Kia predstavlja svoj prvi 8-stepeni automatski menjač

Kia Motors predstavila je nekoliko informacija o svom novom 8-stepenom automatskom menjaču (8AT), koji će se koristiti na vozilima s prednjim pogonom. Inteligentno rešenje donosi manju težinu i slične dimenzije kao uobičajeni 6-stepeni automatski menjač. Novi 8AT za vozila s prednjim pogonom (FWD 8AT), koji je plod vlastitog razvoja korejskog automobilskog diva, omogućava vrlo učinkovit i uglađen prenos. Suština novog automatika je u tome da FWD 8AT zauzima isto prostora kao uobičajeni 6-stepeni, pri čemu je novi menjač lakši za 3,5 kg.

Kijini inženjeri već imaju iskustva u razvoju 8-stepenog menjača za vozila sa zadnjim pogonom – koristi se kod modela Kia K900 5.0L V8 (ne prodaje se u Evropi) – i ugrađivali su ga uzdužno s prenosom snage na zadnju osovinu. Ugradnja menjača s jednakim brojem stepeni na prednjem pogonu je zbog ograničenog prostora i poprečnog postavljanja vrlo zahtevna, jer je potrebno u prostor ispod poklopca motora ugraditi motor, vešanje i sve ostale komponente pogona.

143 nove patentirane tehnologije
Pri razvoju menjača, koji traje od 2012. godine, Kia je patentirala čak 143 nove tehnologije, koje pružaju izvanredne mogućnosti i učinkovitost. Novi menjač omogućava uglađeno ubrzavanje iz mirovanja i bolju potrošnju goriva, manje buke i vibracija, kao i odlučnije ubrzavanje pri većim brzinama u odnosu na automatski menjač s manje stepeni prenosa. Kako bi smanjili potrošnju goriva Kijini inženjeri su kod 8AT umonogome smanjili pumpu za ulje (glavni izvor gubitka snage kod automatskog menjača) i pojednostavili konstrukciju hidrauličkog upravljačkog sklopa. 8AT se može pohvaliti najmanjom pumpom za ulje u svojoj klasi i s učinkovitim načinom distribucije i upotrebe hidrauličkog ulja.

kia-8-speed-fwd-at-medium
Kijini inženjeri su promenili i hidrauličko-upravljački sistem, koji deluje direktno na elemente kvačila čime se smanjuje broj potrebnih solenoidnih ventila. Tako je broj potrebnih ventila smanjen sa 20 na 12, što zbog direktnijeg uticaja omogućava bržu promenu brzina i direktniji prenos snage od motora do točkova. Ujedno se i smanjio prostor koji menjač zauzima u prostoru ispod poklopca motora. Ugradnjom dodatnog kvačila i kompleta prenosnih zupčanika u odnosu na postojeći Kijin 6-stepeni automatski menjač povećao se odnos između najvišeg i najnižeg stepena prenosa u novom menjaču čak za 34%, što donosi bolju potrošnju goriva s nižim nivoom buke i vibracija pri višim brzinama, uz bolje ubrzanje i performanse pri vožnji uzbrdo u nižim stepenima prenosa.

8-stepeni menjač premijerno u novoj luksuznoj limuzini Kia Cadenza
Novi 8AT, namenjen vozilima s prednjim pogonom, globalnu premijeru će doživeti u velikoj luksuznoj limuzini Kia Cadenza, koja još ove godine stiže na neka globalna tržišta (zasad nije predviđena prodaja u Evropi) u kombinaciji sa 3,3-litarskim GDI V6 benzinskim motorom.

Kijin novi 8-stepeni automatski menjač ubuduće će se koristiti u srednjevelikim i velikim modelima s prednjim pogonom, a služiće kao odskočna daska u daljnjem razvoju Kijinih naprednih menjača. Pogledajte video koji pojašnjava tehničke detalje Kijinog novog 8AT za prednji pogon.

Kia Motors PR

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *