Šesnaesta kamera

Saobraćajne kamere u Beogradu su poprilično uniformnog izgleda koji jedino varira zavisno od funkcije, tačnije prekršaja koje registruju. Izgledom se jedino razlikuje kamera u ulici Starine Novaka, ali se i za nju zna da meri brzinu i registruje prolazak kroz crveno svetlo. Primetili smo još jednu kameru koja nije nalik drugim i na koju ćemo se sada osvrnuti jer je sasvim drugačija. Ne samo izgledom, nego i položajem.

Naime, sve kamere se nalaze ili neposredno pred semafor, ili iznad žute trake, ili u ulicama gde postoji mogućnost za prekoračenje brzine. Kod ove to nikako nije slučaj. Nalazi se na mestu gde se ulica Vladimira Popovića spaja sa ulicom Zemunski put. Tu je skretanje pod skoro 90 stepeni, semafora nema, žute trake nema. Zbog tog skretanja, i same konfiguracije ulice, prekoračenje brzine iako je moguće nije baš izvesno.

Mesto postavljanja nije baš uobičajeno za saobraćajnu kameru.

izmenjena

Postavlja se pitanje, čemu onda služi? Naravno, postoji i mogućnost da to nije kamera za prekršaje već neka vrsta brojača saobraćaja, ali nam ne deluje tako. Na pamet nam padaju dva prekršaja koja bi mogla biti sankcionisana. Jedan manje verovatan je vožnja neregistrovanog vozila. Bilo je priče po medijima da će se nabaviti kamere više rezolucije koje će imati mogućnost čitanja registarske nalepnice i otkrivanja neregistrovanog vozila. Ta priča nam je iskreno delovala čudno iz razloga što kvalitet štampe nalepnica nije toliko dobar pa bi kamera zahtevala izuzetnu rezoluciju koja nam deluje neverovatno. Tu su i brojni problemi tipa prljavog stakla, kiše, snega itd. Ne zaboravimo i činjenicu da MUP ima mehanizme da registraciju svakog vozila proveri pomoću registarske oznake vozila, tako da nam se ovo ne čini verovatnim.

IMG_4189

Ono što ima veće šanse je da kamera registruje nezaustavljanje ispred znaka STOP. Istina, za takvu kameru nismo nigde čuli, ali ne vidimo što to ne bi bilo moguće. Pogotovo na ovom mestu jer se tu stupa na tramvajske šine, a tramvaji, iako se zbog blizine stanice uglavnom sporije kreću, imaju dug zaustavni put što je veliki problem u slučaju nepoštovanja prvenstva prolaza.

IMG_4190

Zato je naš savet da poštujete propise i svoje vozilo ispred znaka STOP u potpunosti zaustavite da vaša brzine bude 0km/h. Pa makar to bilo i u pola noći kada vidite da vam niko ne dolazi sa strane.

Da li smo sa našim razmišljanjem bili u pravu, pokazaće vreme, a do tada pamet u glavu i poštujte sve propise.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.