Nova Opel Insignia GSi pokorila Nirburgring

Nova Opel Insignia GSi je precizan instrument. Deset milimetara je bliže tlu nego standardna Insignia i najamanje 160 kilograma je laganija od prethodnika, modela Insignia OPC. Sa inteligentnim pogonom na sva četiri točka, koji šalje precizno odmerenu količinu obrtnog momenta svakom točku posebno, zahvaljujući Torque Vectoring sistemu, upravljanje je dovedeno do perfekcije, a podupravljanje eliminisano. Michelin Pilot Sport 4 S pneumatici na točkovima prečnika 20 inča obezbeđuju visok nivo prijanjanja, dok moćne Brembo kočnice garantuju kratak zaustavni put i visoku bezbednost. Pored toga, direktno upravljanje i podesivi amortizeri funkcionišu u saradnji sa kontrolisanim radom motora i transmisije, a reaguju veoma ošto kada je odabran Sport mod vožnje. U najkraćem, Insignia GSi je najbolji primer kako treba da izgleda i funkcioniše moderna i efikasna sportska limuzina.

“Najzahtevnije mesto na svetu da se auto testira do maksimuma” (Volker Strycek)

Originalni 28 kilometara dug test poligon u vidu izuvijanog planinskog puta je otvoren 18. Juna 1927. godine. Ova staza je imala delove sa karakteristikama seoskih puteva, pa je kao takva postala najbolje mesto gde proizvođači mogu da testiraju nove automobile. Prvu pobedu na stazi u Eifel planinama je ubeležio superstar Rudolf Caracciola, koji je kasnije priznao da je staza veoma komplikovana za vožnju i zahtevna. Trostruki šampion Formule jedan, Sir Džeki Stjuart je ovoj stazi okruženoj gustim šumama dao danas svima poznati nadimak – Zeleni pakao. Jedan od vodećih eksperata na ovoj stazi je Volker Strycek, Opelov direktor sportskih automobila i moto sporta. Tokom 2003. godine on je pobedio na trci 24 časa Opel Astra V8 kupa. Nedavno Strycek i njegov tim su baš na ovom mestu izvršili finalna podešavanja na modelu Insignia GSi.

“Laka konstrukcija, vrhunsko oslanjanje sa unapređenom hidrulikom amortizera, softverskim podešavanjem i jedinstvenim pogonom na sva četiri točka sa vrhunskim pneumaticima, čine model Insignia GSi upravo onoliko oštrim i preciznom koliko mi to želimo” reako je Strycek posle test vožnji. “Rezultat govori sm za sebe. U mogućnosti sam da za upravljačem Insignie GSi izvezem krug za dvanaest sekundi manje nego u snažnijem prethodniku, modelu Insignia OPC. Ali očigledno je da automobil vozim do krajnjih granica i koristim apsoluno svaki centimetar asfalta. Automobil je naročito brži u kompleksnijim deonicama staze, sa više složenih rivina, kao i na mestima gde je prijanjanje za asfalt slabije, pa do izražaja dolazi preciznost upravljnja.”

“Ovo je preciznost i efikasnost kakva se očekuje od modernog sportskog automobila”

Opelovi inženjeri su za model GSi osmislili potpuno drugačije oslanjanje nego za klasičnu verziju modela Insignia. Kraće opruge spuštaju karoseriju modela GSi za deset milimetara, dok specijalni amortizeri redukuju vertikano kretanje karoserije na minimum. Moćne četvoroklipne Brembo kočnice sa diskovima prečnka 345 milimetara i direktnije upravljanje su takođe tu da se pobrinu da vozne karakteristike GSi verzije mudu bolje nego kod standaardne. Insignia GSi je serijski opremljena FlexRide oslanjanjem i upravljanjem. Ono prilagođava amortizere i upravljanje u deliću sekunde, a kontrolna jedinica takođe menja kalibraciju komande “gasa”, a podešava i trenutak promene stepeni prenosa automatske transimisije. Vozač može da bira između Standard, Tour i Sport moda. U skladu sa odabranim vozačkim modom, upravljač i pedala “gasa” su još osetljiviji i direktniji. Isključivo u GSi modelu se nudi i Competition mod, koji se aktivira uz pomoć ESP prekidača. Dupli pritisak na njega omogućava veštim vozačima više zanošenja, jer je elektronska kontrola stabilnosti deaktivirana. Neophodno kada iskusan vozač želi da postigne željeno vreme, na primer na Nirburgringu.

Sportsko oslanjanje i upravljanje su razvijeni u kombinaciji sa Michelin Pilot Sport 4 S pneumaticima visokog nivoa prijanjanja, koji su od početka postavljeni na točkove prečnika 20 inča. Poseban doprinos stiže i od pogona na sva četiri točka sa sistemom raspodele obrtnog momenta po točkovima, koji je deo standardne opreme, što je presedan u ovoj klasi vozila. Kod ovako naprednog automobila klasičan diferencijal na zadnjoj osovini je zamenjen sa dve spojnice koje upravljaju svakim točkom posebno, a njihov radni režim se po potrebi menja u delićima sekunde.

Ovaj sportski sedan je pokretan impresivnim benzinskim turbo motorom, koji kombinuje performnse i ekonomičnost. Ovaj dvolitarski četvorocilindraš oslobađa 191 kW (260 ks) i masivan obrtni moment od 400 Nm (NDEC potrošnja: 11,2 litra na 100 kilometara u gradskim uslovima, 7,1 l/100 km van grada, kombinovano 8,6 l/100 km, 197 g/CO2). Pored benzinskog motora, Insignia GSi je dostupna i sa BiTurbo dizel motorom od 154kW/210 ks (NDEC potrošnja: 8,9 litra na 100 kilometara u gradskim uslovima, 6,1 l/100 km van grada, kombinovano 7,3 l/100 km, 192 g/CO2). Ovaj motor isporučuje 480 njutnmetara obrtnog momenta. Oba motora su uparena sa potpuno novom osmostepenom automatskom transmisijom. Vozač ima mogućnost da stepene prenosa menja u uz pomoć polugica iza upravljača, bez sklanjanja ruku sa upravljača, ili pogleda sa druma. Pored toga, rad automatske transmisije, odnosno trenutak promene stepena prenosa, može da se koriguje izborom određenog moda vožnje, Standard ili Sport.

Nova Opel Insignia GSi je dostupna kao sedan, ali i kao porodično orijentisani i praktični karavan – Opel Insignia GSi Sports Tourer.

 

Opel Srbija PR

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *