Kia Stinger bljesnuo pod reflektorima salona u Detroitu

Kia je na nedavno otvorenom salonu automobila u Detroitu, gde tradicionalno caruju američki proizvođači automobila, premijerno predstavila Kia Stinger. Radi se o sportskoj limuzini sa 5 sedišta koja će redefinisati klasu u kojoj trenutno dominiraju evropski brendovi, jer Stinger obećava najveće performanse u istoriji Kije i podržan je najdužom evropskom fabričkom garancijom, koja garantuje kvalitet i pouzdanost.

Dizajniran u Frankfurtu, razvijen na Nürburgringu, vrhunski kvalitet iz Kije
Kia Stinger je u trenu prepoznatljiv kao direktna evolucija prethodnih koncepata, koji su nastali pod dirigentskom palicom Petera Schreyera, Kijinog glavnog dizajnera i već neko vreme jednog od trojice predsednika korporacije, i njegove nadarene ekipe iz Kijinog dizajnerskog centra u Frankfurtu. Za razvoj voznih mogućnosti i upravljivost modela pobrinuo se Albert Biermann, vođa Kijinog odeljenja za testiranje vozila i razvoj snažnijih vozila, koji je sa svojom ekipom razvijao vozilo u glavnom R&D centru u Namyangu (J. Koreja) i na čuvenom nemačkom trkalištu Nürburgring.

Kia Motors ispunjava obećanje o serijskoj proizvodnji koncepta GT
Ali šta je ustvari pravi gran turismo? To pitanje je bilo osnova za dugogodišnje putovanje,  koje je započelo 2011., kada je na salonu u Frankfurtu predstavljen koncept GT. Iako svaka Kijina dizajnerska studija ima neku svoju svrhu koncept GT je u široj javnosti više shvaćen kao san, jer se na kraju krajeva radilo o brendu koji je poznat po masovnoj proizvodnji vozila s dobrom vrednošću za svoju cenu. Ali GT je potaknuo strast, koja je u narednih pet godina san pretvorila u javu.

Nakon što je upaljeno zeleno svetlo za Stinger, čime je gran turismo postao misija, počeo je razvoj modela. S obzirom na to da se radi o Kiji to je značilo da dizajn mora biti odvažan. I bio je. I da mora biti okretan i brz, ali istovremeno luksuzan i tih. Morao je omogućavati optimalan balans između vožnje i upravlljivosti na jednoj strani i udobnim prevozom pet osoba i njihovog prtljaga na drugoj. Moralo je biti mnogo stvari, ali najviše od svega morao je biti autentični gran turismo. I jest.

Dizajn
Pošto pretvaranje koncepta u serijsko vozilo nije mačji kašalj Schreyer se obratio Kijinom dizajnerskom centru u Frankfurtu – mestu rođenja koncepta GT – kako bi Stingeru udahnuli život. “Kod pravog gran turisma – automobila za duge vožnje – ne radi se o najvećoj snazi, tvrdoj dinamici i brutalnom stilu, a na račun luksuza, udobnosti i slave,” kaže Gregory Guillaume, Kijin glavni dizajner za Evropu. “Stinger nije namenjen tome da prvi stigne u cilj – to je auto kod kojeg se radi o putovanju. Radi se o strasti.”

Stinger isijava mišićavo samopouzdanje – od mekog prednjeg dela do vitkih bokova i jakih bedara. Srž njegove pojave na putu su dimenzije prilagođene zadnjem pogonu; dug poklopac motora i kratak prednji prepust, dug međuosovinski razmak, koji omogućava prostranu kabinu te dug zadnji prepust sa moćnim ramenima. Stingerov stav i vizuelni balans stvoreni su kako bi vozilu dali eleganciju i sportski duh umesto mladalačke agresivnosti.

Šasija
Kad je Albert Biermann, koji je u decembru 2014. iz BMW-ovog odeljenja M došao u Kiju, prvi put ugledao Stingera činilo mu se da auto mora proizlaziti iz osećaja za volanom. “Smatram da je Stinger za brend Kia nešto kao poseban događaj,” kaže Biermann. “Jer niko od Kije ne očekuje takav automobil, ne samo zbog toga kako izgleda nego i zbog toga kako se vozi. To je nešto sasvim drugo.”

Sa 2.905 mm Stingerov međuosovinski razmak je duži od konkurenata kao što su Audi A4, Infiniti Q50, Lexus IS, BMW 4 Gran Coupe ili čak Lexus GS i Mercedes CLS. Model je i duži (4.830 mm) i širi (1.870 mm) od konkurenata u klasi, što mu omogućava izdašnu prostranost u kabini. Stingerov prtljažni prostor je takođe veći nego kod većine u klasi i ima dovoljno prostora za odlaganje putničkih kofera ili opreme za golf, a na raspolaganju je i električno otvaranje i zatvaranje prtljažnih vrata.

Stinger je postavljen na šasiji, koja je 55-postotno izrađena od naprednog vrlo čvrstog čelika (AHSS). Ta tvrdoća između ostalog pozitivno utiče na smanjenje buke i vibracija u kabini. Oslanjanje – napred MacPhersonove opružne noge, a pozadi multilink – vozaču nudi optimalan odaziv. U Kiji premijerno predstavljaju elektronski prilagodljivo delovanje podvozja (Dynamic Stability Damping Control). Iako se Stinger uvek ponaša predvidljivo i u skladu sa vozačevim odazivom, u zavisnosti od uslova i načina vožnje, može se podešavati za živahniju vožnju u krivinama, jer sistem u tom slučaju malo olabavi prednje amortizere i ukruti zadnje. Upravo suprotno deluje sistem pri vožnji velikom brzinom – tada je vozilo stabilnije zahvaljujući krućim prednjim amortizerima i mekšim zadnjim. Sistem vozaču omogućava biranje nekog od pet načina: Personal, Eco, Sport, Comfort i Smart (premijerno u Kiji).

Električni servo volan standardno je postavljen direktno na letvi volana (R-MDPS), što omogućava direktniji odaziv i smanjuje neželjene vibracije, koje se prenose preko šipke. Tvrdoća volana je takođe podesiva na pet načina.

Pogonski sklop
Ako šasija predstavlja kičmu gran turisma, onda pogonski sklop predstavlja njegovo srce. Kupci će moći birati između 2 turbo motora – oba ispod izdužene haube postavljena
uzdužno. Iako podaci o motorima još nisu sasvim konačni već sada je poznato da 2,0-litarski turbo četvorocilindraš Theta II proizvodi 255 KS pri 6.200 okretaja u minuti. Najveći obrtni moment
je 353 Nm, koji je raspoloživ od 1.400 do 4.000 o/min. Još snažniji je 3,3-litarski twin-turbo V6 Lambda II motor snage 365 KS pri 6.000 o/min i obrtnim momentom 510 Nm između 1.300 i 4.500 o/min. Očekivano ubrzanje šestocilindraša od 0 do 100 km/h je 5,1 sekunda, a maksimalna brzina 269 km/h.

Stinger predstavlja 2. generaciju 8-stepenog automatskog menjača za zadnji pogon. Menjač koji je bio prvi put predstavljen u luksuznoj limuzini K900 – plod Kijinog vlastitog razvoja – vozačima nudi uglađeno menjanje brzina i minimalnu potrošnju goriva. Prvi put Kia nudi konverter okretnog momenta CPA (Centrifugal Pendulum Absorber) – uobičajeniji kod avionskih i trkačkih motora – koji smanjuje torzione vibracije na pogonskom sistemu. Vozači mogu birati između automatskog i ručnog menjanja brzina pomoću ručica pored volana. Kao i kod oslanjanja i upravljivosti vozač može birati jedan od pet načina vožnje. Tome je prilagođeno i delovanje – dodavanje ili oduzimanje gasa.

Stinger je Kijina prva limuzina sa zadnjim pogonom i pogonom na sva četiri točka. Varijante sa zadnjim pogonom će imati mehaničku blokadu diferencijala, koje će biti zadužena za raspoređivanje snage na zadnjim točkovima, dok će AWD varijante imati novi sistem DTVC (Dynamic Torque Vectoring Control), koji prati vozačeve inpute i vozne uslove te automatski raspoređuje snagu i kočionu silu na odgovarajući točak sa namenom održavanja zadatog smera. 2,0-litarski turbo 4-cilindraš je obuven u pneumatike dimenzija 225/45R-18, a 3,3-litarski 6-cilindraš će imati prednje pneumatike dimenzija 225/40 R19, a pozadi 255/35 R19. 6-cilindraš je standardno opremljen sa Brembo kočnicama – napred četiri klipa, a pozadi sa dva.

Napredne tehnologije i udobnost
Već dugo je poznato da Kia strankama pruža luksuznu opremu i daje mnogo više od očekivanja kupaca, zato Stinger nastavlja tu tradiciju. Multifunkcionalni sistem asistencije ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) udružuje sve napredne funkcije koje vozaču olakšavaju vožnju i povećavaju užitak u vožnji.

Američka uprava za bezbednost u saobraćaju (NHTSA) ocenjuje da je za 100.000 saobraćajnih nesreća u SAD direktni uzrok umor vozača. Zbog toga godišnje pogine oko 1.550 osoba, a 71.000 ih je povrijeđenih. Kijin prvi sistem za upozoravanje vozača na fokusiranost DAA (Driver Attention Alert) pomaže kod savladavanja koncentracije ili pospanosti u toku vožnje. Sistem prati broj inputa vozila i vozača i u slučaju da detektuje osetno smanjenje vozačeve koncentrisanosti zvučnim upozorenjem i grafičkim prikazom na meraču vozača upozorava da je potrebno napraviti pauzu.

Sistem za sprečavanje čeonog sudara FCA (Forward Collision Assistance) sa ugrađenim automatskim kočenjem u nuždi AEB (Autonomous Emergency Braking) sa detekcijom pešaka može detektovati eventualni sudar s drugim vozilom ili pešakom i pomaže kod zaustavljanja vozila. Napredni radarski tempomat (ASCC) održava unapred određenu udaljenost od Stingera do vozila ispred i u slučaju zgusnutog saobraćaja može u potpunosti zaustaviti vozilo. Sistem za održavanje vozila unutar vozne trake (LKA) aktivno prati položaj vozila i zvučnim upozorenjem upozorava vozača te okretanjem volana održava željeni položaj vozila. Sistem za praćenje poprečnog saobraćaja kod vožnje unazad RCTA (Rear Cross Traffic Alert) na parkiralištu skenira područje iza vozila i slučaju detekcije poprečnog saobraćaja zvučnim upozorenjem upozorava vozača.

Povezivost, zabava i putne informacije vozila takođe su važni kao i dinamične vozne osobine, zato Stinger dolazi na tržište sa najnovijim infotainment sistemima. Po visini podesiv displej u boji na vetrobranskom staklu (HUD) vozaču nudi ključne informacije, kao što su npr. brzina, navigacija „krivina po krivina“, podešavanje audio sistema i tempomata te upozoravanje na mrtve uglove. Stinger je standardno opremljen bežičnim punjenjem mobilnog telefona i Bluetooth upravljanjem, dok se do većine ostalih podsistema pristupa preko prekidača na upravljačkom obruču.

Duga putovanja su zaštitni znak vlasnika vozila gran turismo, zato su na raspolaganju tri vrhunska audio sistema, koji unutrašnjost vozila pretvaraju u koncertnu dvoranu. Osnovni audio sistem namenjen 2,0-litarskom turbo motoru uključuje 6 zvučnika i 7-inčni haptički displej osetljiv na dodir sa najnovijom varijantom Kijinog sistema UVO. Uz 3,3-litarski twin turbo motor standardno dolazi 9 zvučnika i eksterno pojačalo. Vrh ponude predstavlja premium audio sistem Harman/Kardon® snage 720 vati sa eksternim pojačalom, koji omogućava kristalno čist zvuk. Sistem nudi 15 zvučnika i ispod svih sedišta smeštene subwoofere (prvi put u Kiji), tehnologiju Clari-Fi™, koja obnavlja audio fajlove oštećene prilikom procesa digitalne kompresije. Ova tehnologija vraća hi-fi iskustvo slušanja bilo kojeg digitalnog izvora. Sistem je opremljen i najnovijom generacijom tehnologije QuantumLogic™ Surround Sound, koja izdvaja signale iz originalnog snimka i onda ih autentično, višedimenzionalno emituje u obliku čistog, punog zvuka.

Serijska proizvodnja Stingera počinje sredinom godine, a u Evropi i kod nas ga očekujemo krajem godine.

http://www.kia.rs/stinger

 

Kia Motors PR

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *