Honda Civic Type R 2017 postavio je novi rekord na stazi Nirburgring

Nakon premijernog predstavljanja na Sajmu automobila u Ženevi 2017, novi  Civic Type R oborio je rekord za automobile sa prednjim pogonom na Nirburgring Nordšlajfe stazi. Ovaj automobil je 3. aprila 2017. obišao krug za 7 minuta i 43.8 sekundi.

Vreme obilaska kruga dostignuto je u završnoj fazi režima testiranja modela, na suvoj stazi sa optimalnom ambijentalnom temperaturom za najbolje performanse guma i pogonskog sklopa. Novi rekord predstavlja poboljšanje od gotovo 7 sekundi u poređenju sa prethodnikom ovog modela.

Novi Civic Type R bio je deo razvojnog programa – najvećeg u istoriji Honde, nove desete generacije Civic modela i projektovan je tako da pruži najbolju vožnju u hot hatch segmentu, kako na putu tako i na trkačkoj stazi.

Nekoliko faktora doprinelo je rekordu novog modela Civic Type R na Nordšlajfe stazi: njegovo srce predstavlja optimizovani i usavršeni dvolitarski VTEC TURBO motor koji proizvodi 320 KS i obrtni moment od 400 Nm. Novi kraći prenosni odnosi šestostepenog manuelnog menjača poboljšavaju ubrzanje automobila, dok sveobuhvatni aerodinamički paket novog Type R modela pruža izuzetnu stabilnost pri velikim brzinama, sa prvoklasnim balansom udobnosti i sportske vožnje. 

Izuzetno čvrsta karoserija novog Civic Type R modela za 16 kg je lakša nego kod prethodnog, sa povećanjem torzione krutosti od 38%, što pruža značajno bolju upravljivost i stabilnost pri skretanju. Novo multilink zadnje oslanjanje povećava stabilnost u kočenju i smanjuje ukupno naginjanje automobila, omogućavajući kasnije kočenje i veće brzine pri skretanju u krivinama.

Rijuiči Kidžima, vodeći inženjer šasije modela Honda Civic Type R, saopštio je da najnoviji model pokazuje značajna poboljšanja na stazi Nirburgring u odnosu na model prethodne generacije.

“Brzina pri skretanju koju postiže novi Type R je veća jer automobil poseduje veći razmak između točkova po dužini i širini, šire gume, novo multilink zadnje oslanjanje i optimizovanu aerodinamiku koja povećava stabilnost”, rekao je Kidžima. “Na primer, vozači obično skreću u krivinu posle Mecgesfelda pri brzini od 150 km/h. Čak i u ovoj krivini za srednje brzine, brzina je za 10 km/h veća zahvaljujući izvanrednoj stabilnosti novog modela Type R. Dakle, sa poboljšanim performansama pri skretanju možemo da povećamo brzinu na stazi i omogućimo novom modelu Type R da dostigne mnogo kraće vreme obilaska kruga.”

Automobil koji je oborio rekord tehnički je odgovarao specifikaciji proizvodnje. Sigurnosni kavez postavljen je u bezbednosne svrhe, ali on nije doprineo većoj krutosti karoserije. Dodatna težina kaveza kompenzovana je privremenim uklanjanjem sistema za informacije i zabavu i zadnjih sedišta. Automobil je koristio gume koje su dozvoljene za drumski saobraćaj, ali koje daju najbolje performanse na trkačkim stazama.

Proizvodnja novog Civic Type R modela za evropske kupce počinje na leto 2017. u Hondinoj fabrici u Svindonu UK. Type R će se izvoziti širom Evrope na druga svetska tržišta, uključujući i Japan i SAD. Njegov dolazak u Severnu Ameriku će obeležiti prvu zvaničnu prodaju Type R sa Hondinim znakom.

 

Honda Srbija PR

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *