ŠKODA ENYAQ RS iV: Dinamičan, efikasan i ekološki

ŠKODA AUTO predstavlja ENYAQ RS iV: S novom vrhunskom verzijom električnog SUV modela, ŠKODA AUTO proširuje svoju sportsku RS porodicu uključivanjem drugog potpuno električnog modela uz ENYAQ COUPÉ RS iV. Ovim potezom češki proizvođač automobila podiže svoju električnu kampanju na viši nivo. Još tri potpuno nova e-modela biće lansirana do 2026. Cilj je ponuditi kompletan asortiman električnih proizvoda od malih automobila do sedmoseda i povećati udeo isporuka BEV vozila u Evropi na više od 70% do 2030. Kao coupé varijanta, ENYAQ RS iV takođe ima dva elektromotora i pogon na sva četiri točka sa ukupnom snagom sistema od 220 kW* i dometom od preko 500 kilometara** u WLTP ciklusu. Maksimalna snaga punjenja od 135 kW omogućava još brže punjenje na kompatibilnim punjačima. Uz dve Design Selection opcije, RS Lounge i RS Suite, i sveobuhvatnu standardnu i sigurnosnu opremu, ŠKODA nudi dve nove opcije paketa za ENYAQ RS iV, Advanced i Maxx, dajući asortimanu još jasniju strukturu. Češki proizvođač automobila takođe u velikoj meri koristi reciklirane materijale i materijale koji se mogu reciklirati u modelu ENYAQ RS iV i isporučuje ga kupcima s CO2 neutralnim bilansom.

Novi ENYAQ RS iV je drugi potpuno električni model u ŠKODA sportskoj RS ponudi. Baš poput ENYAQ COUPÉ RS iV, SUV ima sportski, emotivan izgled i dolazi s trenutno najsnažnijim pogonskim sklopom u ŠKODA portfoliju. Dva elektromotora, jedan na prednjoj, a drugi na zadnjoj osovini, isporučuju snagu sistema od 220 kW*, a najveći obrtni moment od 460 Nm prenosi se na sva četiri točka putem pogona na sve točkove. S najvećom brzinom od 180 km/h, 20 km/h je brži od ostalih ENYAQ iV modela. Maksimalni domet od preko 500 kilometara** u WLTP ciklusu moguć je zahvaljujući njegovoj kombinaciji baterije od 82 kWh i visoke energetske efikasnosti zajedno sa izvanrednim koeficijentom otpora od cd 0,265.

ŠKODA ENYAQ RS iV nudi najsnažniji pogon od bilo kog ŠKODA proizvodnog modela, sa 460 Nm obrtnog momenta › Izvanredna aerodinamika i visoka energetska efikasnost omogućavaju domet od preko 500 kilometara** u WLTP ciklusu › Sportska suspenzija sa spuštanjem kao standard, Dynamic Chassis Control DCC dostupan kao opcija Beograd, 8. decembar 2022 – ŠKODA AUTO opremila je RS modele ENYAQ iV porodice najsnažnijim pogonskim sklopom koji je trenutno dostupan za serijska vozila. Vrhunski SUV model ima dva motora ukupne snage sistema od 220 kW*, a najveći obrtni moment od 460 Nm prenosi se na sva četiri točka putem pogona na sve točkove. Visoka energetska efikasnost i izvrstan koeficijent otpora cd 0,265 u kombinaciji obezbeđuju domet od preko 500 kilometara** u WLTP ciklusu. Visokonaponska baterija od 82 kWh s maksimalnom snagom punjenja od 135 kW može se napuniti od 10 do 80% za samo 36 minuta na mestima za brzo punjenje. ENYAQ RS iV i ENYAQ COUPÉ RS iV vrhunski su sportski modeli, jedine potpuno električne RS varijante i najsnažniji proizvodni modeli češkog proizvođača automobila. Temelje se na MEB platformi Volkswagen grupe i silaze s proizvodne trake u glavnoj ŠKODA fabrici u Mladá Boleslav. To ENYAQ iV i ENYAQ COUPÉ iV čini jedinim MEB modelima u Evropi koji se proizvode izvan Nemačke.

Osim razvoja potpuno električnih vozila, ŠKODA AUTO takođe dosledno napreduje u širenju ŠKODA iV ekosistema. Na primer, vlasnici ENYAQ RS iV mogu se osloniti na POWERPASS za podršku mobilnosti širom Evrope. U gotovo svim evropskim zemljama jedna kartica omogućava jednostavno i praktično punjenje baterije, uključujući i mrežu brzog punjenja IONITY. Funkcija „Plug & Charge“ korisnicima omogućava punjenje na kompatibilnim punjačima bez upotrebe kartice ili aplikacije. ŠKODA iV ekosistem takođe uključuje tri opcije ŠKODA iV Wallbox punjača za punjenje kod kuće.

POWERPASS je rešenje na jednom mestu koje vozačima modela ENYAQ RS iV nudi jednostavan i praktičan pristup do više od 400.000 mesta za punjenje u gotovo svim evropskim zemljama. To takođe uključuje oko 15.000 tačaka za brzo punjenje na više od 5.000 lokacija. Mnoge od ovih stanica raznih javnih dobavljača deo su mreže IONITY, čiju izgradnju pomažu ŠKODA AUTO i Volkswagen grupa. Osim toga, mreža punjača u ŠKODA prodajnim salonima kontinuirano se širi.

Kao jedna od mnogih inicijativa u okviru NEXT LEVEL – ŠKODA STRATEGY 2030, ŠKODA AUTO će do 2030. godine smanjiti emisije CO2 za više od 50% u poređenju sa 2020. Predstojeća električna vozila takođe će igrati ključnu ulogu u tome. Modeli iz ENYAQ iV porodice već se isporučuju kupcima s neutralnom emisijom ugljenika. ŠKODA takođe sve više koristi reciklirane materijale i materijale koji se mogu reciklirati u proizvodnji i oslanja se na stručnost savetodavnog odbora za održivost od 2021. kako bi postigla svoje ambiciozne ciljeve održivosti.

Vlasnici vozila iz ENYAQ iV porodice mogu putovati 100% „zeleno“ sa svojim ŠKODA automobilom tokom celog životnog ciklusa ako napune SUV isključivo obnovljivom električnom energijom. To je zato što ŠKODA AUTO isporučuje potpuno električni SUV bez lokalnih emisija kupcima s CO2 neutralnim bilansom. Proizvođač automobila nadoknađuje trenutno neizbežne emisije CO2 tokom proizvodnje kupovinom sertifikovanih kredita ugljenika.

 

ŠKODA Srbija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *