Renault Grupa kao predvodnik u smanjenju potrošnje energije

Prvi rezultati inicijative za energetsku efikasnost Renault Grupe, započete pre godinu dana, svakako su pozitivni: Grupa je već smanjila potrošnju energije u svojim pogonima u Francuskoj za gotovo 10 % (od čega se 13 % odnosi na smanjenje potrošnje plina), čime je odgovorila na potrebu za generalnim smanjenjem potrošnje energije u Francuskoj. Takvo smanjenje od 10 % predstavlja otprilike godišnju potrošnju jedne fabrike.

Primenom mera i uspostavljanjem posebne organizacione jedinice, Renault Grupa nastoji da smanji potrošnju energije u svojim pogonima u Francuskoj za 14 % (od čega se 17 % odnosi na plin) tokom 2023. odnosno za 40 % tokom 2025. u poredjenju sa 2021. godinom.


Posebna radna grupa:

Kako bi ubrzala ovu hitnu transformaciju, Renault Grupa je u julu osnovala „Radnu grupu za energetsku krizu”. Jedan od prioriteta ove posebne grupe jeste smanjenje potrošnje po proizvedenom vozilu. Cilj je smanjiti potrošnju sa 3,80 MWh po vozilu, koliko je iznosila u 2021., na 2,20 MWh u 2025. To bi odgovaralo smanjenju potrošnje energije po proizvedenom vozilu od 40 % za manje od pet godina. Ovaj novi cilj će učvrstiti vodeću poziciju Grupe u pogledu energetske efikasnosti i njeno mesto među najboljima u automobilskoj industriji u celom svetu.

Konkretne mere u pogonima:

Napori uloženi u racionalno korišćenje energije su deo plana energetske efikasnosti i dekarbonizacije pokrenutog 2021.godine. Ovi napori podrazumevaju pet glavnih koraka:

  • smanjenje potrošnje energije nakon perioda proizvodnje: opšta isključenja (grejanje, proizvodnja komprimovanog vazduha, rasveta) i optimizovano upravljanje isključenjima fabrika i odlascima;
  • tokom razdoblja proizvodnje, optimizacija postavki grejanja proizvodnih radionica, logistike i tercijarnih područja;
  • sprovodjenje dnevnog praćenja potrošnje po pogonu i brza reakcija u slučaju prekomerne potrošnje;
  • plan ulaganja u iznosu od 2,2 miliona EUR tokom 2022. namenjen za opremanje pogona u Francuskoj senzorima i povezanim brojilima, čime bi se upravljanje energijom učinilo još pouzdanijim, i uvođenje digitalnih „energetskih” blizanaca u okviru partnerstva sa platformom Google Cloud;
  • optimizacija otiska tercijarnih i industrijskih lokacija

-> Za više informacija: upoznajte projekte „KAIROS” (digitalno upravljanje lakirnicama), „Adjust’Air” (optimizacija ventilacionih sistema) i „SIEREN” (upravljanje potrošnjom električne energije), koji su odabrani u završnici hackathona održanog u novembru 2021. i čije je uvođenje u toku!

Osim delovanja u području energetske efikasnosti, Renault Grupa je započela sa sprovodjenjem vrlo ambicioznog plana dekarbonizacije i postizanja energetske nezavisnosti svoje industrije, sa ciljem postizanja udela obnovljivih izvora u kombinaciji izvora energije od 50 % u Francuskoj do 2026., a zatim od 100 % do 2030.godine. Ambicija Grupe je da postigne ugljeničnu neutralnost do 2025. kad je reč o pogonu za proizvodnju električnih vozila ElectriCity, do 2030. kad je reč o proizvodnim lokacijama u Evropi, i do 2050. kad je reč o industrijskim postrojenjima u ostatku sveta.

 

Renault Srbija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *