Borkoviću pol pozicija u Francuskoj

Najbolji srpski automobilista Dušan Borković u nedelju nastavlja pohod ka prvoj tituli u FIA Evropskom kupu turing automobila (ETCC). Vozač NIS Petrol by B3 racing tima u svom Seat Leon Racer #98 automobilu izvezao je najbolje vreme u kvalifikacijama na stazi Pol Rikar u Francuskoj.

S obzirom na visoku temperaturu na stazi, tim našeg asa je strahovao da se ne ponovi scenario iz Slovačke kada je tokom kvalifikacija Borkoviću pugla guma. Cilj je bio da se što pre napravi najbolje vreme.

Osim pol pozicije, srpski as je na svoj konto u generalnom plasmanu upisao još tri boda, koje su ga učvrstile na prvoj poziciji, ispred Čeha Petra Fulina, koji je današnje kvalifikacije završio na četvrtom mestu i bez kvalifikacionih bodova. Borkoviću će društvo u prvom redu praviti Pfister, dok će pored Fulina u drugom biti Homola.

„Zadovoljan sam kvalifikacijama i osvajanjem novih bodova. Već u drugom krugu sam napravio najbrže vreme i u dogovoru sa mojim NIS Petrol by B3 racing timom izašao sa staze kako bih sačuvao i proverio gume i automobil. Nisam želeo da mi se ponovi situacija iz Slovačke gde sam čekao da stavim nove gume i pokušam najbrži krug u drugom delu kvalifikacija, jer zaista mislim da je svaki osvojeni bod važan. Dok sam bio u boksu shvatili smo da niko neće imati bolje vreme od mog i odlučili smo da spremni čekamo sa izlaskom na stazu. Do samog kraja nije bilo potrebe da izlazim i trošim gume i auto, jer sam svakako osvojio pol poziciju. Pred sutrašnju trku sam optimista i zbog mog prošlogodišnjeg WTCC iskustva sa ove staze. Ona je manje opasna od Slovakiaringa, ali je tehnički dosta zahtevna, pogotovo u trećem sektoru“ – rekao je Borković nakon kvalifikacija.

francuska kvalifikacije 2

Borković će na nedeljnim trkama imati balast od 45 kilograma, a njegovi najveći konkurenti Fulin 50kg, Homola 38kg, a Pfizter samo 23kg. Inače, srpki as je teži od konkurencije u proseku za još 20kg zbog svoje visine i pravila koja nameću da se minimalna kilaža automobila meri bez vozača.

Prva trka počinje u 11.10, a druga u 15.15.u direktnom prenosu na RTS2.

 

Dušan Borković PR

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *