Prikolica na poklon

 

Svi smo svojevremeno, napamet lepo naučili nakon polaganja, da uz položenu B kategoriju možemo da vučemo laku prikolicu težine do 750kg. Za sve preko toga nam je bila potrebna E kategorija. To je bio problem jer je E kategorija zahtevala položenu C kategoriju. Dakle, prvo ste morali da položite za kamion, pa onda za prikolicu na kamionu i automatski ste mogli da vučete i kolima teže prikolice.

Pominjalo se da je moglo da se polaže i za prikolicu na automobilu, pa da se u napomenu u dozvoli unese da E kategorija važi samo za B, ali autor ovog teksta je svojevremeno to pokušao da uradi i nailazio je na zatvorena vrata.

Novi zakon o bezbednosti saobraćaja je uveo novu klasifikaciju kategorija vozila (kojom se sada nećemo baviti) i sa njom i jednu lepu novinu. Vozači koji su do stupanja zakona na snagu imali B kategoriju po novoj klasifikaciji imaju sledeće kategorije: B, B1, F, AM, M i nama sada najinteresantnije BE.

To reguliše član 196 zakona o bezbednosti saobraćaja:
„Licima koja su do dana stupanja na snagu ovog zakona stekla pravo na upravljanje motornim
vozilima, odnosno skupovima vozila određene kategorije, traktorima, radnim mašinama,
motokultivatorima, biciklima sa motorom i tramvajima, na njihov zahtev izdaće se vozačka dozvola za upravljanje motornim vozilom, odnosno skupom vozila sledećih kategorija:

2) B kategorije vozačka dozvola za upravljanje motornim vozilima kategorija B, B1, BE, F, AM i M“

A BE kategorija po članu 195 je:
„BE-Skup vozila čije vučno vozilo pripada kategoriji B, najveća dozvoljena masa priključnog vozila je veća od 750 kg, a nije veća od 3.500 kg,“

Ovako izgleda nova vozačka dozvola koju ste izvadili na osnovu stare u koju je bila upisana samo B kategorija.

saobracajna
Što znači da sada sa B kategorijom za koju ste položili po starom zakonu možete da vučete i teže prikolice.

Samo obratite pažnju na deo koji kaže najveća dozvoljena masa, to podrazumeva težinu same prikolice i njeno maksimalno opterećenje tj nosivost! Sem toga, treba obratiti pažnju i na nosivost auta, tj vučnog vozila jer:
„58) nosivost vozila je masa do koje se vozilo može opteretiti prema deklaraciji proizvođača, pri čemu se u tu masu računa i vertikalno opterećenje koje vozilo prima od priključnog vozila“

Do novog zakona je sa B kategorijom bilo moguće vući samo ovakve i slične prikolice.

mala prikolica
Ako finansije ostavimo po strani, sada sebi možete da priuštite i ovakvo zadovoljstvo jer imate BE kategoriju.

lancer
honda boat

Mnogi za ovo ne znaju ni dan danas, a neki su saznali nakon promene obrasca vozačke dozvole kada su u novoj dozvoli videli obeleženu i BE kategoriju. Eto jednog malog poklona od strane zakona koji će dobro doći ljudima koji žele kamp prikolicu, vuču manjeg čamca/glisera ili auto prikolica.

8 thoughts on “Prikolica na poklon

  1. Izvučeni su citati iz ZOBSa gde je jedini osnov za ograničenje masa vozila.
   Ceo ZOBS uopšte ne deli kategorije vozila na osnovu osovina, već samo na osnovu mase.
   Tek se u pravilniku o podeli motornih vozila spominju razlike u prikolicama na osnovu osovina i svrstavaju u različite podrgupe, ali sve te podgrupe u ovom slučaju pripadaju O2 vrsti vozila koja je definisana kao:

   „Vrsta O2 – malo priključno vozilo, jeste priključno vozilo čija najveća dozvoljena masa prelazi 0,75 t, ali ne prelazi 3,5 t. “

   Znači koliko god imale osovina, ako zadovoljavaju maseni uslov vode se kao ista vrsta.

   Sve kategorije iz C grupe kategorija u definiciji imaju da vučno vozilo pripada C kategoriji.

   Ako ste videli neki član koji govori drugačije, molimo Vas da nam javite.
   Pozdrav

   1. Pa sama ikonica u vozackoj je nacrtana idovoljno jasno govori da mozete vuci prikolicu samo sa jednom osovinom..

 1. zdravo. interesuje me dali sa starom vozackom B imam pravo sa kombijem koji ne prelazi 3500kg da vucem prikolicu koja ne prelazi 3500kg ali njena duzina je 9m i 30cm kao sto je hobi landhaus. HVALA

 2. Da li vozaci koji imaju probnu vozacku dozvolu, mogu da voze prikljucno vozilo do 750kg

 3. Zanima me da li ja koji sam polozio po novo zakonu i u dozvoli mi stoji samo kategorija b1 i b smem da vozim prikolicu? Ili ako ne smem sta treba da uradim da bi dobio kategorioju BE??? HVALA

  1. Mislim da morate da imate B kategoriju da bi ste stekli pravo na polaganje BE. Najbolje bi bilo da pozovete neku auto skolu i raspitate se.

 4. Kako se tumači ukupna nosivost prikolice u odnosu na vučno vozilo? Da li se računa ukupna nosivost auto prikolice ili samo težina prikolice plus teret na njoj.
  Konkretno ako bi vukao auto prikolicu bruto nosivosti od 2000 kg Pasatom b 5.5 gde je na tablici upisano da je dozvoljena nosivost auta 3400 kg, Da li sam u pretovaru ako nije opterećena prikolica do maksimuma ,jer je auto težak oko 1500 kg, da li se sabira težina autai nosivost prikolice ili samo teret i težina prikolice. Velika nedoumica sa različitim tumačenjem.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.