Oni su ponos Srbije i CADCAM Grupe!

Studentske formule Zastava 17 iz Kragujevca jedini je predstavljao Srbiju na takmičenju u Mađarskoj, među više od 40 timova sveta. Borba sa jakom konkurencijom i mnogo većim budžetima, nije obeshrabrila ove mlade ljude da predstave našu zemlju u najboljem svetlu. Studentska formula Zastava 2017 predstavlja najveći studentski projekat Univerziteta u Kragujevcu. Tim je sastavljen od studenata osnovnih, master i doktorskih studija Fakulteta inženjerskih nauka, uz blisku saradnju sa studentima Prirodno-matematičkog fakulteta i studentima Fakulteta za mašinstvo i građevinarstvo Kraljevo, koji takođe pripada Univerzitetu u Kragujevcu. Primarni cilj projekta je stručno usavršavanje studenata kroz praktičan rad i direktnu primenu stečenih znanja iz oblasti mašinstva, elektronike, programiranja i tehnologije proizvodnje i razvoja novih materijala.

Studentska formula Zastava 2017 je učestvovala na takmičenju u mađarskom gradu Gyor u periodu od 17. do 20. avgusta. Organizator takmičenja bila je Međunarodna organizacija inženjera – SAE International (http://www.sae.org/), a generalni pokrovitelj takmičenja jedna od vodećih svetskih kompanija iz oblasti auto industrije AUDI (http://www.audi.com). Takmičenje je okupilo veliki broj timova iz Nemačke, Italije, Mađarske, Rusije, Srbije i drugih zemalja.

Takmičenje se sastojalo iz više disciplina, gde je timovima osnovni zadatak samostalni razvoj, izrada, montaža i dizajn vozila, ali i brojna ispitivanja iz oblasti inženjeringa bezbednosti. Pored oblasti koje podrazumevaju direktnu integraciju inženjerskih znanja u samo vozilo, takmičenje postavlja visoke zahteve na polju finansija, menadžmenta i marketinga kako bi se obezbedila samoodrživost projekta i dalji razvoj.

Tim studentske formule iz Kragujevca je proglašen za najambiciozniji tim takmičenja i po ocenama sudija jedini ima inženjerski pristup znanju. Kompanija CADCAM Data iz Beograda, je prepoznala ambiciju naših budućih stručnjaka i fakultetske učionice, u kojima je formula projektovana, kompletno opremila sa CATIA softverskim rešenjima i na taj način omogućila studentima da iskažu svoja inženjerska znanja na najboljem programskom rešenju za 3D projektovanje.

Naši predstavnici su učestvovali u delu takmičenja gde se ocenjuje direktna integracija inženjerskih znanja u samo vozilo. Iako su im konkurenti bili studenti iz zemalja sa razvijenijim ekonomijama i samim tim mnogo većim budžetima, Kragujevčani su briljirali, jer ih je u odnosu na većinu ostalih takmičara, izdvajala činjenica da su u izradi svoje formule, od projektovanja do proizvodnje, učestvovali apsolutno sami.

Organizacija Studentska formula Zastava 2017 je nakon takmičenja, stečenih znanja i ostvarene saradnje, u cilju daljeg razvoja projekta studentske formule, ali i pokretanja novih projekata iz oblasti inženjerstva svoj tim proširila, kako bi se usavršavale i druge oblasti. Novi tim pod nazivom FIN Engineering Zastava sastoji se iz sledećih sektora:

Sektor za razvoj projekata
Sektor proizvodnje i montaže
Sektor Logistike i nabavke materijala
Sektor Organizacije i ljudskih resursa

Kompletan razvoj 3D modela vozila studentske formule Zastava 17 realizovan je u okviru softverskog paketa CATIA V5R21. Kroz obuku i saradnju sa kompanijom CADCAM Data studenti su dodatno proširili svoja znanja na module koji su bili neophodni za razvoj i analizu predloženih rešenja.

Za konstruisanje mašinskih elemenata i sklopova kao što su šasija vozila, vratila, zupčasti prenosnici korišćeni su osnovni moduli Part Design, Assembly Design, Drafting. Za razvoj delova složenije geometrije i kompleksnih površina korišćeni su moduli Generative Shape Design, Free Style, Wireframe and Surface Design. Navedeni modeli korišćeni su za izradu i ispitivanja aero paketa, izduvne i usisne grane. Modeli na osnovu kojih se realizuju eksperimentalna ispitivanja koja direktno utiču na performanse motora, samim tim i performanse vozila od najvećeg su značaja za plasman vozila na takmičenju.

Za prikaz zavarenih spojeva i razvijenih stanja cevi i limova intezivno su korišćeni moduli Weld Desing i Generative Sheet Metal Design. Za proveru funkcionalnosti sklopa korišćen je modul DMU Kinematics dok je oblast inženjeringa bezbednosti obuhvaćena modulom Generative Structural Analysis. Oblast strukturne analize i metode konačnih elemenata predstavlja posebno interesantnu oblast za dalji razvoj i usavršavanje studenata, budućih inženjera, u čemu će kroz saradnju sa našom kompanijom biti ostvarene brojne prezentacije, obuke i radionice.

Primenom prethodno navedenih alata uspešno se intergrišu i primenjuju znanja neophodna za praćenje toka savremene industrije. Bliska saradnja na relaciji industrija – visoko obrazovne institucije predstavlja temelj za dalji razvoj industrije.

Ovo je samo jedan od dokaza, da treba verovati u mlade nade ove zemlje i pomoći im da reprezentuju našu zemlju na najbolji mogući način. Kompanija CADCAM Data se zahvaljuje timu studentske formule Kragujevac na napornom radu i trudu i zajedno idemo u nove pobede.

Izvor: https://www.cadcam-group.eu/rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *