Škoda Classic Tour 2022

ŠKODA Classic Tour je reli vintidž automobila za zaposlene u ŠKODA AUTO. Otvoren je za automobile proizvedene do 1993. godine, kada su predstavljeni automobili FAVORIT i FORMAN. Najstariji ovogodišnji automobil bio je LAURIN & KLEMENT 110 iz 1926. godine. Učesnike je čekalo skoro sto trideset kilometara reli staze na kojoj je vreme važnije od brzine.

Polako

„Moja devojka i ja uživamo u laganoj vožnji u prirodi i odvajamo se od užurbanosti svakodnevnog života. Zato toliko uživamo!“ kaže Pavel Borecký, koji radi kao vatrogasac i tehničar hemijske službe za ŠKODA vatrogasnu i spasilačku službu, izražavajući zajednički stav ekipe ŠKODA Classic Tour-a.

Pavel Borecký spreman za ŠKODA Classic Tour u ŠKODA 120 L.

Stazu je vozio u ŠKODA 120 L iz 1988. godine. Pavel Borecký dobio je automobil od prijatelja koji su ga nasledili, u izvornom stanju i sa malom kilometražom, tako da mu nije bila potrebna veća obnova. Ove godine već je učestvovao na Bohemia Veteran Rally-ju, a ovo mu je drugi put da se prijavio na ŠKODA Classic Tour zajedno sa svojom devojkom koja je navigator. „Prošle godine nam je izmaklo mesto među prva tri u jednoj od etapa i to za nekoliko sekundi, ali ukupni

Takođe nagoveštava da bi sledeće godine događaj mogao da ima drugačiji oblik za njihov porodični tim. „Moja devojka je dobila ŠKODA FAVORIT. Preko zime još mora proći nekoliko popravki, ali nadamo se da ćete je sledeće godine videti na ovom događaju,“ samouvereno kaže Pavel Borecký.
Od časopisa do garaže

„Jednom sam u srednjoj školi listao Motor Journal i bio je članak o godišnjici proizvodnje modela Spartak. Maštao sam o tome kako bi bilo lepo imati takav auto. Naš predradnik je čuo za to i rekao da ako ga stvarno želim, on ima jedan za prodaju,“ kaže Marek Kubín, opisujući kako je ŠKODA 440 „Spartak“ iz 1956. došla u njegov posed.

Marek Kubín ove godine pokazuje svoj “Spartak”

Potom je proveo dve godine restaurirajući automobil i ove godine ga je vozio na ŠKODA Classic Tour po sedmi put. Uvek završi u donjoj polovini liste, ali to mu nije važno.

„Ne takmičim se. Ruta je uvek vrlo zanimljiva, a ja vozim polako kroz predivan predeo, posmatrajući sve,“ objašnjava Kubín, koji izrađuje karoserije u kompaniji ŠKODA AUTO, a poslednjih godina je mnogo svog slobodnog vremena posvetio još jednom istorijskom modelu – ŠKODA 430.

FAVORIT za posebne prilike

Petr Mates ušao je u ŠKODA Classic Tour sa najmlađim mogućim automobilom. Programer CNC alatnih strojeva poseduje ŠKODA FAVORIT iz 1993. godine. Automobil je kupio pre osam godina kada je tražio hobi kojim će ispuniti svoje slobodno vreme. Odmah nakon kupovine promenio je prednje branike i malo doterao auto.

Programer Petr Mates i njegov ŠKODA FAVORIT

„Kako bih poboljšao izgled automobila, upotrebio sam nekoliko dodataka koji su se lako ugradili, dodatna svetla ili aluminijumske točkove“, kaže Petr Mates. U budućnosti želi da se upusti u veliki remont.

Automobil vozi samo na bitne događaje, kao što je nacionalni reli FAVORIT/FORMAN koji tradicionalno organizuje češki FAVORIT klub. Ovo je četvrti put da Peter Mates učestvuje u ŠKODA Classic Tour-u. „U 2020. završio sam na trećem mestu u ukupnom plasmanu, što je moj najbolji rezultat do sada“, priseća se svoje bronzane medalje.

Navigacija je pola uspeha

Precizni reli je timski rad i suvozač je vrlo važan za uspeh. „Ne samo da navigirate vozača kroz celu rutu i brinete da ne propustite nijednu kontrolnu tačku, već ste takođe odgovorni za usmeravanje vozača da nesmetano vozi u propisanom vremenu“, kaže Veronika Ziegaus. U ŠKODA AUTO, ona vodi sektor za marketinšku strategiju brenda, a na rutu je krenula kao putnica u ŠKODA 120 GLS.

Iako joj ovo nije prvi put na ŠKODA Classic Tour-u, vrlo pažljivo proučava mapu pre starta, jer svake godine postoji ne samo druga ruta, već i novi testovi. Za celu trku ima samo reči hvale. „Bilo je to iskustvo koje oduzima dah, neverovatno, i dobro organizovano, moglo se videti da mnogi ŠKODIANI imaju odličan odnos prema kompaniji i njenoj istoriji, kao i ljubav prema samim automobilima. Naš sektor pomaže u oblikovanju budućnosti brenda ŠKODA, ali njena prošlost je zaista neverovatna i važna s moje tačke gledišta, zbog čega mi je drago što je svake godine obeležavamo na ovaj način.“

 

Škoda Srbija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *