Kijina vizija budućnosti na salonu u Seulu

Kijina moćna sportska limuzina, sada po prvi put predstavljena na njihovom domaćem tržištu, donosi duh istorijskih gran tourera – snažnih, elegantnih vozila, koja putnike prevoze brzo i sa stilom. Stinger se može pohvaliti izgledom za kojim će se okretati glave, prostranošću za svih pet putnika i njihov prtljag, kao i stabilnom, ali uzbudljivom vožnjom s izvanrednom upravljivošću i pogonom na zadnje točkove.

Stinger će i u Koreji, kao i u Evropi, u prodajne salone stići krajem godine, kada će biti na raspolaganju s tri snažna motora. Ulazni 2,2-litarski turbodizelski motor, koji će u Evropi predstavljati većinu prodaje, proizvodi 200 konjskih snaga pri 3.800 obrtaja u minutu, dok najveći obrtni moment od 440 Nm, koji je raspoloživ u rasponu od 1.750 do 2.750 okr./min, omogućava ubrzanje vozila od 0 do 100 km/h u 7,7 sekunda, a njegova najveća brzina je ograničena na 225 km/h.

Početni benzinski motor je 2,0-litarski turbo četverocilindraš Theta snage 255 konjskih snaga pri 6.200 obr./min. Njegov najveći obrtni moment od 353 Nm je na raspolaganju od 1.400 do 4.000 obr./min. Vrh Stingerove motorne ponude je 3,3-litarski twin-turbo V6 ‘Lambda II’ benzinski motor snage od čak 370 KS pri 6.000 obr./min i najvećim obrtnim momentom od 510 Nm od 1.300 do 4.500 obr./min. S ubrzanjem od 5,1 sekunda od 0 do 100 km/h je 3,3-litarski 6-cilindraš postao Kijino serijsko vozilo s najbržim ubrzanjem u njenoj 76 godina dugoj istoriji, a njegova maksimalna brzina iznosi 270 km/h.

Kupci Stingera moći će birati između pogona za zadnje točkove ili sva četiri, a tu su još između ostalog i aktivne sigurnosne tehnologije DRiVE WISE i elektronski podesivi sistem vešanja. Vozač će moći birati između čak pet načina vožnje, koji se prilagođavaju njegovom načinu vožnje, što omogućava sportskiju vožnju i upravljivost, ili opušteniju, gran turismo vožnju za uživanje na dugim putovanjima, ili sve ono što je nešto između ove dve krajnosti.
Novi detalji od karbonskih vlakana govore o potencijalu ispod haube

Kia Stinger, izložen na salonu u Seulu, s novom žarko žutom bojom karoserije, nešto promenjenim poklopcem motora, vazdušnim otvorima i maskom motora od karbonskih vlakana, donosi nekoliko dizajnerskih rešenja, koja naglašavaju Stingerove suptilne obline i mišićav stav.

Stinger je po prvi put izložen pored koncepta Kia GT, premijerno predstavljenog 2011. na salonu u Frankfurtu. Ovaj koncept je bio inspiracija za nastanak Stingera kao serijskog vozila. Njegova prisutnost na salonu u Seulu omogućava posetiocima da izbliza vide kako je Kia dizajn svog smelog i za ovaj brend neočekivanog koncepta prilagodila Stingeru, koji kroz nekoliko meseci ide u masovnu proizvodnju.

Interaktivna izložba tehnologija povezivosti i autonomne vožnje

Kia će na svom izložbenom prostoru posetiocima ponuditi i mogućnost testiranja sistema asistencije DRiVE WISE – tako će npr. napredni sistem asistencije vozaču (ADAS) moći isprobati u pozorištu za virtuelnu realnost (VR).
DRiVE WISE utelovljava Kijinu filozofiju stvaranja pametnih, sigurnih vozila i veće sigurnosti za sve učesnike u saobraćaju. VR pozorište posetiocima omogućava potpunu interakciju Kijinih futurističkih tehnologija asistencije vozaču, a pritom mogu i naučiti o načinima na koje će te inovacije uticati na vožnju u skoroj budućnosti. Posetioci će moći isprobati i različite tehnologije, koje su već sada na raspolaganju u novim vozilima, kao npr. radarski tempomat (ASCC) i automatsko kočenje u nuždi (AEB) i dobili uvid u razvoj tehnologije, koja će u budućnosti poboljšati sigurnost u vožnji i povećati udobnost. DRiVE WISE uključuje i Kijinu naprednu tehnologiju, koja kombinuje delovanje kamera i senzora s ciljem olakšanja vožnje vozaču i sprečevanja sudara.

Kia takođe predstavlja brojne tehnologije povezivosti, koje donose inovativne funkcije ‘vozilo-kuća’ i u skoroj budućnosti će omogućavati međusobnu komunikaciju između vozila i kuće. Korisnici će moći preko potpuno interaktivnog ekrana Kijinog audio-vizuelnog navigacionog sistema iz svog vozila pristupati kućnom televizoru, rasveti i kućnom sistemu grejanja; ili od kuće upaliti vozilo i prilagoditi grejanje ili hlađenje i time povećati udobnost u kabini već od samog početka vožnje.

Kijine tehnologije povezivosti predstavljaju buduća, pametno osmišljena povezana vozila, koja će više komunicirati s okolinom s namenom pružanja veće sigurnosti i udobnosti.
KIA Motors PR

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *