir i višenamenski ekran osetljiv na dodir deluju kao središte za povezivanje, funkcionalnost i upotrebljivost. Oba su stvorena da budu jednostavna za korišćenje, vrlo intuitivna i mekana na dodir. Instrument tabla od 12,3 inča opremljena je ekranom sa tečnim kristalima i punim tankim filmom najnovije generacije za neverovatno tačnu i jasnu grafiku. Uz tako naprednu i sigurnu povezivost visoke tehnologije, novi Sportage u potpunosti iskorišćava najnoviji softver i ažuriranja mapa. Napredni softver za povezivanje u novom Sportage-u omogućuje korisnicima u Evropi da se na daljinu povežu sa svojim vozilom putem Kia Connect aplikacije za pametne telefone. Interaktivna tehnologija jednostavna za korišćenje korisnicima pruža pristup ključnim funkcijama u vozilu, osiguravajući potpunu bezbrižnost jednostavnim dodirom (korisnik može lako proveriti da li Sportage zaključan ili vrata zatvorena) i potpunu udobnost informisanjem korisnika gde su tačno parkirali svoje vozilo.

Ergonomska središnja konzola optimalno je pozicionirana za vozača i suvozača, pružajući dodatno fleksibilno odlaganje. Jednostavnim pritiskom na dugme, držači za čaše smešteni na središnjoj konzoli, na primer, preklapaju se u kućište kada vam nisu potrebni, dajući putnicima više prostora i praktični prostor za skladištenje. Na središnjoj konzoli nalazi se i shift-by-wire menjač. Priključak za punjenje pametnih telefona nudi brzo bežično punjenje snage 15 W.

Kabina je izrađena od najkvalitetnijih materijala koji su prijatni na dodir, a dinamične opcije boja dodaju živost i energiju. Vozačeva i suvozačeva sedišta spajaju inovativnost, udobnost i funkcionalnost u sportskom, tankom dizajnu. Sedišta imaju USB priključke za brzo punjenje, a za dodatnu udobnost putnika na zadnjoj strani naslona za glavu sedišta integrisane su vešalice koje omogućuju jednostavno i praktično odlaganje odeće i torbi.

Kombinujući praktičnost, funkcionalnost i svestranost, inteligentnu unutrašnjost evropskog Sportage-a podržava kompaktni međuosovinski razmak od 2.680 mm, širina od 1.865 mm, dužinu od 4.515 mm i visina od 1.645 mm. Rezultat je najveći prostor za noge i glavu u ovoj klasi i izuzetno prostran prtljažnik. Evropski Sportage nudi 996 mm prostora za noge u drugom redu (955 mm u PHEV verziji), dok je prostor za glavu pozadi 998 mm. Zapremina prtljažnika je 591 litara (VDA) za ICE verzije.

Za dodatnu udobnost, zadnja sedišta se mogu preklopiti u razmeri 40:20:40, što omogućuje 1.780 litara ukupnog prtljažnog prostora. Inteligentna unutrašnja funkcionalnost, u kojoj se zadnja sedišta preklapaju jednostavnim povlačenjem poluge, standardna je na svim evropskim verzijama Sportage-a. Vrhunski Harman/Kardon zvučni sistem takođe je dostupan putnicima u novom Sportage-u.

GT-line verzija dodatno naglašava energičnu prirodu Sportage-a, sa elementima enterijera koji stvaraju vizuelno jake kontraste između crne i bele, dajući modelu živopisan i sportski izgled.

 

 DriveWise vrhunski sistem pomoći

Sportage donosi najnovije tehnologije pasivne i aktivne sigurnosti

Sigurnost je prioritet u razvoju Kijinih vozila, čime je Sportage pete generacije jedno od najsigurnijih vozila u svojoj klasi.

Iza elegantnog spoljašnjeg izgleda novog Sportage-a krije se ojačana, lagana karoserija visoke torzijske čvrstoće. Koriste se različiti zaštitni i strukturni sistem, uključujući vazdušne jastuke za vozača i suvozača, bočne vazdušne zavese, središnji vazdušni jastuk za prednja sedišta i nisko postavljene bočne vazdušne jastuke.

Kijin paket naprednih sistema pomoći (ADAS) – takođe poznat kao DriveWise – pomaže novom Sportage-u da izbegne potencijalne opasnosti dok u potpunosti štiti putnike i druge učesnike u saobraćaju. Paket DriveWise u novom Sportage-u ADAS takođe uključuje Kijin sistem pomoći za izbegavanje sudara sa funkcijom skretanja u krivinama koja pomaže u izbegavanju sudara sa automobilima, pešacima i biciklima u nadolazećem smeru pri skretanju levo ili desno na raskrsnicama.

Sistem pomoći pri vožnji na auto-putu (HDA) održava zadatu udaljenost i brzinu do vozila ispred vas i pomaže da se novi Sportage smesti u sredinu trake. HDA takođe može prilagoditi brzinu vozila prema ograničenju brzine.

Pametni tempomat koji se zasniva na navigaciji (NSCC) pomaže vam u sigurnoj vožnji auto-putem koristeći navigacijske podatke u stvarnom vremenu. Tehnologija koja dodatno proširuje opseg NSCC automatski smanjuje brzinu vožnje na deonicama auto-puta pre krivine ili skretanja. Kada vozilo ponovno vozi ‘pravo’ na auto-putu, zahvaljujući funkciji NSCC, vozilo ponovno vozi prvobitno podešenom brzinom.

Prilikom aktiviranja pokazivača smera prilikom promene traka, ako postoji opasnost od sudara sa vozilom otpozadi, novi sistem izbegavanja sudara u mrtvom uglu (BCA) upozorava vozača. Ako se nakon upozorenja rizik od sudara poveća, BCA aktivno prati vozilo kako bi sprečio sudar. BCA je takođe aktivan u situacijama kao što je paralelno parkiranje, što dodatno pomaže u sprečavanju sudara sa vozilima otpozadi. Kontrola mrtvog ugla (BVM), takođe uključena u novi Sportage, dodatno poboljšava sigurnost vozača i vidljivost pri menjanju vozne trake prikazujući sliku zadnjeg dela vozila u stvarnom vremenu između merača.

Sistem pomoći pri parkiranju na daljinu (RSPA) pomaže vozaču da parkira na daljinu ili napusti parkirno mesto kada nije u vozilu. Parkiranje je dodatno poboljšano sistemom za pregled okruženja vozila (SVM) koji prikazuje video zapise vozila i njegove okoline u stvarnom vremenu.

 

 Trenutni vizuelni efekat

Novi dizajnerski identitet zasnovan na odvažnoj filozofiji

Spoljašnjost novog Sportage-a postavlja nove standarde dizajna i daje vozilu upečatljivu prisutnost na evropskim putevima.

Oštre i jasne linije prostiru se duž sofisticirano dizajnirane karoserije stvarajući osećaj sofisticiranog stila. Čiste, ali mišićave površine kombinuju snagu sa zahtevnom grafikom, dajući novom SUV-u dinamičan izgled i snažan utisak na putu.

Kijin novi dizajnerski jezik, Opposites United, prvi put predstavljen pre godinu dana, u središtu je novog Sportage-a,  a utiče na sve aspekte njegovog izgleda i značaja.

Odvažna filozofija koja podstiče razmišljanje sastoji se od pet stubova: radost za razum, moć za napredak, tehnologija za život, napetost za spokoj i odvažnost za prirodu. Poslednji stub – Bold for Nature – snažno je uticao na dizajn novog Sportage-a koji oličava svet prirode i stvara dizajnerski identitet smelog, emocionalnog, modernog, ali u isto vreme organskog oblika.

Novi Sportage stvara precizan i složen dizajn sa prednje strane sa svojom detaljno razrađenom crnom grafikom maske koja se proteže celom širinom prednje strane. Tehnička grafika povezuje glavne prednje karakteristike novog Sportage-a i daje zadivljujući izgled. Maska kombinuje Kijinu modernu masku (tj. tigrov nos) sa prepoznatljivim futuristički dizajniranim LED dnevnim svetlima koja ocrtavaju granicu između njih i istaknutih LED prednjih svetala, takođe poznatih kao Intelligent Headlight System (IFLS).

Bočni profil novog Sportage-a, koji odaje počast nasleđu sportskog modela, stvara uzbudljivu prisutnost na putu sa oštrim linijama koje prolaze preko čistih, ali sofisticiranih površina karoserije sa besprekorno povezanim kontrastnim oblicima. Dodatna hromirana lajsna koji se uzdiže na zadnjem delu vozila stvara skladne linije sa zadnjim spojlerom, dodatno doprinoseći sportskom pedigreu automobila.

Evropski Sportage otpozadi zadržava svoj snažan izgled na putu sa mišićavim fastback dizajnom koji se preliva u zadnja svetla koja su dizajnirana da ostave utisak da su vrlo precizno urezana u karoseriju. Zadnja svetla povezana su tankom vodoravnom linijom, što novom Sportage-u daje prilično širok izgled otpozadi.

Novi crni krov, još jedan novitet u Sportage-u u Evropi, sada je dostupan u GT-line verziji koja naglašava sportski profil i dinamičan C-stub. Novi crni krov uverljivo je dizajnersko obeležje, koje je u ovoj verziji dodatno dopunjeno izvanrednim živim bojama karoserije. U zavisnosti od verziji opreme, novi Sportage nudi 17-, 18- ili 19-inčne naplatke – postoji šest različitih oblika, boja i detalja za izbor.

 

KIA Motors

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *