ŠKODA ENYAQ iV obnavlja energiju spuštajući se niz Rudne gore

Pridružite se ŠKODA Storyboard-u ponovo dok istražujemo neka od najlepših mesta u Češkoj i otkrivamo praktične prednosti električnih automobila. U videu će vam naš vodič Anna pokazati znamenitosti Carlsbada, kao i jedinstvenu vetroelektranu u planinama iznad grada.

Za ovo putovanje Anna se odlučila za ENYAQ iV, prvi potpuno električni SUV brenda ŠKODA. Električni automobil može se pohvaliti dometom do 537 kilometara po punjenju. Još jedna prednost za hladne mesece je ta što se grejanjem unutrašnjosti modela ENYAQ iV upravlja toplotnom pumpom koja štedi energiju i stoga pomaže u povećanju dometa automobila do 30% u odnosu na konvencionalne sisteme grejanja.

ŠKODA ENYAQ iV ne samo da štedi energiju u praksi, već je može generisati i za čuvanje u bateriji. Ovaj proces naziva se rekuperacija i koristi pretvaranje kinetičke energije automobila u električnu energiju. Automobil može funkcionisati i kao generator električne energije: električna energija se generiše pretvaranjem kinetičke energije koja se oslobađa tokom kočenja. U modelu ENYAQ iV ispod volana nalaze se drške koje omogućavaju korisniku da podesi intenzitet rekuperacije.

Prilikom spuštanja s Rudnih gora nazad u Carlsbad, Anna može postaviti mod rekuperacije tako da kočnice ne moraju previše raditi, a automobil štedi ili čak generiše električnu energiju. Kao rezultat toga, ENYAQ iV stiže do poznate Hot Spring Colonnade s više energije u bateriji nego što je to bilo u selu Kryštofovy Hamry na 850 metara nadmorske visine.

Carlsbad
Carlsbad, čuveno češko lečilište s 50.000 stanovnika, leži na ušću reka Ohře u Teplu u podnožju Rudnih gora. Prvo stalno naselje ovde datira iz 14. veka. 1370. godine kralj Karlo IV dodelio mu je status kraljevskog grada. Tradicija gradskog lečilišta potiče od lekovitih izvora koji izviru na nekoliko mesta u Carlsbadu. Najpoznatiji izvor poznat je pod nazivom Hot Spring (Vrelo), čija voda od 73°C izvire do visine od 12 metara. Carlsbad privlači više posetilaca nego bilo koje drugo lečilište u Češkoj. Grad je poznat i po godišnjem filmskom festivalu koji po prestižu i popularnosti odgovara festivalima u Kanu, Berlinu ili Veneciji.

Vetroelektrana Kryštofovy Hamry
Turbine koje pokreće vetar postavljene u blizini sela Kryštofovy Hamry na nadmorskoj visini od 800–850 metara nad grebenom Rudnih gora. Postrojenje je započelo s radom 2008. godine, kada je ovde bila 21 turbina, što ga čini najvećom vetroelektranom u Češkoj. Postepeno proširenje postrojenja značilo je da zadržava to prvo mesto i danas proizvodi ukupno 42 MW električne energije.

 

Škoda Srbija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *