Alfa Romeo se vraća u Formuli 1TM

Prestižni italijanski brend u vlasništvu kompanije FIAT Chrysler Automobiles (FCA) potpisao je danas višegodišnji sporazum o tehničkom i komercijalnom partnerstvu sa švajcarskim timom u Formuli 1 Sauber u cilju učestvovanja u svetskom šampionatu Formule 1 počevši sa sezonom 2018. godine.

Bolidi će poneti prepoznatljive boje i logo brenda Alfa Romeo, glavnog sponzora tima i biće opremljeni agregatima iz kategorije Ferrari 2018.

Sporazum obuhvata stratešku, komercijalnu i tehničku saradnju u svim mogućim oblastima razvoja, uključujući i pristup inženjerskoj praksi i stručnosti tehničkog osoblja brenda Alfa Romeo. Partnerstvo će pružiti i dodatne mogućnosti dvema organizacijama i u Formuli 1 i u automobilskoj industriji uopšte.
Zvanični naziv ovog partnerstva biće Alfa Romeo Sauber F1 Team.

Izvršni direktor FCA grupacije Serđo Markione (Sergio Marchionne) rekao je povodom ovoga: „Ovaj sporazum sa timom Formule 1 Sauber predstavlja značajan korak ka preoblikovanju brenda Alfa Romeo koji se vraća Formuli 1 nakon više od 30 godina pauze. Kao legendarna marka koja je pomogla u stvaranju istorije ovog sporta, brend Alfa Romeo priključiće se drugim velikim proizvođačima automobila koji učestvuju u Formuli 1. Sam brend takođe će imati koristi od razmene tehničkog i strateškog praktičnog znanja sa neosporno iskusnim partnerom kakav je tim Formule 1 Sauber. Inženjeri i tehničari brenda Alfa Romeo koji su već pokazali svoje umeće sa modelima koji su nedavno pušteni na tržište Giulia i Stelvio, sada će imati priliku da svoje iskustvo podele sa timom Formule 1 Sauber. Istovremeno, ljubitelji brenda Alfa Romeo dobiće još jednu priliku da navijaju za proizvođača automobila koji je odlučan u ispisivanju novog, uzbudljivog poglavlja u svojoj jedinstvenoj, sportskoj istoriji“.

Predsednik kompanije Sauber Holding AG Paskal Piči (Pascal Picci), prokomentarisao je sporazum: „Veliko nam je zadovoljstvo da poželimo dobrodošlicu brendu Alfa Romeo u tim Formule 1 Sauber. Alfa Romeo ima dugu tradiciju uspeha u trkama za Velike nagrade i mi smo veoma ponosni što je ova međunarodno priznata kompanija odlučila da sarađuje sa nama na svom povratku u sam vrhunac moto-sporta. Bliska saradnja sa proizvođačem automobila odlična je prilika za grupaciju Sauber da dalje razvija svoje projekte u vezi sa tehnologijom i izradom vozila. Uvereni smo da zajedno možemo doneti veliki uspeh partnerstvu Alfa Romeo Sauber F1 Team i drago nam je što ćemo biti deo dugog i uspešnog partnerstva“. Očekuje se da će povratak brenda Alfa Romeo, jednog od glavnih učesnika u stvaranju istorije Formule 1, značajno doprineti atraktivnosti i budućem razvoju ovog sporta. Alfa Romeo sa sobom donosi svoje tehničke stručnjake i veliki broj strastvenih ljubitelja ovog brenda, dok će učešće u šampionatu takođe imati i svoje prednosti za brend u oblastima kao što je prenos tehnologije i sigurnost na putu.

Brend Alfa Romeo poznat je širom sveta po svom trkačkom nasleđu i izvanrednim tehničkim rešenjima. Neprikosnoveni šampion predratnog takmičenja za Velike nagrade (1925. godine GP Tipo 2 dominirao je u prvom Svetskom šampionatu), brend Alfa Romeo učestvovao je u takmičenju Formule 1 od 1950. do 1988. godine i kao konstruktor i kao proizvođač motora. Odmah nakon svog debitovanja, Alfa Romeo osvaja prva dva svetska šampionata za vozače, 1950. i 1951. godine, sa vozačima Ninom Farinom (Nino Farina) i Huanom Manuelom Fanđom (Juan Manuel Fangio). Od 1961. do 1979, Alfa Romeo učestvuje kao proizvođač motora za nekoliko timova Formule 1. Pri svom povratku ulozi konstruktora 1979. godine, Alfa Romeo beleži svoj najbolji rezultat 1983. godine, zauzimajući šesto mesto u šampionatu za konstruktore. Više od 30 godina nakon svog takmičarskog povlačenja iz Formule 1 (1985. godine), brend se vraća sa jasnom namerom da ostavi svoj trag na stazi.

О Alfa Romeo i FCA
Alfa Romeo je legendarni brend FCA Grupe. Od svog osnivanja u Milanu, u Italiji, 1910. godine, Alfa Romeo je projektovao i izradio neke od najprefinjenijih i najekskluzivnijih automobila u istoriji automobilske industrije. Ta tradicija postoji i danas jer Alfa Romeo nastavlja da zauzima jedinstven i inovativan pristup u projektovanju automobila. U svakom Alfa Romeo modelu tehnologija i strast ujedinjeni proizvode istinsko umetničko delo. Jedan od prioriteta FCA je da se u potpunosti oživi duh Alfa Romea i da se do maksimuma unapredi njegova privlačnost na globalnom nivou. Nakon jasne i dobro definisane strategije, Alfa Romeo piše novo poglavlje u svojoj više od jednog veka dugoj istoriji koja predstavlja izvanrednu priliku da se ostvari pun potencijal ovog brenda. Danas, Alfa Romeo je pravi izlog najboljih resursa, talenata i tehnološkog znanja i iskustva Grupe. Alfa Romeo osvaja srca nove generacije i s pravom ponovo preuzima svoju poziciju jednog od najpoželjnijih svetskih brendova premijum klase. To je, još jednom, jedan od vodećih simbola italijanskog inženjeringa i stila, legenda italijanske tehnološke izvrsnosti i kreativnog duha.
FCA kreira, projektuje, proizvodi i prodaje vozila kao i njihove delove i usluge, komponente i proizvodne sisteme koji se odnose na njih širom sveta preko 162 proizvodna pogona, 87 centara za istraživanje i razvoj, i prodavaca i distributera u više od 150 zemalja. Pored brenda Alfa Romo, portfolio brendova ove kompanije obuhvata i Abarth, Chrysler, Dodge, Fiat, Fiat Professional, Jeep, Lancia, Ram, Maserati i Mopar, brend koji se bavi delovima i uslugama. Poslovanje Grupe takođe obuhvata Comau (proizvodne sisteme), Magneti Marelli (komponente) i Teksid (gvožđe i odlivci). FCA je na Njujorškoj berzi predstvljen oznakom “FCAU” a na Mercato Telematico Azionario oznakom “FCA”.​​​​​​​

O Sauber Motorsport
1970. godine Peter Sauber je osnovao svoju kompaniju i dizajnirao svoj prvi trkački automobil u podrumu roditeljske kuće. Ovaj trkački tim je postepeno rastao i ostvario prvi veći međunarodni uspeh krajem ‘1980-ih. Kao član Mercedesovog konstruktorskog tima, Sauber je proslavio brzu pobedu u trci 24 sata Le Mansa 1989. godine i osvojio jednu za drugom titulu za Vozača i Proizvođača na Svetskom šampionatu sportskih automobila 1989. i 1990. 1993. godine Sauber je ušao u Formulu 1. Među najboljim timskim dostignućima u Formuli 1 osvojio je četvrto mesto na Svetskom takmičenju konstruktora 2001. kao nezavisan tim i  – u saradnji  sa BMW-om brzo je osvojio 2008. Veliku nagradu Kanade na putu ka trećem mestu među konstruktorima te godine. 2010. godine Sauber je ponovo postao nezavisan. 2012. godina je bila veoma dobra godina za Sauber Tim Formule 1, u kojoj je četiri puta bio na pobedničkom postolju, sa 126 poena sa Svetskog šampionata i šestim mestom među konstruktorima. 11. oktobar 2012. je bila prekretnica u istoriji tima – dan kada je Sauber sišao sa pozicije vođe tima i palicu predao Moniši Kaltenborn. U periodu od 1993. do kraja 2016. tim se takmičio za 424 velike nagrade u Formuli 1. 2017. Sauber Tim Formule 1 slavi još jednu prekretnicu: 25. sezonu Forumle 1 u istoriji tima. Ovaj četvrti po starosti tim Formule 1 počinje novu eru zajedno sa novim vlasnikom – Longbow Finance S. A. 2017. godine Frédéric Vasseur je imenovan za novog generalnog direktora i predsednika Sauber Motorsport AG i Vođu Sauber F1 tima. Sedište Saubera se nalazi u mestu Hinwil, u švajcarskom kantonu Cirih. Najmodernije fabričke prostorije, proizvodni pogoni i kancelarije prostiru se na površini od 15.600 kvadratnih metara i mogu se pohvaliti jednim od najnaprednijih aerotunela u Formuli 1.

 

FCA Srbija PR

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *