Nova Opel Insignia: Lakša, dinamičnija, agilnija

Opel je novoj Insigniji Grand Sports podario sve što jedan sedan srednje klase zahteva da bi osigurao unapređenu voznu dinamiku i agilnost. Novajlija se oslobodio do 175 kilograma mase u odnosu na odlazeće modele, što očigledno donosi prednost na planu voznih osobina i performansi. Ovaj atleta je 29 milimetara niži u odnosu na prethodnika, trag točkova je proširen za 11 milimetara, prepusti su značajno redukovani a međuosovinsko rastojanje je povećano za 92 milimetra, što obezbeđuje dodatnu pravolinijsku stabilnost pri visokim brzinama. Dodatno „izbrušena“ FlexRide šasija prilagođava rad amortizera, sistema upravljanja i pogona automatski ili putem selektivnih režima – „Standard“, „Sport“ i „Tour“. Najbolje mesto za testiranje ove tehnologije je naravno legendarni Nirburgring Nordšlajfe. Ova staza je ekstremno zahtevna sa kombinacijom različitih asfaltnih podloga, brzih pravaca i krivina. Svaki novi Opel svoj završni test prođe upravo ovde.

Tim okupljen oko šefa projekta, inženjera Andreasa Cipsera (Andreas Zipser), stigao je na Nirburging u kamufliranim prototipovima. Vozilo se na 21 kilometar dugoj stazi da bi se utvrdili finalni procentualni poeni u samoj vožnji, u cilju perfektnog podešavanja vozila.

„Možete osetiti da je nova Insignia razvijena od praznog lista papira čim sednete u automobil. Spoj vozača i automobila je neverovatan, što obezbeđuje da vozač mnogo bolje oseća vozilo. Insignia je postala agilnija, čak i sa istim motorima“, rekao je Cipser, koji je jedva čekao nove brze krugove.

New Opel Insignia: More Agile to Drive

Glavni inženjer se uputio u padok, gde je seo u Insigniju Grand Sport i izašao na asfalt Nordšlajfea. Uskoro je doveo Opelov sedan sa petoro vrata do limita, uronivši u sekciju staze poznatu kao „Brünnchen“, pre nego što se vešto izborio sa „Planzgartenom“, deonicom poznatom među ljubiteljima auto-moto sporta. Opelova nova perjanica leti stazom. Cipser uživa u novom, preciznom, u zavisnosti od brzine prilagođavajućem sistemu upravljanja i poziciji u vozački orijentisanom kokpitu. Sama pozicija vozača je tri centimetra niža u odnosu na odlazeći model i donosi osećaj spojenosti sa automobilom – centralna konzola obezbeđuje dodatnu podršku a instrumentacija i kontrolni uređaji su lako dostupni. Sve ovo rezultira pozicijom sličnom onoj kod trkača u klasi turističkih automobila, što je idealno za dinamičnu vožnju, ne samo na Nirburgringu.

opel-insignia-grand-sport-carmouflage-303973

Za izrazito dinamične performanse, idealan odabir vozača čini režim „Sport“ FlexRide šasije: amortizeri se ukrućuju dok odziv na volanu i papučici gasa postaje direktniji. Pored toga, ESP sistem protiv proklizavanja interveniše kasnije, na taj način omogućavajući vozaču više slobode pri zanošenju. U kombinaciji sa automatskom transmisijom, „Sport“ režim podrazumeva kasniju promenu stepena prenosa, tako da je Insignia u potpunosti podešena za dinamičnu vožnju.

Na povratnoj ruti sa Nirburgringa, vozač može da bira između tri postavke, u odnosu na karakteristike puta i svoje sopstveno nahođenje:

• „Standard“: Automatska kontrola bira optimalno podešavanje u odnosu na prikupljene informacije koje šalju senzori vozila.
• „Tour“: Konfiguracija šasije koja u prvi plan stavlja komfor, dok podešavanje pogona za imperativ ima smanjenu potrošnju goriva – ovo je pravi režim za opušteno krstarenje na dugim distancama.
• „Sport“: Poniranje pri kočenju je redukovano, šasija se značajno manje naginje pri brzom prolasku kroz krivine a upravljanje obezbeđuje direktniju povratnu informaciju sa vozne podloge.

opel-insignia-grand-sport-carmouflage-302915

FlexRide šasija elektrohidrauličnim putem prilagođava amortizere uslovima na putu i očitava voznu površinu 500 puta u sekundi odnosno 30.000 puta u minuti. Pored toga, vozač može da memoriše lične preference kada je reč o karakteristikama upravljanja, odziva na papučici gasa i amortizerima, i to putem „Sport“ dugmeta.

„Novi centralni softver „konrole režima vožnje“ (Drive Mode Control), predstavlja srce i dušu adaptivne šasije. On neprestano analizira informacije koje dobija iz senzora i zadatog podešavanja, tako da prepoznaje individualan vozački stil. Ovaj individualan sistem se dalje optimizuje za ostvarivanje najboljeg mogućeg prijanjanja i pozicije na putu“, objasnio je Cipser.

Ukoliko se, na primer, Opel Insignia Grand Sport vozi u „Standard“ režimu i vozač odluči da „napadne“ krivine na vijugavom putu sa više entuzijazma, softver prepoznaje sportski nastrojen stil vožnje na osnovu parametara ubrzanja i kočenja i istovremeno prebacuje podešavanje komponenti šasije i pogona na sportsku postavku.

 

Opel Srbija PR

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *