MAD MAX- Maks Ferštapen

Trka Formule 1 za Veliku nagradu Malezije završena je njegovom pobedom. Holanđanin je na najlepši način proslavio svoj 20. rođendan, ostavivši iza sebe Luisa Hamiltona u Mercedesu i klupskog kolegu, daleko iskusnijeg Danijela Rikarda. Za većinu njegovih vršnjaka tinejdžerske godine su ispunjene neopravdanim strahovima, opijanjima ili hormonskim divljanjem, ali ovo kao da ne važi za sina nekadašnjeg vozača Formule 1, Josa Ferštapena.

Zapravo, Maks je iz porodice u kojoj je automobilizam deo njegovog DNK-a. Osim oca, njegova majka je Belgijka Sofi Kumpen koja se godinama takmičila u kartingu, koji je prvobitno bio i Maksova ljubav. Njegov ujak, Entoni Kumpen, takmičio se u  trkama izdržljivosti i takođe je vozač NASCAR Whelen EURO serije.

Nema sumnje, radi se o pravom drumskom ratniku!

Kuriozitet je i taj što je Maks u početku vozio trke, a da nije imao položen vozački ispit. Naime, vozio je u Formuli 1 gotovo pola godine, pre nego što je stekao pravo na vozačku dozvolu sa napunjenih 18 godina.

  1. maja 2016. ovaj neverovatni momak ušao je sa samo18 godina u istoriju Formule 1 kao najmlađi vozač ikada, osvojivši Grand Prix u Španiji.Tada je definitivno bio najmlađi vozač koji je i osvojio titulu u Formuli 1!

Njegov meteorski uspon otpočeo je čim je kročio u Red Bull TAG Heuer tim, jer je ovaj momak pokazao izuzetnu zrelost i hrabrost, netipičnu za ovaj uzrast, zamenivši vozača Danil Kvajta. Iako su mnogi sumnjali u uspeh golobradog klinca, Maks je uspeo da im “zapuši usta“ svojim preformansama.

Osim što je najmlađi osvajač Formule 1, Maks je ujedno i najmlađi vozač koji je nastupao u ovom sportu, ali i najmlađi osvajač bodova, kao i najmlađi vozač koji se ikada popeo na podijum.

Osvojivši 25 poena na trci u Španiji, Maks je tako „prešišao“ oca koji toliko poena nije sakupio tokom čitave karijere profesionalnog vozača. Takođe je oborio rekord Sebastijana Fetela koji je svoju prvu pobedu odneo sa 19 godina.

U svetu Formule 1 gde je publika kao u gladijatorkoj areni gladna spektakla i senzacija, Maks je pravo osveženje. Mnogi ga porede sa čuvenim Senom, jer iako mlad pokazuje određeni prkos koji je bio svojstven čuvenom vozaču.

Predviđaju mu sjajnu budućnost i prognoziraju da će imati šampionsku karijeru. Tome u prilog ide i osvajanje titule u Maleziji. Osvojio je već nagrade na kraju sezone 2016, od strane FIA u kategorijama  Rookie of the YearPersonality of the Year i Action of the Year.

Veruje se da je Maks jedan od najvećih talenata u poslednjih nekoliko decenija, a drumska furija je definitivno oličenje TAG Heuer slogana #DontCrackUnderPressure.

 

TAG Heuer PR

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *