Toyotini roboti povećavaju i pojačavaju ljudske sposobnosti

 

Toyota Motor Corporation (Toyota), kao globalni partner Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, želi da pružiti rešenje mobilnosti koje se ne zaustavlja na ustupanju službenih vozila za Olimpijske i Paraolimpijske igre u Tokiju 2020. Jedan od načina na koji Toyota to čini je učestvovanjem u „Robotskom projektu Tokio 2020.“, projektu na čijem čelu je Organizacioni odbor Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Tokiju koji okuplja vladu, tokijsku gradsku upravu, kao i partnere Igara, uz stručnjake iz područja robotike. Na Igrama u Tokiju 2020, roboti koje će Toyota predstaviti koristiće se za unapređenje mobilnosti ljudi na raznim lokacijama i događajima. Pomažući ljudima da osete i iskuse svoje nade i snove, Toyota veruje da će dodatno doprineti uzbuđenju i uspehu Igara u Tokiju 2020.

Nobuhiko Koga, glavni direktor Toyotinog pionirskog istraživačkog centra:
Mi u Toyoti koristimo tehnologiju industrijskih robota za razne namene, temeljeći se na našoj posvećenosti „Podršci ljudskim životnim aktivnostima i životu u skladu s ljudima“.

Na primer, od 2004. godine, razvijamo partnerske robote čija je uloga da pomažu ljudima koji ne mogu samostalno da se kreću, uključujući stariju populaciju. Sada, kako se pretvaramo u kompaniju za mobilnost, povećavamo naše napore u razvoj robota kako bismo omogućili svim ljudima slobodu kretanja. „Mobilnost za sve“ nije samo „fizičko“ kretanje neke osobe ili predmeta od jednog do drugog položaja, nego uključuje i „virtualnu“ mobilnost neke osobe. To otvara dalje mogućnosti iskušavanja novih stvari, upoznavanja i interakcije s drugima, ili sposobnost da vas nešto „emotivno“ pokrene. U Tokiju 2020. želimo probuditi zanimanje gledaoca ustupanjem robota za podršku, dajući tako svoj doprinos uspešnosti Igara.

 <Pojedinosti o robotima> *Roboti koji će se koristiti u Tokiju 2020. možda će se izgledom delimično razlikovati

Robot maskota Tokija 2020. Miraitowa / Someity (Robot maskota)

Kako bi ovo bile najinovativnije i tehnološki najnaprednije Igre u istoriji, Organizacioni odbor Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Tokiju i Toyota rade na razvoju „robota maskote“·         Povrh dočekivanja sportista i gostiju na službenim borilištima i drugim lokacijama, Toyota trenutno razmatra planove za novi način na koji deca mogu da uživaju u Igrama, putem robota maskote.

Robot maskota će moći da pomiče ruke uz pomoć daljinskog upravljača, kao i da daje force-feedback kroz interakciju. Putem kamere postavljene na glavi robot može da prepozna ljude u blizini, a nakon što ih prepozna može reagovati/prikazati niz izraza. Zahvaljujući ugradnji minijaturnih zglobova po celom telu, robot nudi fleksibilnost kroz daljinsko upravljanje, a korisnici mogu da upravljaju robotom sigurno i kroz veliki broj funkcionalnosti.

T-HR3 (Humanoidni robot)

Toyota će osigurati jedinstven način za druge goste na udaljenim lokacijama, koji ne mogu fizički da prisustvuju, da sreću sportiste putem robota T-HR3 i Robota maskote. Konkretno, roboti T-HR3 će na službenim prostorima moći da reprodukuju pokrete robota maskote na udaljenoj lokaciji, gotovo u stvarnom vremenu. Povrh slanja slike i zvukova s udaljenih lokacija, ovi korisnici robota će moći da iskuse sposobnost kretanja i force-feedbacka, omogućavajući im razgovor i high-five sa sportistima i drugima, uz osećaj kao da su zaista fizički tamo prisutni.

TR1 (Robot za komunikaciju s udaljene lokacije)

T-TR1 je robot za virtuelnu mobilnost/daljinsko prisustvo koji je razvio Toyotin istraživački institut (Toyota Research Institute) u SAD. Opremljen je kamerom na vrhu velikog zaslona gotovo prirodne veličine. Prikazom slike korisnika s udaljene lokacije, robot pomaže toj osobi da oseti nešto nalik fizičkom prisustvu na mestu na kojem se nalazi robot, kao što je sportsko borilište. Korišćenjem robota T-TR1 Toyota će omogućiti ljudima koji fizički ne mogu da prisustvuju događajima kao što su Igre, priliku virtuelnog prisustva, kroz prisustvo na zaslonu i mogućnost razgovora između te dve lokacije.

HSR: Human Support Robot (robot za ljudsku podršku) / Delivery Support Robot (robot za podršku u dostavi)

Za deo mesta za invalidska kolica na Olimpijskom stadionu, Toyota Human Support Robot HSR će voditi goste do njihovih sedišta i nositi za njih manje obroke i druge predmete, pomažući im tako da slobodnije uživaju u takmičenjima. Isto tako, Toyota Deliver Support Robot DSR, razvijen posebno za Tokio 2020, direktno će gledaocima dostavljati pića i drugo što naruče putem posebnog tableta. Na atletskim takmičenjima, otprilike 500 sedišta tokom Olimpijskih igara i još 500 na Paralimpijskim igrama, roboti će, predviđa se, posluživati preko 1000 gledalaca u invalidskim kolicima. (Veruje se da će svaki sektor imati 16 redova sa po 32 sedišta).

Field Support Robot (Field Event Support Robot) (robot za bacačka takmičenja

Roboti za posebnu namenu opremljeni autonomnim funkcijama, kao deo vođenja bacačkih takmičenja (na primer bacanje koplja) na Olimpijskom stadionu. Utvrđujući optimalnu putanju kretanja, FSR će pratiti osoblje na toj putanji izbegavajući prepreke dok obavlja svoj zadatak prenošenja i vraćanja sprava. Cilj korišćenja FSR-a je skraćenje vremena potrebnog za vraćanje sprava, kao i smanjenje ljudskog rada na tim takmičenjima.

Toyota Srbija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *