Novi Citroën C4 X -elegancija hečbeka, prefinjenost limuzine i stav SUV-a

C4 X pripada najnovijoj generaciji Citroën porodice i nudi nov, svež i jedinstven stil kupcima koji su u potrazi za elegantnom alternativom za uvek prisutne hečbekove i SUV vozila. Kada se posmatra iz profila, dinamična linija krova se harmonično spušta od gornjeg dela vetrobranskog stakla do gornje ploče poklopca prtljažnika kako bi se dobio izgled fastbacka. Aerodinamičnost je poboljšana zahvaljujući liniji krova i čistoj liniji karoserije koja pogoduje autonomiji i energetskoj efikasnosti.

Prednji deo preuzima Citroënov zaobljeni potpis, a karakteristični hromirani ševroni se protežu celom širinom karoserije. Dodatno su produženi prednjim svetlima u dva nivoa koja koriste Citroën LED Vision tehnologiju kako bi se dobilo maksimalno osvetljenje. Nova karakteristična zadnja LED svetla se uklapaju sa prednjim svetlosnim potpisom i završavaju se pred zadnjim vratima i u obliku su strele, što dodatno povećava dinamičnost siluete. Crni sjajni detalji doprinose eleganciji, dok veliki točkovi od 690 mm, kombinovani sa kratkim prednjim prepustom, daju viši položaj za vožnju. Donji bocni deo karoserije sa štitnicima Airbump®, sa detaljima u boji, pojačava utisak robusnosti i zaštite.

Copyright Alex Rank @ Continental Productions

Novi C4 X ima Citroënov interfejs My Citroën Drive Plus poslednje generacije. Ovaj novi intuitivni interfejs može potpuno da se personalizuje zahvaljujući sistemu «vidžeta» koji pruža brz način pregleda aplikacija i sadržaja na ekranu u vozilu. Poseduje funkciju prepoznavanja glasa, odnosno digitalnog asistenta koji se aktivira komadom «Zdravo Citroën» i koji odgovara na pitanja i izvršava glasovne komande. Ovaj sistem može da razume 20 jezika, pruža vizuelne povratne informacije i odgovara za mnoge sisteme, poput klima uredjaja, audio medija i veze sa pametnim telefonom. Sistem može da ima do 8 profila, od kojih svaki moze da se poveže sa 2 pametna telefona, koji su identifikovani čim se unesu u vozilo. Podrazumeva i uslugu ažuriranja navigacionih karata u realnom vremenu.

My Citroën Drive : nudi informacije o saobraćaju u realnom vremenu, vremensku prognozu ili lokacije benzinskih pumpi i parkinga. Vozačima su važne i informacije koje daje o opasnim zonama. Na novom ë-C4 X Electric sistem je dodatno unapređen, jer ima i lokaciju stanica za električno punjenje, planiranje ruta i vizuelni prikaz preostalog dometa koji zavisi od napunjenosti baterije.
My Citroën Play: omogućava vozaču i putnicima da uživaju u omiljenim aplikacijama na bezbedan način. Usluga nudi bežično povezivanje i kompatibilnost sa Apple CarPlay (uključujući SIRI vokalnu poruku) i Android Auto. Kompatibilne aplikacije vozaču su prikazane direktno na centralnom interfejsu, što omogućava siguran pristup bez sklanjanja pogleda sa puta.
U novom Citroën-u C4 X očekuje se vrhunska udobnost zahvaljujući programu Citroën Advanced Comfort čiji je cilj osećaj blagostanja za sve putnike u kabini.

Sedišta Advanced Comfort imaju debeo sunđer od 15 mm tako da putnici dobijaju utisak da sede u fotelji, smešteni na mestu koje je izolovano od buke i nepravilnosti na putu ispod njih. Sunđer visoke gustine u sredini sedišta pruža optimalnu udobnosti posebno na dužim putovanjima i održava je tokom vremena, smanjujući efekat propadanja i starenja sedišta.
Nevidljiv za vozača i putnike, ali obavezan za udobnu vožnju, Citroën-ov inovativni i ekskluzivni sistem oslanjanja na Hidrauličnim Progresivnim Jastucima® ima, umesto mehaničkih, dva hidraulična graničnika. Oni putnicima stvaraju efekat leteceg tepiha.

Copyright Alex Rank @ Continental Productions

Suvozač može da koristi Citroën Smart Pad Support™, odvojiv sistem koji je ugrađen direktno u instrument tablu i koji služi za držanje tableta. Čvrst, siguran i funkcionalan omogućava suvozaču da maksimalno iskoristi vreme provedeno na putu. Centralna konzola ima otvoreni prostor za bežicno punjenje pametnih telefona, na kome se nalaze i dve USB utičnice, od kojih je jedna C tipa.
Svojim posebnim dizajnom ë-C4 X Električni je jedinstven među kompaktnim vozilima C segmenta. Pored toga što po pristupačnoj ceni kombinuje eleganciju fastbacka, mišićave detalje SUV vozila i prefinjenost limuzine, nudi i mir potpuno električne vožnje. Zahvaljujući svom glatkom i aerodinamičnom obliku ë-C4 X Electric nudi autonomiju do 360 km u WLTP ciklusu. Ovo omogućava vozačima da pristupe gradskim centrima tamo gde nije omogućen ulaz za benzinska ili dizel vozila. Regenerativno kočenje omogućava vozaču da delimično napuni bateriju i poveća domet tokom putovanja, usporavajući vozilo bez pritiska na kočionu papučicu. Dostupna su tri načina vožnje — Eko, Normal ili Sport — koji se aktiviraju preko selektora na centralnoj konzoli. Za dodatni mir, baterija ima garanciju od 8 godina ili 160 000 km za 70 % kapaciteta punjenja.

Novi Citroën C4 X je opremljen efikasnim benzinskim i dizel motorima najnovije generacije sa visokim performansama norme Euro 6.4. Benzinski motor PureTech 100 opremljen je ručnim menjačem, a benzinski PureTech 130 i BlueHDi 130 sa najnovijim automatskim menjačem EAT8. Potrošnja goriva u kombinovanom ciklusu vožnje iznosi 4,8 – 5,7 l/100 km, a emisija CO2 u kombinovanom ciklusu vožnje iznosi 126 – 130 g/km.

Novi C4 X stigao je u salone ovlašćenih Citroën dilera u našoj zemlji, gde može da se obavi i test vožnja, a prvi kupci mogu da ga nabave po promotivnoj ceni već od 21.990 evra. Sve dodatne informacije mogu da se nađu na sajtu citroen.rs.

 

Citroen Srbija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *