IDEA dizajnerske nagrade za novi Kia Soul i koncept GT4 Stinger

Kia Motors je, prvenstveno zahvaljujući vrhunskom dizajnu, u zadnjih nekoliko godina stekla veliki ugled. Nedavno joj je američko udruženje industrijskih dizajnera (IDSA) dodelilo dve prestižne dizajnerske nagrade. Kia je u kategoriji prevoza osvojila međunarodnju nagradu za dizajnersku izvrsnost (IDEA) za konceptno vozilo GT4 Stinger  (srebrno priznanje) i Soula (bronzano priznanje). Kia je inače, već 2012. godine dobila bronzanu IDEA-u za automobilski dizajn.

Žiri međunarodnog priznanja za globalni dizajn (IDEA) ocenjuje kako proizvodi utiču na kvalitet života i kako ostvaruju značajne ekonomske uticaje kroz inovacije u kategorijama kao što su automobili i prevoz, dizajnerska strategija, računarska oprema, životna sredina i drugo. Za ovogodišnje nagrade takmičilo se 2000 kandidata iz 39 zemalja, kod kojih su ocenjivane inovacije, prednosti za koristnike i stranke, trajnost i vizuelna privlačnost.

»Ova IDEA priznanja su pravi dokaz sposobnosti Kijinog dizajnerskog tima«, rekao je Tom Kearns, vođa Kijinog američkog dizajnerskog centra, i dodao: »GT4 Stinger je nastao sebično ali sa velikim učinkom: Pitali smo se kako bi izgledalo kada bi kalifornijski dizajnerski tim ostvario svoju viziju Kijinog sportskog vozila sa fokusom na prelep spoljašnji izgled i izvanrednu voznu dinamiku. Verovatno najveći izazov sa kojim se je naš tim suočio je novo rođenje Kia Soula. Morate da ponudite svež izgled bez gubitka originalnosti i privlačnosti. U oba slučaja ne možemo da budemo zadovoljniji rezultatima.«

Kijin dizajnerski tim, koji od 2006. godine vodi predsednik Kia Motors Corporation i vođa dizajna Peter Schreyer, rednovno dobija nagrade i pohvale za svoj inovativni rad, koji menja marku Kia i doprinosi značajnom globalnom rastu u zadnjih pet godina. Nagrada Idea je, nakon nagrada »Red Dot« i »If« već treća velika dizajnerska nagrada za drugu generaciju Soula. Koncept GT4 Stinger je osvojio brojne pohvale medija širom sveta, zbog svog agresivnog i sportskog izgleda koji oduzima dah.

GT4Stinger

GT4 Stinger
Premijerno predstavljen u januaru, na salonu automobila u Detroitu, GT4 Stinger je Kijino najagresivnije konceptno vozilo do sada i prava mašina. Kao i svaki drugi pravi sportski automobil sa četiri sedišta i zadnjim pogonom, i za njim se po gradu okreću glave, a zahvaljujući svom sportskom srcu i na trkačkoj stazi se oseća kao kod kuće. Ispod haube krije se fenomenalno zvučan i na trkama dokazan, Kijin 2,0-litarski benzinski četvorocilindraš sa turbo punjačem i direktnim ubrizgavanjem goriva (T-GDI), koji nudi impresivnih 315 konjskih snaga.

Novi Soul
Iako potpuno nov, ali prepoznatljiv već na prvi pogled, jer je ostao veran izgledu inspirativnog koncepta Track’ster iz 2012-te godine, Soul je postavljen na novi šasiju, koja je tvrđa, duža i šira nego kog prethodnika. Nove dimenzije mu omogućuju više prostora za putnike i njihov prtljag, dok su buka i vibracije dramatično smanjeni. Veći obrtni momenat i konkretna nadgradnja vešanja čine novog Soula tako okretnim i živahnim u gradskoj vožnji.

kiasoulideabronzeawardmedium

***
Kia Motors Corporation spada među najuspešnije globalne automobilske kompanije sa naglašenim smislom za kvalitetne automobile za mlade u srcu. Preduzeće osnovano 1944. godine proizvede više od 2,7 miliona vozila godišnje, koja putem razgranate prodajno-servisne mreže prodaje u 150 država. Kompanija širom sveta zapošljava više od 48.000 ljudi i njihov adut je evropski automobilski način rada. Ključna uloga u razvoju vozila namenjenih evropskom tržištu poverena je tehničko-razvojnom i dizajnerskom centru u Frankfurtu. Dizajniranje svih vozila Kia odvija se pod vođstvom svetski poznatog nemačkog dizajnera Petera Schreyera. Njegov rad potvrđuju brojne evropske i međunarodne dizajnerske nagrade, kao što su red dot award, iF product design award i Automotive Brand Contest za najbolji dizajn u automobilizmu. Izrazito evropsku orijentisanost Kia dopunjuje svojom modernom fabrikom u slovačkoj Žilini i evropskim tehničkim centrom za razvoj i proizvodnju motora, koji Kiju postavljaju na tron proizvođača automobila sa rekordno niskom potrošnjom goriva. Kia je između ostalog i zvanični automobilski partner Svetskog prvenstva u fudbalu i glavni sponzor teniskog grand slama turnira Australian Open. Slogan kompanije »The Power to Surprise« predstavlja globalnu predanost proizvodnji automobila, koji modernom tehnikom, naprednim rešenjima i neprestanim inovacijama premašuju očekivanja kupaca i sa revolucionarnom 7-godišnjom garancijom predstavljaju najbolji izbor za vaš novac.

 

KIA Srbija PR

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *