Opel Crossland X: Moderan gradski stil sa „cool“ SUV stavom

Jedre i kompaktne pojave spolja, veoma prostran i svestran unutra, sa „trendi“ dvotonskim finišem i „cool“ SUV pojavom – to je potpuno novi Opel Crossland X. Nakon premijere početkom februara, ovaj svestrani urbani krosover je drugi član Opelove X porodice iz B segmenta, gde se pridružio sportskom bestseleru, Mokki X. Treći član familije, veći Grandland X, biće lansiran u okviru C segmenta kasnije u toku ove godine.

U odnosu na Opel Mokku X, koja dolazi sa opcionim pogonom na sve točkove za povremene off-road izlete, novi Opel Crossland X je predodređen za urbano okruženje sa svojim kompaktnim dimenzijama karoserije, dok je u isto vreme savršeno pogodan za bogatu kupovinu u prodavnici organske hrane ili put u Toskanu za vreme godišnjih odmora. Sa dužinom od 4,21 metra, novi Crossland X je 16 centimetara kraći od Astre, dok je u isto vreme 10 centimetara viši. Putnici mogu da uživaju u višoj poziciji sedenja i sjajnoj preglednosti u svim pravcima. Kupci koji su u potrazi za još boljim vizuelnim iskustvom, mogu ambijent da učine kvalitetnijim, i to opcionim panoramskim krovom.

Novajlija nudi vanserijske inovacije, koje svakodnevnu vožnju čine bezbednijom, komfornijom i lakšom. Inovativni, kompletni LED farovi, „head-up“ displej i panoramska zadnja kamera koja pokriva 180 stepeni, uz naprednu asistenciju pri parkiranju, upozorenje na čeoni sudar sa detekcijom pešaka i automatskim kočenjem u slučaju nužde¹, sistem upozorenja na pospanost vozača², održavanje vozne trake, prepoznavanje saobraćajnih znakova sa ograničenjem brzine i detekciju „mrtvog ugla“, samo su neki od primera. Novi Crossland X takođe dolazi sa, za Opel tipičnom, sjajnom digitalnom konektivnošću, zahvaljujući Opel OnStar sistemu sa Wi-Fi pristupnom tačkom i dodatnim servisima poput rezervisanja hotelske sobe i pronalaženja odgovarajućeg parking mesta³. Takođe u ponudi: moderne Apple CarPlay i Android Auto funkcije, kompatibilna IntelliLink info-zabavna tehnologija sa displejem u boji osetljivim na dodir veličine do 8 inča. Odgovarajući pametni mobilni telefoni se mogu puniti putem bežičnog induktivnog punjenja.

I vozač i suvozač mogu da uživaju u prednostima koje donose nagrađivana, AGR (Kampanja za zdravija leđa) sertifikovana, ergonomska sedišta. Opel je jedini proizvođač u segmentu koji u ponudi ima ovakav vid komfora (kako u Crosslandu X, tako i u Mokki X). S druge strane, maksimalna zapremina prtljažnika od 520 litara, kada su nasloni zadnjih sedišta uspravni, vodeća je u klasi. Pored toga, putnici pozadi imaju mogućnost da podešavaju poziciju sedenja uzdužno, i to za 150 milimetara, na taj način povećavajući prostor za noge ili zapreminu prtljažnika. Ovo Crossland X čini još funkcionalnijim.

„Potražnja za malim SUV i krosover modelima, skrojenim za urbanu eksploataciju, značajno se povećava. Crossland X sa svojom kombinacijom „cool“, SUV inspirisanog dizajna i izvanredne konektivnosti i praktičnosti, drugi je značajan igrač u ovoj klasi vozila pored naše sportske Mokke X“, rekao je CEO Opela, dr Karl-Tomas Nojman (Dr. Karl-Thomas Neumann). „Naš agilni Crossland X isporučuje zadovoljstvo u vožnji, i to u urbanom životnom stilu, što ga čini savršenim kako za grad, tako i za bekstvo na selo.“

CUV/SUV B segment doživljava procvat sa prodajnim brojkama koje su se upetostručile od 2010. Jedan od besteselera a samim tim i trendseter je Opel Mokka X. Crossland X će sada pružiti dodatni stimulans ovom novom, rastućem segmentu, pozicioniranom ispod utvrđenog C segmenta, i obezbediti dodatni rast za Opel kao marku.

Jasan dizajn i izvanredna iskorišćenost prostora

Smeo, svež i „cool“ su tri atributa koje svaki „urbani krosover“ treba da poseduje. Novi Crossland X ih sve ima, u isto vreme ostavši tipičan Opel sa najboljim mogućim paketom i izraženim karakterom. Sa dužinom od 4.212 milimetara, širinom od 1.825 milimetara i visinom od 1.605 milimetara, on donosi svoju sopstvenu interpretaciju Opelove filozofije dizajna „gde se vajarstvo susreće sa nemačkom preciznošću“, jer je u isto vreme sofisticiran i grub, sa naglašenom maskom hladnjaka i blistavom Opelovom „munjom“ na čelu. Za SUV tipična zaštitna oivičenja i srebrne insertacije napred i duž čitave donje sekcije vozila, pružaju samouverenu pojavu naglašavajući funkcionalnu i sportsku eleganciju.

Jedre bočne linije uz naizgled „plutajući“ krov, koji vizuelno odvaja donju od gornje sekcije automobila, vizuelno produžavaju Crossland X i pojačavaju utisak prostranosti enterijera. „Plutajući krov“ takođe pokazuje „genetske“ veze sa zasvođenom, hromiranom linijom prozora na Opel ADAMU, koja pada kako se pruža prema zadnjem delu. Baš kao i kod spomenutog šampiona individualizacije, kupci mogu da odaberu drugačiju boju za krov. Izražajan zadnji deo potpisuje jasan SUV izraz svojom donjom, zaštitnom oplatom.

Budući da je u samoj srži Opelove filozofije, skulpturalni dizajn sa jasnim osećajem za preciznost, takođe igra glavnu ulogu i kada je reč o stajlingu enterijera. Instrument tabla i centralni greben su jasno strukturisani i horizontalno usklađeni sa vozačem. Igrajući ulogu vozačkog kontrolnog centra, kokpit pojačava osećaj aktivnog vozačkog doživljaja. Obiman pogonski portfolio, sačinjen od benzinskih, dizel i agregata koji kao gorivo koriste tečni naftni gas, može se iskombinovati s manuelnim ili automatskim menjačima, sve u cilju kvalitetnog vozačkog doživljaja.

Izdašan osećaj prostranosti i prvoglasna AGR ergonomska sedišta u Crosslandu X, čine duga putovanja ugodnim. Ovaj krosover je takođe ubedljiv kada je u pitanju nivo fleksibilnosti koji nudi, što je oličeno u kliznim zadnjim sedištima, koja se mogu individualno podešavati. Nasloni se obaraju u odnosu 60/40, a sedišta se mogu uzdužno pomeriti za 150 milimetara,  što zapreminu prtljažnika u roku od par sekundi sa 410 povećava na u klasi vodećih 520 litara. Zapremina prtljažnika raste na 1.255 litara ukoliko se nasloni zadnjih sedišta polože vodoravno. Crossland X može da se zaključa, otvori ili startuje uz pomoć „Keyless Open & Start“ sistema.

Tehnologija osvetljenja koja postavlja trendove i važni sistemi asistencije

Putovanja mogu biti još opuštenija i bezbednija uz brojne ultramoderne tehnologije i sisteme asistencije, dostupne u novom Opel Crosslandu X. Inovativna, kompletna LED prednja svetla osiguravaju izvanrednu vidljivost noću. Opcioni „head-up“ displej redukuje opasnost koju donosi odvraćanje pažnje s puta, projektujući najvažnije informacije u vezi sa brzinom, navigacijom i sistemima asistencije, direktno u nivo vozačevog pogleda.

Opel Eye prednja kamera procesuira različite podatke, na taj način čineći osnovu za sisteme vozačke asistencije poput prepoznavanja ograničenja brzine i upozorenje na izlazak iz vozne trake. Ukoliko sistem registruje da vozilo nenamerno izlazi iz vozne trake, on upozorava vozača emitujući zvučne i vizuelne signale. Tempomat sa limiterom brzine takođe čini vožnju prijatnijom. Upozorenje na opasnost od čeonog sudara sa detekcijom pešaka i automatskim kočenjem u slučaju krajnje nužde pomaže izbegavanju incidenata, a u kombinaciji je sa specijalnim sistemom koji detektuje pospanost vozača. Crossland X takođe poseduje panoramsku zadnju kameru, sa povećanim vidnim uglom od 180 stepeni. S druge strane, najnovija generacija napredne asistencije pri parkiranju još više olakšava ovaj manevar. Naime, sistem prepoznaje odgovarajuće parking mesto i automatski parkira vozilo. Takođe, može automatski da isparkira vozilo. U oba slučaja, jedino što vozač treba da uradi je da operiše papučicama. Tokom zimskih meseci, grejanje obruča volana i vetrobrana takođe doprinosi komforu i bezbednosti.

Uz sve navedeno, novi Opel Crossland X dolazi na tržište sa izuzetno atraktivnom ulaznom cenom. Ovaj kompaktni, krajnje svestrani krosover, može da se naruči po početnoj ceni od  13.990 evra (sa uključenim PDV-om u Srbiji).

 

Opel Srbija PR

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *