Premijera koncepta modela EQT – preteča novog premijum kvaliteta u segmentu malih venova

Sa konceptom vozila EQT, Mercedes-Benz Venovi pružaju opipljiv utisak o prvom premijum vozilu u segmentu malih venova za porodice i kupce željne slobodnih aktivnosti: T-Klasu i njenu potpuno električnu varijantu. Konceptno vozilo u skoroj serijskog proizvodnji kombinuje dovoljno svestranog prostora za do sedam putnika i izdašni prtljažni prostor sa tipičnim Mercedesovim dizajnom i pristupom visokoj klasi, funkcionalnosti, povezanosti i sigurnosti. Na taj način, Mercedes-Benz laka komercijalna vozila prevode recept V-Klase za uspeh u kompaktan format, donoseći premijum kvalitet u segment malih kombija. Koncept EQT naglašava jedinstvenu kombinaciju vrhunskog komfora i beskompromisne funkcionalnosti sa električnim užitkom u vožnji sa zadnjom dugačkom nosećom električnom platformom koja je savršeno integrisana u odeljak za transport tereta.

“Proširujemo svoj portfolio u segmentu malih venova sa predstojećom T-Klasom. Ona će se svideti porodicama i svim onim kupcima, bez obzira na njihovu starost, koji uživaju u slobodnim aktivnostima i kojima je potrebno puno prostora i maksimalne prilagodljivosti, a da pritom ne odstupaju od udobnosti i stila. T-Klasa im pruža atraktivnu ulaznicu u svet Mercedes-Benza. Kao što koncept EQT pokazuje: mi dosledno sprovodimo svoju tvrdnju o liderstvu u elektromobilnosti, a u budućnosti ćemo takođe ponuditi potpuno električne modele u ovom segmentu”, izjavio je Marcus Breitschwerdt, Head of Mercedes-Benz Vans.

 

Dizajn tipičan za brend

Koncept EQT je odmah prepoznatljiv kao član Mercedes-EQ porodice. Njegov dizajn naglašavaju uravnotežene proporcije i senzualan dizajn površina. Snažni bokovi i upečatljivi koševi točkova naglašavaju snagu i emotivnu privlačnost vozila. Karakteristična crna prednja ploča sa LED prednjim svetlima bez prekida se nastavlja iz poklopca motora i blista zvezdastim uzorkom. Zvezde različitih dimenzija sa 3D efektom predstavljene su u celom vozilu, od prednjeg dela i 21-inčnih točkova od lake legure sa sjajnom završnom obradom, do panoramskog krova i zadnje električne platforme. Tu je i traka svetla koja povezuju LED farove sa zadnjim LED svetlima. Ovo, u kombinaciji sa lakiranim površinama u vozilu u crnoj boji visokog sjaja, stvara fascinantan kontrast, što rezultira estetikom posebno visokog kvaliteta.

„Koncept EQT je novi, sveobuhvatni kombi sa dizajnerskim DNA označenim kao “Sensual Purity”, kaže Gorden Wagener, glavni direktor dizajna Daimler Grupe. „Senzualni oblici, elegantni ukrasni elementi i održivi materijali pokazuju da ovaj kombi jasno pripada našoj Mercedes-EQ porodici”

Unutrašnjost koncepta EQT podjednako je emotivna i moderna kao njegova spoljašnjost – koju odlikuje elegantni kontrast crne i bele. Sedišta su presvučena belom nappa kožom; pletene kožne aplikacije na središnjoj ploči sedišta sastoje se od reciklirane kože. Instrument tabla u senzualnom dizajnu posebno privlači pažnju. Gornji deo instrument table je oblikovan sa profilom krila i izgledom obalskog oblutka koji se dinamički integriše u instrument tablu. Praktični polu-zatvoreni pretinac lociran je iznad instrument table radi lakšeg pristupa važnim stvarima ili dokumentima. Dodatno, okrugli otvori za vazduh u crnoj boji visokog sjaja sa polucinkovanim ukrasnim elementima i multifunkcionalni volan sa tasterima za upravljanje na dodir ističu visokokvalitetni, moderan izgled. Ambijentalno osvetljenje na centralnoj konzoli, vratima i na podu stvara modernu atmosferu.

 

Intuitivni, samouki MBUX infotejment sistem

Sa MBUX infotejment sistemom (Mercedes-Benz User Experience), Mercedes-Benz donosi inovativan koncept upravljanja i prikaza u segment malih kombija. Sistemom se može udobno upravljati pomoću samostojećeg centralnog ekrana sa funkcijom dodira, putem tastera za upravljanje na volanu, i, opciono, “Hey, Merecdes” glasovim asistentom. Njegova sposobnost učenja zahvaljujući veštačkoj inteligenciji je jedinstvena. Na primer, MBUX, uz pomoć funkcije predviđanja može da predvidi šta bi vozač želeo da uradi dalje. Na primer, ako neko redovno zove određenu osobu petkom na putu ka kući, sistem će predložiti njegov broj telefona na displeju ovog dana u nedelji. Druge karakteristike MBUX sistema u kombinaciji sa Mercedes me connect uključuju informacije o saobraćaju uživo i bežično ažuriranje.

Na medija displeju visoke rezolucije, pločica EQ u glavnom meniju služi kao centralna tačka pristupa određenim ekranima i postavkama. One uključuju punjenje, vreme odlaska, protok energije i potrošnju. Medija displej može da se koristi i za upravljanje navigacijom i režimima vožnje. U kombinaciji sa Mercedes me connect funkcijom, nude se navigacione usluge i funkcije specifične za električna vozila, kao što su stanice za punjenje, električni domet i optimizovano planiranje rute uzimajući u obzir nivo napunjenosti, vreme i situaciju u saobraćaju.

 

Maksimalna varijabilnost i funkcionalnost sa stilom

Koncept EQT (dužina/širina/visina: 4,945/1,863/1,826 milimetara) ima klizna vrata sa obe strane sa posebno velikim otvorom, tako da se do pojedinačnih sedišta u punoj veličini u trećem redu može doći  bez poteškoća. Tri dečija sedišta mogu se postaviti jedno do drugog u drugom redu. Panoramski krov sa zvezdanim pejzažem u njemu preplavljuje unutrašnjost svetlošću. Elegantni dizajn vozila koji se sužava od  prednjeg ka zadnjem delu čini vozilo dužim. Strmo nagnuta zadnja strana sa udobnim, vertikalnim, zadnjim vratima i prozorom pruža posebno prostran prtljažni prostor. Ukoliko je potrebno još više prostora, treći red sedišta može se preklopiti ili potpuno ukloniti, ostavljajući dovoljno mesta za kolica, transportnu kutiju za pse i ostalu opremu za razonodu.

Konceptno vozilo ilustruje ovu prostranost i visok nivo prilagodljivosti za porodice i ljubitelje aktivnog odmora sa mnoštvom prtljaga ili sportske opreme sa prilično iznenađujućom karakteristikom – zadnjom dugačkom električnom platformom integrisanom u prtljažni prostor. Čuva se u dvospratnom odeljku ispod poklopca od pleksiglasa uređenog u aluminijumskom okviru i u ravni sa podom prtljažnika. Zadnja električna platforma je takođe izrađena od aluminijuma i poseduje zvezdasti uzorak, koji mu daje posebno moderan izgled.

„Koncept EQT pruža pogled na to kako se prostor i maksimalna prilagodljivost mogu kombinovati sa komforom i stilom u segmentu malih venova. Naša buduća T-Klasa je istinski multi-talenat, sa njom ćemo privući nove grupe kupaca,“ kaže Marcus Breitschwerdt.

 

Tržišno predstavljanje u narednoj godini

Nova T-Klasa, koja će imati debi na tržištu u 2022. godini, dopunjuje portfolio u segmentu malih venova zajedno sa komercijalno-pozicioniranim Citanom koji će proslaviti premijeru ove godine, kao i njegova potpuno električna varijanta. Potpuno električna verzija za privatne kupce će uslediti kasnije.

 

Mercedes Benz Srbija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *