CUPRA započinje novu eru proizvodnjom prvog 100% električnog automobila CUPRA Born

CUPRA zvanično počinje serijsku proizvodnju prvog potpuno električnog automobila CUPRA Born u fabrici Zwickau u Nemačkoj. Proizvodnjom ovog modela CUPRA označava početak nove ere. Sa 100% CUPRA DNK i emocionalnim dizajnom inspirisanim kvartom u Barseloni, El Born, prvi modeli  CUPRA Born silaze sa proizvodne linije, dokazujući da se performance sportskih automobila i elektrifikacija savršeno slažu.

Fabrika Zwickau je prvi pogon Volkswagen grupe za 100% električna vozila i smatra se najvećom i najefikasnijom fabrikom vozila na električni pogon u Evropi. Sa dnevnom proizvodnjom do 1.400 vozila, nemačka fabrika ima godišnji proizvodni kapacitet od oko 330.000 električnih automobila. Pored CUPRA Born, u ovoj fabrici se proizvode još četiri modela Volksvagen ID.3 i ID.4, Audi Q4 e-tron i Q4 Sportback e-tron.

Produktion des Elektroauto Seat Cupra Born im September 2021 in Mosel / Zwickau bei Volkswagen Sachsen . Foto: Oliver Killig

 

Born je prvi model brenda CUPRA koji prati koncept smanjenja emisije CO2, pri čemu se energija iz obnovljivih izvora koristi i u lancu proizvodnje. Neki delovi za ova vozila napravljeni su od recikliranih materijala koji potiču iz Sredozemnog mora, čime se dodatno doprinosi u očuvanju Mediterana i životne sredine.

,,Svojim emocionalnim i sportskim dizajnom, CUPRA Born je impuls transformacije kompanije i početak CUPRA električne ofanzive. Proizvodnja našeg prvog 100% električnog modela u najvećoj evropskoj fabrici električnih vozila pružiće nam vredna saznanja u ostvarivanju plana proizvodnje električnih vozila i u Martorellu od 2025. Godine. Naša ambicija je da proizvodimo više od 500.000 gradskih električnih vozila godišnje u Španiji za različite brendove Grupe “, izjavio je Griffiths.

 

SEAT Srbija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *