Ovo je svakodnevni posao ŠKODA mobilnog servisnog tima koji brine o automobilima organizatora Tour de France takmičenja

Servisni tim brine o oko 250 automobila. Devedeset procenata su ŠKODA automobili kao što su ŠKODA ENYAQ iV koji koristi direktor trke ili ŠKODA OCTAVIA, OCTAVIA iV i SUPERB iV. Ostalo su kombi vozila drugih brendova Volkswagen Group. Služba za podršku neće odbiti automobile koje koriste biciklistički timovi, važno je samo da budu ukrašeni amblemom krilate strelice.

Mehaničari rade bez prestanka od sedam ujutru. Tim ŠKODA mobilnog servisa već je na lokaciji, ali njegov menadžer Radovan Beran neočekivano trči okolo pokušavajući da nađe lekara za lečenje kolege. „Prošlo je dobro, biće spreman. Potreban nam je, on je dijagnostički tehničar koji se brine i o električnim automobilima. Njegovo odsustvo ozbiljno bi ugrozilo čitav tim“, kaže Radovan Beran, sa olakšanjem.

Ovo je jedan od mnogih problema koje mora da reši šef ŠKODA servisnog tima koji je zadužen za vozni park automobila organizatora Tour de France takmičenja, a među njima ponosno mesto zauzima ŠKODA ENYAQ iV za direktora trke. Ove godine ENYAQ iV koristi direktor trke Christian Prudhomme na 15 od 21 etape.

Servisni tim čine pet mehaničara, dva majstora za panele i jedan farbar, plus dva eksterna vozača za dovoz rezervnih delova. U Francuskoj je prevodilac takođe obavezan član ovog tima. Udruženi tim je na okupu već nekoliko godina, a neki mehaničari su članovi tima osamnaestu sezonu zaredom. „Morate da se potpuno posvetite ovom poslu, a naš tim tako i radi. Zadovoljan sam kad vidim da sve ide dobro, da momci uživaju u svom poslu i ne žele očajnički da se vrate u hotel. Lično radim ovaj posao osamnaest godina i videćete me ovde ponovo sledeće godine“, kaže Beran.

Servisni tim: neki od članova rade na Tour de France takmičenju rade već 18 godina.

U osnovi vršimo iste popravke kao tokom redovnog servisa automobila, tj. popravljamo oštećenja prilikom sudara, menjamo vetrobranska stakla, točkove i slično. Specifično je da je važno da popravke karoserije budu sa što moguće manje oštećenja farbe. Zbog toga imamo samo jednog farbara. „Trudimo se da radimo što je manje farbanja, jer je to posao koji zahteva puno prostora, vremena i opreme“, objašnjava vođa tima.

Automobile dele u nekoliko kategorija prema važnosti. ENYAQ iV, automobil direktora trke i ŠKODA SUPERB iV koji koriste komesari za trku prirodno imaju prioritet. Ne mogu se zameniti: potrebni su u trci i moraju biti u savršenom stanju. „Jednom su vozači crvenih limuzina koje koriste komesari trka parkirali automobile na ulici ispred hotela i neko je na njih bacio saksije sa cveće. Servisni tim je proveo noć popravljajući ih kako bi ujutru bili u savršenom stanju za sledeću etapu“, seća se šef servisnog tima sa osmehom.

ENYAQ iV, automobil direktora trke i ŠKODA SUPERB iV koji koriste komesari za trku prilikom servisiranja imaju prioritet.
„Mi smo neka vrsta cirkusa na točkovima“

Kako započinje vaš uobičajeni radni dan tokom takmičenja?
Ujutro napuštamo hotel i vozimo se do definisane stanice, ponekad i pedeset kilometara, ali češće dvesta ili trista kilometara. Locirani smo se na unapred određenoj benzinskoj pumpi. Prema propisima, tamo moramo biti najkasnije u 14 sati, ali zbog raznih zatvaranja oko staze pokušavamo da stignemo do podneva.

Radovan Beran
Šef ŠKODA servisnog tima na Tour de France takmičenju

Šta se dalje dešava?
Automobili počinju da pristižu. Ponekad ih samo punimo i proveravamo da li su dobro, da li je potrebna dodatna popravka. Nekada pristižu sa određenim zahtevima za popravku. Često nas tokom jutarnjeg transfera obaveštavaju da nas na stanici čeka automobil. Uzimamo ključeve na benzinskoj pumpi i krećemo sa radom. Baš juče smo popravljali automobil koji je udario jelena. Branik i blatobrani su zamenjeni i obojeni, a svetla su promenjena. Obično napuštamo stanicu uveče oko osam sati, ali ako je potrebno nastavljamo da radimo dok sve ne završimo. Vozači moraju da sačekaju svoje automobile, tako da ne možemo samo da spakujemo stvari i da nestanemo..

Takođe se brinete o ŠKODA ENYAQ automobilima i kakvo je vaše iskustvo?
Moram da kažem da do sada zapravo nemam nikakvo iskustvo, jer nije bilo problema. ENYAQ iV ne voze samo na početku trke, već i u koloni za sponzore, ali do sada nismo imali kvar. To je novi model, ali smo spremni čak i na njegovu sofisticiranu dijagnostiku..

Koliko automobila će proći kroz vaše ruke za tri nedelje trke?
Ovaj posao radim osamnaest godina i uvek je situacija slična, oko dvesta trideset, dvesta pedeset popravki.

Šta je neophodno za tim da dobro funkcioniše?
Jednostavni ljudi. Moraju da rade timski, zbog čega se trudim da ne menjam previše sastav. Ponekad, naravno, ima i novih članova kojima je potrebno neko vreme da se prilagode i uklope. Moji ljudi ne smeju da gledaju na sat da proveravaju li su radili osam ili deset sati. Ako je potrebno, posao mora da se završi. Želim da pohvalim momke, oni su vrlo dobro podmazana mašina. To je neka vrsta cirkusa na točkovima. (smeh)

 

Škoda Srbija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *