Jeep® Avenger proglašen za Evropski automobil godine 2023.

Potpuno novi Jeep® Avenger, prvo potpuno električno vozilo na baterije (BEV) ovog brenda, proglašeno je za Evropski automobil godine 2023. Kompaktni Jeep Avenger B-SUV je prvo vozilo brenda Jeep koje je osvojilo ovu prestižnu nagradu u 60-godišnjoj istoriji priznanja. Avenger se našao u užem izboru sa šest drugih finalista, modelima Kia Niro, Nissan Ariya, Peugeot 408, Renault Austral, Subaru Solterra/Toyota bZ4X i Volkswagen ID Buzz.

Pobednika je proglasio nezavisni žiri od 57 stručnjaka iz 22 države, koji je organizovalo devet auto-moto publikacija. Avengerov skor bio je 328 poena i 21 glasova za najboljeg, što je 87 poena više u odnosu na drugoplasiranog. Žiriji iz svih država sem jedne stavili su Avenger u jednu od top tri pozicije.

Rezultati su objavljeni na ceremoniji na Sajmu automobila u Briselu, u Belgiji, u petak, 13. januara.

Soren V. Rasmusen, novi predsednik žirija za izbor automobila godine, prokomentarisao je rezultat:

„Jeep Avenger je zaslužni dobitnik priznanja Automobil godine. Na ubedljiv način, on odražava vreme u kome je u svet automobila ušla ogromna promena sa kojom se poznati brend suočava i ona isijava iz njegovog dizajna. Jeep Avenger je pravi Evropljanin i ima toliko dobrih elemenata zahvaljujući kojima se žiri složio oko titule: Automobil godine 2023. Čestitamo!

„Počastvovani smo i ponosni što je ovakav istaknuti žiri evropksih auto-moto stručnjaka proglasio prvi potpuno električni SUV Jeep brenda za evropski automobil godine,“ rekao je Kristijan Munije, glavni izvršni direktor brenda Jeep.

„Ovo je prvi put da je brend Jeep bio finalista i pobednik u ovom izboru i to dokazuje značaj modela Jeep Avenger kao ključnog dela naše globalne strategije elektrifikacije, dok brend napreduje ka tome da postane svetski lider u segmentu terenaca sa nultim emisijama. Čestitamo svim drugim finalistima u ovom izazovnom takmičenju.“

Antonela Bruno, direktorka brenda Jeep za Evropu, rekla je: „Avenger potvrđuje posvećenost brenda Jeep evropskom tržištu i elektrifikaciji. On predstavlja značajan korak u električnoj evoluciji brenda Jeep u Evropi, i na čelu je portfelja sposobnih, potpuno električnih vozila po meri Evrope.“

Dolazak modela Jeep Avenger u Evropu označava početak sledeće faze elektrifikcaije brenda Jeep – talasa BEV – u okviru koje će četiri potpuno električna vozila stići na tržište do 2025. Do kraja 2030. 100% prodaje brenda Jeep u Evropi činiće električna vozila.

Novi Avenger je kompaktni SUV, i sa dužinom od samo četiri metara, deo je rapidno rastućeg B-SUV segmenta, koji je drugi najveći u Evropi u pogledu prodatih modela.

 

Agilan, sposoban i prijatan za vožnju, nudi dinamične nivoe performansi zahvaljujući momentalnoj isporuci obrtnog momenta, a ističe se po tome što je tih. Novi SUV je za aktivne osobe koje traže vozilo kompaktnih dimenzija, sa vrhunskim tehnološkim elementima.

Ima autonomiju do 400 km u WLTP ciklusu i više od 550 km u gradu *. Nov električni pogonski sistem kombinuje jedinstven električni motor od 400 volti sa 115 kilovata i 260 Nm maksimalnog obrtnog momenta sa novo baterijom od 54 kWh.

 

Novi Jeep Avenger predstavljen je 17. oktobra na Sajmu automobila u Parizu, i odmah je privukao veliko interesovanje i vrlo pozitivne komentare. Hvale stručnjaka uskoro je potvrdilo i intenzivno interesovanje kupaca. Za manje od 3 meseca od preliminarnih rezervacija ekskluzivne verzije 1st Edition, prve verzije sa punim paketom opreme, prodato je više od 8.000 jedinica – 60% od toga van Italije.

Porudžbine se otvaraju za celu gamu, koja je jednostavna i kompletna i nudi visok nivo sposobnosti, tehnologije i povezanosti već u okviru standardnog paketa (https://www.media.stellantis.com/em-en/jeep). Avenger je dostupan po uravnoteženoj ceni, omogućavajući prelazak na električnu vožnju. U zemljama gde podstoje državni podsticaji, novi Jeep Avenger BEV biće dostupan po početnoj ceni ispod 30.000 evra.

 

Stellantis Srbija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *