Borkovićevo čudo u Tajlandu

Najbolji srpski automobilista Dušan Borković upisao se zlatnim slovima u anale auto-moto sporta pošto je na prvoj trci osmog vikenda Svetskog TCR šampionata vožene na stazi Buriram u Tajlandu osvojio drugo mesto. Vozač Alfa Romeo Đulijete TCR s brojem 62 NIS PETROL TIMA uz podršku gruzijskog tima “GE Force” i italijanskog “Romeo Ferraris”, koji je ove sezone već dvaput pobeđivao, u nedelju je napravio jedan od najvećih podviga u istoriji ovog sporta, budući da je nakon nepravde bez presedana na kvalifikacijama, nedeljnu prvu trku započeo sa 11. mesta. Borković je spektakularan vikend krunisao šestim mestom u drugoj trci, na kojoj je startovao čak sa 13. pozicije.

Podsetimo, Borković je u subotu briljirao u kvalifikacijama, ali je zbog pucanja zadnje gume udario u barijeru zbog čega su njegov auto dovezli do boksa. Posle nekoliko nerazumnih odluka organizatora, Borkoviću je zabranjeno da nastavi kvalifikacije, pa je umesto s viđene pol-pozicije, u nedelju startovao tek iz šestog reda. Nije to, međutim, pokolebalo odlučnog Borkovića, koji je sačuvao dostojanstvo i još u subotu poručio da će na trkama napraviti šou. A kakav je to šou bio! Ni najveći optimisti nisu mogli da pretpostave šta je Duca spremio svojim navijačima, ali i ljubiteljima automobilizma širom sveta.

Dugo će se prepričavati prva trka, koja će, sva je prilika, ući i u udžbenike sportske vožnje. Već na startu Borković preskače prvog rivala, a posle prvog od 14 krugova maestralnom vožnjom dolazi do osmog mesta.Usledila su tri kruga, u kojima je disao za vrat Altoeu, ali kad ga je napokon prestigao, oslobodio je aždaju u sebi i krenuo po, činilo se nemoguće. Grupu od tri vozača ispred sebe sustizao je iz kruga u krug, a onda su kao na traci padali kandidati za titulu Verne i Taši, a nešto ranije i Neš. Prava drama odigrala se u poslednja dva kruga. Najpre je u pretposlednjem krugu lider Homola zbog pucanja prednje leve gume morao u boks, da bi na ciljnoj ravnini, na ulasku u poslednji krug, otpao i Oriola. Borković je izbio na drugo mesto, a da je trka potrajala bar još jedan krug, bez sumnje bi prestigao i Mihelisa.

Bez obzira na to, Dušan je ovim drugim mestom održao lekciju za sva vremena u Tajlandu, na čijoj se stazi Buriram, poput prethodnih TCR vikenda mogao videti ogroman baner sa srpskom zastavom i porukom „Invesirajte u Srbiju“. Još jedan dokaz o tome na koji način Borković reprezentuje zemlju iz bkoje dolazi na svim kontinentima.

Na drugoj trci Borković je startovao čak iz sedmog reda, sa udaljene 13. pozicije. Ni to mu nije smetalo da ponovo krene uraganski i već u prvom krugu napredovao za tri mesta. Mato Homola neko vreme je bio ispred njega, da bi zatim na red došao i šampion sveta iz 2012. Rob Haf. Jedan za drugim morali su da se pomire s tim da je Borković brži, baš kao i Neš. Konačno, Mihelis je zbog problema s motorom morao u boks i Borković se krug pre kraja dokopao šestog mesta, koje mu je donelo novih osam bodova u šampionatu, od ukupno 26 koliko ih je osvojio u Tajlandu.
„Presrećan sam zbog svega. Drugo i šesto mesto posle onakve odluke u kvalifikacijama su fenomenalan uspeh. Startovao sam na obe trke daleko od vodećih što je doprinelo da znatno brže potrošim gume pretičući ostale. Imao sam sreće da su mi gume izdržale, kao i automobil. Na kraju sam prezadovoljan što je srpska zastava opet na podijumu i što sam dokakao koliko vredim. Ogromnu zahvalnost dugujem svima koji su verovali u mene, počev od tima, sponzora do navijača“, izjavio je Borković posle trka.

Dušan Borković posle osam TCR vikenda zauzima šesto mesto u generalnom plasmanu sa 108 bodova, samo dva manje od petoplasiranog Oriole. Naredni vikend TCR Svetskog šampionata biće vožen 7. i 8. oktobra u kineskom Žeđangu.

 

Dušan Borković PR

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *