Kia EV9 finalista izbora za Evropski auto godine 2024.

Kijin potpuno električni SUV s dometom do 563 km i vrlo brzim punjenjem plasirao se među sedam najboljih ovogodišnjih noviteta u Evropi. Kia se u najuži izbor uvrstila već treći put zaredom (ukupno šest puta), prethodne godine sa Nirom, dok je 2022. Kia EV6 pobedio i postao Evropski auto godine. Alternativna koža, biomaterijali i reciklirana plastika dokazuju Kijinu privrženost održivosti Kia EV9 se plasirao u finalni krug izbora za Evropski auto 2024. godine (engl. COTY).

Potpuno električni SUV je prvo bio na širem spisku od 28 novih modela predstavljenih ove godine, a sada ga je žiri koji čini 59 članova iz 22 zemlje smestio među sedam najboljih. Ukupni pobednik će biti proglašen 26. februara, na salonu automobila u Ženevi.

Kao i višestruko nagrađivani električni krosover Kia EV6 i potpuno električni Kia EV9 napravljen je na namenskoj platformi za električna vozila E-GMP. EV9 je jedan od prvih električnih vozila sa sedam sedišta na tržištu i pruža prostranu unutrašnjost s komforom kao u raskošnoj dnevnoj sobi. Po pitanju dometa EV9 je odličan saputnik za porodična putovanja, jer je s jednim punjenjem moguće preći do 563 km. Zahvaljujući 800-voltnoj tehnologiji vrlo brzog punjenja bateriji kapaciteta od 99,8-kWh samo 15 minuta punjenja je dovoljno za 249 km dometa, što nudi izuzetnu efikasnost u svom razredu.

Jason Jeong, predsednik kompanije Kia Europe, rekao je: „Ponosni smo da smo se s modelom Kia EV9 već treći put zaredom plasirali u uži izbor za auto godine u Evropi. Kia EV9 korača stopama nagrađenog modela EV6, automobila 2022. godine, te dokazuje našu ambiciju da se etabliramo kao vodeći brend električnih vozila na evropskom tržištu.“

 

KIA Motors

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *