Predstavljen novi BMW M5

Šesta generacija najuspešnijeg M sedana stupa na scenu u obliku novog modela BMW M5, koji se nalazi na samom vrhu „executive“ klase. Ovaj model predstavlja jedinstveni spoj trkačkog potencijala, komfora luksuznog poslovnog sedana i automobila koji se rado vozi svaki dan.

Novorazvijeni sistem M xDrive debitovao je upravo kod novog BMW M5. Ovaj M-specifični sistem pogona na sva četiri točka spaja izuzetnu agilnost i preciznost, poznate i među drugim M modelima, sa vrhunskim prijanjanjem u svim uslovima zahvaljujući pogonu na sva četiri točka koji omogućava raspodelu obrtnog momenta i do odnosa 0:100 u korist zadnje osovine.

Poput svih M modela, dokazao se na najizazovnijoj svetskoj trkačkoj stazi Nürburgring Nordschleife. Snaga njegovog motora, kroz novu osmobrzinsku M Steptronic transmisiju sa Drivelogic sistemom, rezultira izuzetnim performansama. Najnovija generacija V8 motora od 4,4-litra sa M TwinPower Turbo tehnologijom razvija 441 kW/600 ks i ima obrtni moment od 750 Nm (kombinovana potrošnja goriva: 10,5 l/100 km; kombinovane emisije CO2: 241 g/km). Različiti M xDrive režimi (4WD, 4WD Sport, 2WD) podižu dinamičnost vožnje novog modela BMW M5 na potpuno nov nivo.

Vrednosti performansi novog modela više su nego zadivljujuće. On ubrzava od 0-100 km/h za munjevite 3,2 sekunde, a od 0-200 km/h stiže za samo 11,1 sekundi. Najveća brzina elektronski je ograničena na 250 km/h ili, po želji, na 305 km/h.

Čak i sa sistemom M xDrive, novi BMW M5 lakši je od svog prethodnika. Ovo je postignuto elementima kao što su karbonski krov (CFRP) i izduvnog sistema minimalne težine. Prednji deo novog modela BMW M5 potpuno je iznova dizajniran. Veliki otvori obezbeđuju da motor, transmisija i kočnice budu snabdeveni dovoljnom količinom  vazduha tokom vožnje u saobraćaju kao i na trkačkoj stazi. Novi model BMW M5 standardno je opremljen M kočnicama sa plavo obojenim kočionim klještima. Još efikasnije su M karbon-keramičke kočnice sa klještima obojenim u zlatnu boju dostupne su kao opcija i donose uštedu u težini od 23 kilograma.

BMW M5 ne pravi kompromise ni kada je oprema u pitanju. Standardno je opremljen kožnim enterijerom i M sedištima za vozača i suvozača, dok se nova M multifunkcionalna sedišta mogu opciono naručiti. Pored toga, dostupni su i svi sistemi pomoći u vožnji kao i kod standardne serije 5. Novi model BMW M5 standardno je opremljen 19-inčnim felnama visokog sjaja sa pet duplih krakova u boji Orbit Grey. Opciono su dostupne felne od 20 inča sa sedam duplih krakova. Marina Bay Blue Metallic nijansa boje dostupna je ekskluzivno za novi model BMW M5, uz standardni raznovrsni spektar boja koji uključuje i mat boje koje proizvođač naziva BMW Frozen.

Pored standardnog BMW M5 modela, biće proizvedena i ekskluzivna First Edition edicija u ograničenom broju od 400 primeraka. Svi automobili će biti u Frozen Dark Red metallic boji, sa detaljima u crnoj boji visokog sjaja dok će svaki M5 First Edition imati pločicu sa serijskim brojem, što će ga svrstati u red kolekcionarskih primeraka ovog kultnog modela.

 

BMW Srbija PR

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *