Kia u 2017. godini povećala svoj tržišni udeo u Evropi na rekordni nivo

 

Kia Motors je u 2017. godini u Evropi prodala najviše vozila do sada. Rast je iznosio čak 8,5%. Najnoviji podaci, koje je posredovalo evropsko udruženje proizvođača automobila (ACEA), pokazuju da je Kia u Evropi prodala rekordnih 472.125 novih vozila (435.316 u 2016. godini). Kijin rast prodaje bio je veći od rasta evropskog tržišta automobila, koji je u 2017. iznosio 3,3%. Najviše prodatih Kija u Evropi ikada do sada i rekordni tržišni udeo od 3 procenta Ti podaci znače da je Kia u prošloj godini imala tržišni udeo od 3 odsto, što je novi rekord ovog brenda.

Kia se u ovom trenutku može pohvaliti bogatom paletom modela – najnoviji
prodajni adut je sportska limuzina Stinger, uz ostala tri prošlogodišnja noviteta: kompaktni krosover Stonic, kompaktni petovratni Rio i gradski mališan Picanto. Uspehu Kije su doprineli i hibridna (Niro, Optima) i električna vozila (Soul EV).

Michael Cole, izvršni direktor Kia Motors Europe, rekao je: “2017. godina predstavlja godinu promena u Kiji u Evropi, jer smo predstavili nekoliko važnih novih modela. Popularnim novajlijama Riju i Picantu su se pridružili modeli u segmentima gde do sada nismo bili prisutni. Stonic je već postao količinski značajan model za Kiju, dok je Stinger svojim izgledom i performansama oduševio automobilsku i širu javnost.”

“Hibridi i električna vozila postaju sve važniji deo naše prodajne game. Prošle godine smo pokrenuli prodaju 2 plug-in hibrida i polučili uspeh sa hibridnim krosoverom Nirom. Zato je danas jedna od deset Kija prodatih u Evropi hibridno ili električno vozilo. To je trend koji će se još intenzivirati u narednim godinama, zahvaljujući našim alternativno pokretanim vozilima koja će puno doprineti ostvarivanju našeg srednjeročnog cilja da u Evropi prodamo pola miliona vozila godišnje.”

Prodaja hibridnih i eletričnih vozila se u godini dana gotovo utrostručila 2017. godina je postala rekordna po pitanju Kijinih hibridnih i električnih vozila u Evropi. U prvoj kalendarskoj godini prodaje je hibridni krosover Niro sa 30.986 prodatih primeraka već postao peti najprodavaniji model Kije. Pored njega prodato je i 2.888 plug-in hibrida ovog modela. Električni Soul EV je sa 5.718 prodatih primeraka postavio novi prodajni rekord (+28,5% u odnosu na 2016.). Istovremeno je model Optima dobio još jednog člana porodice i to plug-in hibrid Optima Sportswagon, koji je našao 2.382 kupca. Kia je pre nekoliko dana na sajmu zabavne elektronike CES 2018 u Las Vegasu najavila da će do 2025. godine kupcima ponuditi 16 električnih vozila – 5 hibrida, 5 plug-in hibrida i novo potpuno električno vozilo (EV), kao i novo vozilo na gorive ćelije (FCEV).

Kia Sportage sa ukupno prodata 131.783 primerka i dalje je na prestolu Kijinih
najprodavanijih modela u Evropi. Novi Rio, Kijin predstavnik u B segmentu, koji je lansiran u prvom kvartalu prošle godine, bio je Kijin drugi najprodavaniji model. Prodaja Ria se u odnosu na 2017. povećala za 6 procenata – sa 68.580 na prošlogodišnjih 72.688 vozila. Kia cee’d, kojeg proizvode u Evropi (petovratna kombilimuzina, karavan Sportswagon i trovratni pro_cee’d) prodat je u 72.105 primeraka. Novi Picanto, koji je kao i Rio lansiran u prvom kvartalu 2017., može se pohvaliti rastom od 14,3% i sa rekordnih 63.145 prodatih primeraka.

Dolazak Stonica i Stingera u zadnjem kvartalu 2017. pozitivno je uticao na Kijinu prodaju. Stinger, najbrži serijski model u istoriji Kije, krajem godine našao je 1.265 kupaca. Kia je takođe prodala 11.747 Stonica, što je dobar uvod za model, koji je tek zakoračio u segment malih gradskih sportskih terenaca – najbrže rastući automobilski rsegment u Evropi.

KIA Motors PR

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *