Hyundai IONIQ 5 Robotaksi kreće sa proizvodnjom od 2024. godine

Hyundai Motor Group i Motional globalni autonomni tehnološki lider proslavljaju danas otvaranje Hyundai Motor Group Innovation Centre Singapur (HMGICS) i objavljuju da su Hyundai i Motional zajednički razvili potpuno električni IONIQ 5 robotaksi koji će se proizvoditi u HMGICS-u. Prvi IONIQ 5 robotaksiji spremni za proizvodnju biće raspoređeni kao deo Motionalovih komercijalnih usluga u SAD, počevši od 2024.

Pored toga, Motional i Grupa su danas otkrili da je IONIQ 5 robotaksi jedno od prvih autonomnih vozila (AV) SAE nivoa 4 koje su sertifikovane prema američkim federalnim standardima za bezbednost motornih vozila (FMVSS). Sertifikacija je svedočanstvo neverovatno temeljnog programa razvoja i testiranja vozila, njegove bezbednosti i pouzdanosti i prefinjenosti autonomne tehnologije, rekao je predsednik i izvršni direktor Motionala Karl Iagnemma.

„HMGICS je vizija za inovacije u transportu”, rekao je Iagnemma. „Izuzetno smo ponosni što se IONIQ 5 robotaksi proizvodi u ovoj fabrici i radujemo se što ćemo svet upoznati sa nekim od prvih autonomnih vozila sa sertifikatom FMVSS. Zahvaljujući snazi naše saradnje sa Hyundaijem, uspeli smo da razvijemo robotaksi koji je vodeći u industriji, ispunjava rigorozne savezne standarde i spreman je za masovnu komercijalizaciju.”

Komentarišući ulogu HMGICS-a u dovođenju IONIQ 5 robotaksija iz razvoja u proizvodnu stvarnost, izvršni direktor HMGICS-a, Hong Bum Jung, rekao je: „HMGICS stoji kao prvo globalno središte za inovacije Hyundai Motor Group i globalno testiranje za buduću mobilnost. Naša misija u HMGICS-u je da revolucionišemo lanac vrednosti mobilnosti razvojem i proizvodnjom naprednih i raznovrsnih oblika budućih rešenja za mobilnost. Započinjući proizvodnju IONIQ 5 robotaksija u saradnji sa Motionalom, posvećeni smo kontinuiranom kretanju inovacija, s ciljem da predvodimo promenu paradigme u budućoj mobilnosti.”

HMGICS kombinuje naprednu automatizaciju i praćenje u realnom vremenu i evaluaciju podataka kako bi pomerio granice onoga što je moguće u proizvodnji. Takođe je opremljen naprednim funkcijama prilagođenim HMGICS-u za podršku AV proizvodnji, uključujući objekte za testiranje i centar za kalibraciju. Motional je rasporedio tim na licu mesta da pomogne u proizvodnji. Ovi zaposleni se nalaze u Centru za integraciju autonomnih vozila i obavljaće kritične zadatke dijagnostike, razvoja softvera, kalibracije i validacije kako bi osigurali da gotovi primerci IONIQ 5 robotaksija ispunjavaju precizne specifikacije i da su spremni za primenu.

Motional i Grupa su se pripremali za proizvodnju revolucionarnog robota IONIQ 5 već nekoliko godina, uključujući razvoj ograničene serije prototipova vozila koja su testirana u SAD i Singapuru više od godinu dana. Početna flota IONIQ 5 robotaksija je nedavno završila seriju evaluacija osmišljenih da pokažu kvalitet, performanse i zrelost robotaksija kao i njegove tehnologije autonomne vožnje. Komercijalna proizvodnja IONIQ 5 robotaksija je u toku, a prvi modeli su već stigli u pogon kompanije Motional u SAD. Vozila prolaze kroz rigorozno testiranje kompanije Motional i kroz procese validacije bezbednosti pre početka komercijalne upotrebe 2024. godine.

Za više informacija o IONIQ 5 robotaksiju i Motional komercijalnim uslugama, posetite Motional.com/news.

 

Hyundai Srbija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *