Kia svečano otvorila novu fabriku u Meksiku

Korporacija Kia Motors je na nedavnoj svečanosti pred 500-ak uglednih uzvanica otvorila svoju novu fabriku u Meksiku. Gradnja Kijine nove fabrike, koja se nalazi u gradu Pesquería u severnomeksičkoj pokrajini Nuevo Léon, počela je u oktobru 2014. Investicija u proizvodni pogon, koji je već Kijin šesti izvan Južne Koreje, iznosi čak 3 milijarde dolara.

Svečanosti koja se odvijala u pogonu za montažu prisustvovali su brojni ugledni gosti, između ostalog i meksički ministar privrede Ildefonso Guajardo Villareal, guverner pokrajine Nuevo Léon Jaime Rodríguez Calderón i gradonačelnik Pesquerije Miguel Ángel Lozano Munguía. U delegaciji od oko 100-ak gostiju iz Koreje bili su i predsednik Hyundai Motor Group Mong-Koo Chung i potpredsednik i direktor korporacije Kia Motors Hyoung-Keun Lee. “Naša nova fabrika u Meksiku je najnoviji korak u ostvarivanju plana da Kia postane jedan od vodećih automobiliskih brendova na svetu,” rekao je na svečanosti Mong-Koo Chung, predsednik Hyundai Motor Group, i dodao: “Inovativan dizajn i vrhunski kvalitet vozila iz nove meksičke fabrike oberučke će prihvatiti naše cenjene stranke, ne samo u Meksiku, nego i u drugim zemljama Južne i Severne Amerike.”

kia-motors-mexico-plant-grand-opening-ceremony-medium

Kia širi globalnu proizvodnju
Kijina nova fabrika proizvodiće godišnje čak 400.000 vozila, što će povećati kapacitete kompanije na ukupno 3,56 miliona vozila. Proizvodnja je u maju ove godine započela prvim primercima automobila srednjeg razreda – modela Kia Forte (na nekim tržištima se prodaje pod imenom Cerato).

Sledeće godine proizvodnja novog Rija
Početkom 2017. u meksičkoj fabrici počinje i proizvodnja četvrte generacije novog Rija, koji će inače svetsku premijeru doživeti 29. septembra na salonu automobila u Parizu.

kia-motors-mexico_assembly-line-workers-medium

Fabrika će proizvoditi 400.000 vozila godišnje
Pored isporučivanja vozila meksičkom tržištu, gde Kia do 2020. namerava dostići 5-postotni tržišni udeo, 80 posto proizvodnje je namenjeno brojnim drugim zemljama u regionu, između ostalog SAD-u i drugim južnoameričkim tržištima, gde je realno za očekivati rast tražnje. Fabrika trenutno radi u jednoj smeni, što je dovoljno za proizvodnju oko 100.000 vozila godišnje, odnosno jedno vozilo na svake 53 sekunda. Druga i treća smena kreću s radom u 2017., što će povećati godišnje proizvodne kapacitete na 300.000 vozila (otprilike toliko koliko proizvode u fabrici u Slovačkoj), dok se očekuje da će fabrika raditi punim intenzitetom od 400.000 vozila godišnje krajem 2018.

Centar za kontrolu kvaliteta i 420 robota
Nova fabrika automobila je jedna od najsavremenijih na svetu. Između ostalog se može pohvaliti sa ukupno 420 robota u pogonima za izradu lima, karoserije, lakirerskoj radionici i montaži. Novi centar za kontrolu kvaliteta je garant proizvodnje po najvišim standardima. Zadivljujuća je i završna faza proizvodnog procesa s naprednim ocenjivanjem kvaliteta komponenata i vrednovanjem, gde se kontrola kvaliteta obavlja zajedno s Kijinim dobavljačima, što svim učesnicima omogućava upotrebu svih saznanja koja su bilo kako povezana s kvalitetom. Centar za kontrolu kvaliteta omogućava neprestana poboljšanja kvaliteta vozila, kao i rast ugleda brenda kao proizvođača koji premašuje očekivanja kupaca.

kia-motors-mexico_quality-center-medium

14.000 novih radnih mesta i više društvene odgovornosti
Fabrika celom regionu donosi brojna nova radna mesta. Tako će do kraja 2017. u njoj i kod njenih dobavljača dobiti posao čak 14.000 ljudi. Fabrika će imati i centar za školovanje zaposlenih u montaži vozila. Kijin sistematičan pristup stručnom osposobljavanju i razvoju ljudskih resursa će od svakog zaposlenog zahtevati 15-dnevno školovanje pre početka rada u pogonu za montažu vozila, s mogućnošću dodatnih daljnjih školovanja.

kia-motors-mexico_robotics-medium

Fabrika Kia Motors Mexico će oko milion dolara godišnje uložiti u društveno odgovorne projekte, koji se tiču lokalnog stanovništva Pesqueríje. Te aktivnosti će između ostalog uključivati donacije vozila za organizacije, koje su zadužene za javnu bezbednost, podršku siromašnijim domaćinstvima, gradnju obrazovnih centara i stipendije.

Kia Motors PR

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *