Fiat Tipo: Funkcionalnost, jednostavnost i osobenost pune trideset godina

 

U duhu mladolikog 30-godišnjaka kakav je Fiat Tipo je da traži nove izazove, ojačan svojim uspehom u ključnom C segmentu u kome je Fiat oduvek bio lider. Fiat Tipo je debitovao 26. januara 1988. Ovaj model bio je naslednik automobila Fiat Ritmo, koji je prethodno zamenio Fiat 128. Još od modela 1100, Fiat automobili prevozili su ne samo italijanske porodice na putevima socijalnog, ekonomskog i tehnološkog razvoja po Italiji, već i po Evropi. Od samog početka, postali su savršen izbor za mnoge mlade profesionalce i porodice koje traže praktičan, moderan i elegantan proizvod.

Pre trideset godina, originalni Fiat Tipo bio je zaista inovativan koncept. Inženjeri Fiata napravili su automobil koji omogućava odlično rukovanje, sa odličnim performansama, komforom i bezbednošću bez kompromisa na drugim elementima, sa fokusom na ergonomičnost kao nikada pre. Tipo se isticao zbog svoje precizne građe koristeći inovativne proizvodne tehnologije i materijale visokog kvaliteta kako bi garantovao pouzdanost i kvalitet. Ovaj automobil je cenjen zbog svoje funkcionalnosti, jednostavnosti i osobenosti.

Te osobine nasledio je današnji Fiat Tipo, koji je u duhu svog prethodnika. U pitanju je jedinstvena mešavina tehnologije, robustnosti i upotrebljivosti, koja je osvojila C segment sa svojom praktičnošću. Tipo je rangiran među tri najprodavanija automobila u Italiji i bio je lider u C segmentu sa tržišnim udelom od 20,7% na godišnjem nivou. Ovaj automobil izbor je 180.000 vozača širom EMEA regije. Nadalje, već drugu godinu  za redom, ovaj automobil ima najveći rast u Evropi.

Funkcionalnost i inovacija

Na njegov 30. rođendan, osmotrićemo osobine Fiata Tipo iz 1988. koje se mogu pronaći i u današnjem modelu. Nije slučajnost, Tipo ponosno nosi ime svog prethodnika, sa kojim deli isti duh i istu DNK. U pogledu dizajna, na primer, Tipo ima jasne linije dizajna, inovativan je i poseban. Najbolji je u svojoj klasi u pogledu prostranosti, pružajući prijatan déjà vu u pogledu komfora i funkcionalnosti.

Izgled modela Fiata Tipo izražava izvanrednu sadržajnost i upečatljiv je na putu. Prednji deo je razvijen horizontalno, izražavajući posebnu dinamičnost u sve tri verzije. Nezaobilazni, izražajni i aerodinamični bokovi su osobina koju dele originalni i današnji model. Ono što treba naglasiti za verziju sa petora vrata – koja odmah budi uspomene na Tipo iz 1988 – jesu velika peta vrata, koja pružaju slobodan pristup gepeku kapaciteta 440 litara koji je među najvećima u kategoriji (550 litara za Station Wagon verziju). Peta vrata bila su inovativna na ovom automobilu i pre 30. godina i napravljena su od posebne, lake plastike otporne na koroziju.

Nekada i sada, atraktivni dizajn karoserije uparen je sa enterijerom koji je u potpunosti u skladu sa principima projekta, kako bi se izrazili praktičnost, jednostavnost i funkcionalnost. Ova formula je oduvek karakterisala Fiat automobile u C segmentu i duboko je ukorenjena u samom DNK brenda.

Cela porodica u jednostavnoj ponudi

Fiat Tipo iz 1988. bio je jedan od prvih modela na kome je primenjena modularna platforma koja je pokrenula porodični koncept koji danas predstavljaju Tipo i njegove tri varijante. Njegova šasija bila je osnova za druge Fiat modele, kao što su na primer Fiat Tempra, sa tradicionalnom salonskom i station wagon verzijom. Trideset godina kasnije, Fiat Tipo 4-Doors, Fiat Tipo 5-Doors i Fiat Tipo Station Wagon su Fiatovi odgovori vozačima sa novim potrebama i potrošačkim navikama izgrađenim na dobroj obaveštenosti i pragmatičnom izboru. Sve varijante Fiata Tipo pružaju izvanrednu vrednost i usmerene su na porodice, parove i mlade profesionalce.

Što se tiče ličnosti, Fiat Tipo projektuje dinamičan stil i snažan karakter u svim verzijama. Jednostavnost izbora za mušterije ogleda se u ponudi verzija motora i opreme koji ciljaju na samo srce tržišta – jednostavnu i linearnu logiku slobode izbora, što je još jedna sličnost sa Fiatom Tipo koji je pušten u promet pre 30 godina. Originalni Tipo debitovao je 1988. sa pet verzija sa benzin i dizel motorima, sposobnih da zadovolje tadašnje potrebe tržišta, i dva nivoa opreme. Namerno je doneta odluka da se ostali upečatljivi elementi izostave i da se inovativnost i zrelost modela oliče u njegovom jednostavnom imenu. „Tipo“.

Od Fiat Tipo „Digit“ do UconnectTM 7

U najboljem maniru Fiata, sve varijante Tipo porodice opremljene su brojnim rešenjima koja čine lakšim život svih u automobilu. Ponuda obuhvata vrlo bogatu standardnu opremu i sadrži inovativni UconnectTM 7″ HD LIVE sistem, koji je opremljen sa sedmoinčnim displejem visoke revolucije osetljivim na dodir (touchscreen), sa ekranom po kome korisnik može da pritiska i povlači baš kao na tabletu. Takođe je dostupan i Uconnect Link koji se može priključiti na Apple CarPlayTM i kompatibilan je sa Android AutoTM, što omogućava lakšu upotrebu smartfona vozačima.

Davne 1988. Tipo je privukao pažnju zbog svojih posebno modernih i funkcionalnih tehnoloških inovacija: elektronski digitalni instrumenti u okviru „Digit“ konfiguracije bili su integrisani u posebno dizajniranu tablu sa instrumentima. Digitalni instrumenti u ovoj konfiguraciji bili su vrhunske izrade u pogledu funkcionalnosti i ergonomičnosti i pružali su odličnu vidljivost.

Ukratko, Fiat Tipo slavi svoju upečatljivu prošlost i spreman je da se suoči sa budućim izazovima sa iskustvom i zrelošću iz svojih prvih 30 godina. Model je kreirao posvećeni međunarodni tim od više od 2.000 stručnjaka tokom perioda od tri godine, tokom kojih je prešao više od 8,7 miliona kilometara na testiranju u najekstremnijim uslovima u pogledu klime, puteva i nadmorske visine, kako bi se proizvela porodica automobila spremna za plasiranje u preko 50 zemalja EMEA regije. Ove napore prepoznalo je tržište, što pokazuju izvrsni rezultati prodaje ovog modela.

 

Fiat Srbija PR

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *