Torino nazvao ulicu po Karlu Abartu

 

Danas je u Torinu Karlo Abart (Carlo Abarth) zvanično dobio svoju ulicu, u čast 70 godina brenda Abarth i snažne veze između njegovog osnivača i glavnog grada regije Pijemont koja postoji od 1949 godine.

Ceremoniji su prisustvovali Frančesko Sikari (Francesco Sicari), predsedavajući Gradskog veća, Serđo Rolando (Sergio Rolando), član veća zadužen za budžet, planiranje i nazive mesta, Luisa Bernardini, predsednica Drugog Okruga, Luka Napolitano (Luca Napolitano), direktor brendova FIAT i Abarth za tržište Evrope, Bliskog Istoka i Afrike (EMEA), i Roberto Đolito (Roberto Giolito), direktor FCA Heritage organizacije, koji su zajedno otkrili tablu sa nazivom ulice na putu između ulica Corso Orbassano i Via Plava. Glavno sedište i dom „Škorpiona“ se trenutno nalazi ovde, kao i Heritage HUB centar, u kome se čuvaju neka od najvažnijih vozila koje je proizveo Abarth tokom svoje istorije.

„Ove godine, Abarth slavi svoj 70. rođendan. Posvećivanje ulice u Torinu njegovom osnivaču Karlu Abartu je svakako najbolji način da se jubilarna godina sa velikim brojem proslava završi na pravi način.“ rekao je Luka Napolitano. „Hteo bih da se zahvalim Gradu Torinu za ovo priznanje osobi koja je napravila revoluciju u svetu trkačkih automobila svojom genijalnom intuicijom i jedinstvenim kreacijama. Naša zajednica, koja trenutno ima 110.000 fanova i više od 70 klubova u Evropi, takođe je želela da učestvuje u ovom istorijskom trenutku, kao svedok ukazivanju najvišeg priznanja ovom brendu i njegovoj istoriji, i odavanju počasti njegovom osnivaču. Zbog svega toga se osećam izuzetno ponosno.“

„Počast koji Opština Torino danas ukazuje Karlu Abartu je posebno značajna, jer je baš ovde u ovom gradu,“ nastavlja Roberto Đolito, „Abart došao iz Austrije kako bi ispunio svoj san, u zajednici sa ogromnim, bogatim iskustvom u proizvodnji automobila. Izbor dela puta koji će biti nazvan po osnivaču kompanije Abarth nije slučajan. Naprotiv, služi kao dokaz da su vrednosti i ideali velikog nasleđa u oblasti proizvodnje automobila u Torinu i dalje snažna sila koja pokreće poslovanje naše kompanije. Dodatni dokaz u prilog tome nalazi se samo nekoliko metara od nove ulice Via Abarth, u Heritage Hub centru, sedištu Abarth & C. ali i FCA EMEA centra za dizajn.“

Karlo Abart (1908-1979.) rođen je u Austriji ali je odlučio da živi u Italiji, konkretno u Torinu, gde je 1949. godine pokrenuo svoju karijeru u kompaniji Cisitalia, a nakon toga je otvorio prvi ogranak kompanije koju je osnovao sa pilotom Gvidom Skaljarinijem (Guido Scagliarini), Abarth & C, u ulici Via Trecate. Tada je pokrenut istorijat brenda sa značkom škorpiona, koji je nizao brojne sportske i industrijske uspehe, praveći revolucionarne pakete za modifikaciju i postižući legendarne pobede na stazama. Tokom tih istih godina, kompanija je takođe izgradila nesalomivo partnerstvo sa brendom FIAT, istorijskom markom automobila iz Torina, osnovanom pre 120 godina. Zapravo, prvi „Škorpion“ bio je 204 A, naslednik modela FIAT 1100, koji je postao deo istorije automobilizma kada je 10. aprila 1950. Tazio Nuvolari odvezao automobil u pobedu na svojoj poslednjoj trci Palermo-Monte Pellegrino.

Takođe u Torinu, 4. jula 1957. godine, pojavio se i legendarni FIAT 500. Karlo Abart se zaljubio u ovaj model i bio je siguran da će uz malo podešavanja imati potencijal da postane vozilo ekstremno visokih performansi. To je dovelo do proizvodnje modela FIAT Abart 595s, koji je započeo seriju pobeda na svim vrstama staza. U isto vreme, brend je takođe pokrenuo svoje poznate „Abarth tuning kit“ setove za modifikaciju za model 500, koji su sada postali predmet želja šire javnosti. Tokom 1960-ih „Škorpion“ je bio na vrhuncu. Kako bi se odgovorilo na rastuću potražnju, Abart je odlučio da preseli proizvodnju u novu fabriku u Corso Marche, takođe u Torinu. I sada, tačno 40 godina nakon smrti Karla Abarta, glavni grad Pijmenonta nazvao je ulicu po ovom geniju, prvoj osobi koja je prepoznala potencijal u podešavanju i vršenju tehničke nadogradnje automobila iz standardne proizvodnje.

Združeni istom željom da proslave izvrsnost i istorijat brenda Abarth, više od 5.000 ljubitelja sa više od 3.000 Abarth vozila okupilo se pre nekoliko nedelja na najvećem okupljanju „Škorpiona“ ikada održanom. A brend je obezbedio poklon za ove ljubitelje, verne čuvare filozofije osnivača: svetski premijerni prikaz ograničene serije modela Abarth 695 70th Anniversary, sa novim, podesivim spojlerom.

 

FCA Srbija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *