Opel u Evropi tokom 2016. godine prodaju povećao za četiri procenta

Opel je još jednom značajno uvećao godišnju prodaju. Prema preliminarnim podacima, proizvođač iz Riselhajma je tokom 2016. godine prodao 1,16 miliona vozila. U odnosu na prethodnu godinu to je porast prodaje za 46.000 vozila, odnosno četiri procenta, i ujedno najbolji rezultat od 2011. godine.Opel je uspeo da poveća obim prodaje na 18 od 22 tržišta uključujući, između ostalih, i Nemačku, Španiju, Holandiju, Poljsku i Srbiju. Udeo na tržištu je takođe povećan u 12 zemalja.

Opelov udeo na celom evropskom tržištu je ostao gotovo nepromenjen, na 5,73 procenta. Značajno smanjena prodaja Vauxhall brenda na britanskom tržištu, usled rezultata referenduma, popularnog Brexit-a, je nadoknađena poboljšanim rezultatima u drugim evropskim zemljama.

Nova Opel Astra je bila osnovni pokretač poboljšane prodaje širom Evrope. Nosilac titule Evropski automobil 2016. godine, je registrovan više od 285.000 puta, što je porast od 25 procenata u odnosu na prethodnu godinu. Time je nova Opel Astra samo potvrdila da je nosilac prodaje i tradicionalni bestseler ovog nemačkog proizvođača.

– Uspeli smo da povećamo obim prodaje tokom 2016. godine, uprkos veoma nepovoljnoj situaciji na tržištu. Veoma smo optimistični kada je u pitanju godina pred nama. Zadržavamo plan daljeg rasta i povećanja obima prodaje, a glavni adut je povećanje ponude veoma atraktivnim modelima. Bićemo veoma dobro pozicionirani u rastućem CUV segmentu, zahvaljujući novim modelima Crossland X i Grandland X. – rekao je zamenik predsednika prodaje i postprodaje, Peter Christian Küspert.

Opel je trenutno usred najveće tržišne ofanzive u istoriji kompanije, a plan je da se od 2016. do 2020. godine promoviše čak 29 novih modela, od kojih će sedam biti lansirano tokom 2017. godine. Stoga, ova godina je obeležena motom – “7 u 17”. Pored nove verzije Opelove perjanice Insignia, koja će biti dostupna kao sedan sa pet vrata (Insignia Grand Sport), kao prostrani karavan (Insignia Sports Tourer) i u krosover verziji (Insignia Country Tourer), nemački proizvođač će takođe predstaviti dva modela u rastućem CUV segmentu (Crossover Utility Vehicles) – modele Crossland X i Grandland X. Pored ovih modela, u proleće na tržište stiže i Ampera-e, električni automobil i šampion u ovoj klasi kada je autonomija vožnje u pitanju. Ofanziva noviteta u 2017. godini će biti zaokružena veoma atraktivnom verzijom komercijalnog modela Opel Vivaro.

Što se tiče srpskog tržišta, Opel se sa šeste pozicije popeo na peto mesto po tržišnom udelu ostvarivši povećanje tržišnog učešća sa 6,66% na 7,11%. Za ovaj uspeh zaslužno je povećanje prodaje od 30%, tj. 433 vozila. Veliki udeo u ukupnoj Opelovoj tržišnoj ekspanziji na našem tržištu ima prodaja komercijalnog programa koja je ostvarila povećanje od čak 60%. Sve više preduzetnika ima poverenje u Opelova komercijalna vozila. Prevedeno u realne brojke, u 2016. je prodato 228 vozila spram 2015. kada je prodato 139 vozila ovog tipa. Kada je putnički program u pitanju svakako najveći uspeh postigla je Astra Sedan koju su kupci na domaćem tržištu prepoznali kao model koji predstavlja najbolji odnos cene i kvaliteta, a kojoj se prodaja u prethodnoj godini povećala za neverovatnih 130%. Zbog svojih karakteristika, Astra Sedan se pokazala kao najbolji izbor za kupovinu, što dokazuje i povećanje prodaje na 640 vozila pri poređenju sa 2015. godinom kada je prodato 282 Astre Sedan.

Opel Srbija PR

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *