Nova Panda dolazi … slaveći svojih prvih 40 godina!

 

Nova Panda proslavlja svojih prvih 40 godina, i u tu svrhu, Fiat obnavlja svoju funkcionalnu ikonu i proširuje porodicu sa novim modelom Panda Sport. Gama sada uključuje 5 paketa opreme, koji predstavljaju tri nove duše modela. Sada će biti lakše izabrati verziju koja najbolje odgovara ukusima i zahtevima kupaca koji više pažnje pridaje gradskom stilu, Life dušu u Panda i City Life paketima opreme. Za one koji više vole dinamičan i i nadasve specifičan život, Sport duša u novoj Sport verziji; ili za one koji žude za istraživanjem, Cross duša u City Cross i Cross paketima opreme.

Nova Panda stoga predstavlja prirodnu evoluciju izuma koji je već 40 godina sinonim za šarm, jednostavnost korišćenja i svestranost. Panda je sve to, i još više: „brend“ koji je pun funkcionalne i emocionalne vrednosti, simbol slobode putovanja, ali i proizvod koji je postao deo kolektivne svesti, italijanske kreativnosti: od modela FIAT 500 do motora Vespa Piaggio, od Moka Bialetti aparata za kafu do Bruno Munarijeve pepeljare Cubo.

„Od 1980. do danas, kultni gradski automobil brenda Fiat je osvojio srca svih obaranjem mnogobrojnih rekorda: najprodavaniji model uopšte u Italiji 8 godina za redom, lider – zajedno sa modelom 500 – na evropskom tržištu gradskih automobila, sa preko 375.000 prodatih primeraka godišnje“, rekao je Luka Napolitano, šef brendova Fiat, Lancia i Abart za tržište Evrope, Bliskog Istoka i Afrike. „Faktori ovog uspeha uključuju mnoga specijalna izdanja koja su se pojavila na tržištu prethodnih godina kako bi se istražila teritorija koja je nepoznata za gradski automobil. Neke od najskorijih specijalnih izdanja – Panda Waze is 2018. i Panda Wind i Panda Trussardi iz 2019. godine, koji su poznati kao „najdruštvenija“ i „luksuznija Panda“ – su pomogli u tome da postane najprodavaniji gradski automobil u Evropi. Palica se sada predaje novoj  Pandi, koja dostiže punu zrelost time što pravi još jedan korak napred u smislu zaštite okoline, u okviru tehnologije, svojstvenosti, zabave i funkcionalnosti. Panda se uvek isticala na ovim poljima, sa genijalnim rešenjima koja su omogućila „magičnoj kutiji“ da evoluira tokom godina, istovremeno ostajući svojstvena sebi“.

Nova Panda je jedini gradski automobil u segmentu koji ima pun izbor u smislu pogona (4×2 i 4×4) i motora (hibridni, benzinski s 4×4 pogonom, KPG i TNG). Svi upakovani u poznatom, robusnom i ohrabrujućem „obliku“ koji odmah odiše šarmom i i svojstvenoj pripadnosti, i kada se vozi u gradu i kada se vozi u najudaljenijem planinskom predelu. Sve ovo, ne pominući detalje koji su joj doneli svetsku slavu: kompaktne dimenzije spoljašnjosti, prilagodljiv i velik unutrašnji prostor i originalne kombinacije boja.


„Life“ svet, u Panda i City Life verzijama

Prva varijanta u novom, urbanom svetu je Panda „Life“ paketa opreme, početni verzija game: pristupačan automobil pun pametnih rešenja, što ga čini idealnim za sve vrste putovanja ili prevoza. Drugi paket opreme je istinski novitet u ovoj duši: novi Panda „City Life“, glavna verzija u gami, koja je namenjena onima koji traže najbolji odnos između cene i sadržaja proizvoda u svakom gradskom automobilu, bez žrtvovanja atraktivnog i ličnog stila. Dizajn verzije Panda City Life uključuje nove prednje branike, sasvim nove detalje na bočnim usisnicima i nove 15-inčne „Life“ felne, savršena kombinacija raznih kontrastnih crnih elemenata koji su deo standardne opreme: od krovnih nosača do bočnih zaštitnih traka, od kućišta bočnih retrovizora do spoljašnjih ručki. Gradska duša se takođe vidi u putničkoj kabini, koja sadrži siva sedišta u dve nijanse i instrument table u boji antracita, klimatizacija koja se podešava ručno u Uconnect sistem upotpunjen DAB radijom, Bluetooth 2.1 tehnologijom i specijalnim držačem za pametni telefon koji se nalazi na instrument tabli (sa novim 7-inčnim radiom sa ekranom osetljivim na dodir i DAB digitalnim sistemom, podešenim za Apple CarPlay i kompatibilan sa Android Auto™ i držačem za pametni telefon po narudžbi).


Potpuno novi Panda Sport, za kupce aktivnog stila života

Namenjen mladim, dinamičnim kupcima koje privlači sportski, karakteristični stil, novi Panda Sport dopunjuje „Fiat Sport porodicu“, koja se trenutno sastoji od modela 500X, 500L i Tipo.

Nova verzija je odmah prepoznatljiva po svojoj karakterističnoj estetici: nove 16-inčne alu felne u dve nijanse sa crnim i crvenim ratkapnama; ručke i kućišta bočnih retrovizora u istoj boji kao i karoserija, po zahtevu u sjajnoj crnoj boji sa crnim krovom (opcionalno); i ekskluzivnim hromiranim „sport“ logoom na bočnom panelu, iznad migavca. Nova i ekskluzivna Matt Gray boja je takođe dostupna.

Isti odvažni detalji se mogu pronaću u enterijeru, gde se ističu nova instrument tabla u boji titanijuma, specifični paneli vrata od eko-kože, crni plafon i nova sedišta sa tamno sivim presvlakama, detalji od tehno-kože, bočni paneli od tkanine i crvenog konca. A za kupce koji žele još odvažniji izgled, novi Panda Sport se može opremiti po zahtevu sa Pandemonio paketom – jasan omaž paketu koji je izašao 2006. godine za model Panda 100 KS – koji uključuje crvene čeljusti za kočnice, zatamnjena stakla i novi volan od tehno-kože sa crvenim koncima.

Na kraju, deo standardne opreme je i novi 7-inčni medija sistem s ekranom osetljivim na dodir i DAB digitalnim sistemom, koji je podešen za Apple CarPlay i kompatibilan je sa Android Auto™, i držač za pametni telefon.


Cross i City Cross verzije, za ljubitelje slobode

Najzad, nova gama je kompletirana verzijom Panda cross, vrhunskim paketom opreme sa terenskim karakterom i izgledom i najboljom opremom za one koji žele sveobuhvatan automobil. Ima elegantne nove 15-inčne felne, dve crvene kuke za vuču ispod maske branika, hromirane boje na zaštitnim pločama, krovne nosače i trake na bočnim amortizerima sa utisnutom oznakama „cross“ u crnoj boji.

Širok izbor standardne opreme uključuje senzore za parkiranje pozadi, automatsku klimu, kožni volan, nove panele na vraima od tehno-kože, nova „drvena“ instrument tabla od recikliranih materijala i novi 7-inčni ekran osetljivim na dodir sa DAB digitalnim radiom (podešenim za Apple CarPlay i kompatibilnim sa Android Auto™) i držačem za pametni telefon. Ostali noviteti: sedišta u dve nijanse materijala koji su osmišljeni u skladu sa održivim razvojem, centralni panel koji je napravljen od specijalne ekološke tkanine sa najmanje 37 inča reciklirane plastike iz zemlje. Sedišta su ukrašena braon koncima na bočnim stranama, eko-kožnim detaljima i specifičnim „cross“ logoom.


Sistem za informacije i zabavu nove generacije

Model po prvi put dolazi sa novim 7-inčnim ekranom osetljivim na dodir i DAB digitalnim radiom, podešenim za Apple CarPlay i kompatibilnim sa Android Auto™ i držačem za pametni telefon. Naime, Apple CarPlay nesmetano integriše Vaš pametni telefon na displej, tako da korisnici mogu da pozivaju, pristupe svojoj muzici, šalju i primaju poruke, dobijaju uputstva u zavisnosti od saobraćaja i još mnogo toga, a ostajući koncentrisani na put u svakom trenutku.*


Novi blagi hibridni motor je sada dostupan za celu gamu

Panda Hybrid Launch Edition je izašao na tržište u februaru, i on je posebna verzija koja je debitovala u isto vreme kada i model 500 Hybrid Launch Edition, tehnologija blagog hibrida je sada dostupna za celu gamu novog modela Panda, pružajući sve prednosti efikasne, kompaktne, lagane i pristupačne hibridne vožnje. Ukratko, to je najbolje rešenje gradskog automobila, i inovator u mobilnosti.

Benzinski blagi hibridni motor uparuje novi 3-cilindrični 1-litarski motor od 70 KS (51,5 kW) iz porodice FireFly, koji je usklađen sa Euro 6D Final standardom, sa BSG električnim motorom. Ovaj drugi se puni energijom tokom kočenja i usporavanja, koju onda čuva u litijumskim baterijama kapaciteta 11 Ah, i koristi je, pri maksimalnoj snazi od 3,6 kW, da ponovo pokrene motor u Stop&Start režimu, i da pomogne pri ubrzavanju.

U poređenju sa 1,2-litarskim Fire motorom od 69 KS, blagi hibridni motor unapređuje potrošnju goriva i smanjuje emisije CO2 do 30%, garantujući iste performanse i obezbeđujući visok standard udobnosti, čak i pri ponovnom pokretanju. BSG sistem takođe znači da motor sa unutrašnjim sagorevanjem može biti ponovo pokrenut veoma tiho i bez vibracija pri zaustavljanju i ponovnom kretanju.

Prenos ide preko novog 6-brzinskog menjača, koji je dizajniran da optimizuje raspon korišćenja motora. Novi Panda hybrid takođe pruža kupcima pristup svim prednostima homologacije hibridnog vozila, koja – u zavisnosti od lokalnih propisa – uključuje slobodu pristupa i kretanja u gradskim centrima, jeftinije parkiranje u gradu i poreske olakšice.


D-Fence paket kompanije Mopar

Na zahtev, novi Panda takođe može biti opremljen novi D-Fence paketom kompanije Mopar, koji se sastoji od tri uređaja za optimalnu higijenu automobila: filtera koji sprečava nečistoće da uđu u automobil spolja, blokira čestice i praktično 100% alergena, i smanjuje stvaranje buđi i bakterija za 90%; čistač vazduha u putničkoj kabini, koji filtrira mikro-čestice poput polena ili bakterija; i UV lampa za čišćenje svih kontaktnih površina u našim automobilima: volana, menjača, i sedišta.


40 godina rekorda u svom segmentu, izvrsnost na poljima ekologije, tehnologije, svojstvenosti i zabave

Istorija modela Fiat Panda je prelistavanje albuma sa četiri decenije uspomena na automobil koji je evoluirao, ali je uvek ostajao aktuelan i svojstven sebi. Tajna uspeha ovog najboljeg primera FIAT modela kao gradskog automobila leži u njegovoj prilagodljivosti za svaku priliku. Još od njegovog pojavljivanja na Salonu automobila u Ženevi 1980. godine, Panda je postala poznata kao magična kutija koja je puna originalnih, genijalnih i iznenađujućih ideja. Kako bi dočarali 40 godina uspeha italijanske ikone, brend je proizveo tri videa – fokusirana na Pogonski sistem, Stil i Pametna rešenja – u kojima Luka Napolitano, šef brendova Fiat, Lancia i Abarth za tržište Evrope, Bliskog Istoka i Afrike, podseća na prošlost kako bi otkrio tajne modela Panda i raduje se budućnosti ovog bezvremenskog modela.

Ukratko, Panda je oduvek bila inovator u svom segmentu. Na primer, na polju ekologije, Panda Elettra (1990.) je bila prvi električni automobil masovne proizvodnje u Evropi, Panda Natural Power (2006.) je bila prvo metansko vozilo serijske proizvodnje, a godinu dana nakon njega se pojavio Panda EasyPower, kojeg je pokretao LPG. Ove godine, Panda Hybrid Launch Edition, zajedno sa modelom 500, je prvi Fiat automobil sa blagim hibridnim motorom, koji je spreman da unese revoluciju u gradsku mobilnost. Što se tiče tehnološke inovacije, Fiat model je bez premca: 1983. godine, bio je prvi gradski automobil sa 4×4 pogonom, a 2013. je bio prvi u svojoj klasi koji je ponudio sistem kočenja u slučaju opasnosti. Ne može se poreći da je njegov svojstven karakter fascinirao i opštu javnost i specijalizovanu međunarodnu štampu: i to prestižne titule „Automobila godine“ (2004.), čineći ga prvim automobilom u segmentu koji je osvojio tu nagradu, i „4×4 vozilo 2019. godine“, koju mu je dodelio britanski 4×4 Magazine. Slavna istorija rekorda se nastavlja i na polju „zabave“: 2004. je bio prvi gradski automobil koji se popeo na 5.200 metara nadmorske visine do baznog kampa na Everestu, a 2017. Panda Cross 4×4 je odvozio legendarni Dakar Reli, gde je bio prvi italijanski automobil, prvi Fiat model i prvo vozilo koje je proisteklo iz standardnog potkompaktnog vozila, koji je postigao ovaj uspeh. Fiat Panda je oborio još više rekorda: dostigavši cifru od skoro 8 miliona prodatih primeraka tokom 40 godina, nastavlja da caruje prodajom u Italiji ove godine – kao najprodavaniji automobil uopšte 8 godina uzastopno, i potvrdio je svoju vodeću poziciju u Evropi rastom udela na tržištu i postizanjem najboljeg tržišnog udela od pojave Pande 2012. godine. (17,1%).

*Nije dostupno u Srbiji za sada

 

FCA Srbija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *